Radu Herjeu, membru al Consiliului Național al Audiovizualului (CNA), îl acuză pe președintele Klaus Iohannis de minciună și îl somează "să prezinte dovada existenței ordinului lui Liviu Dragnea și a ajungerii lui la membrii CNA". Mai mult, Herjeu spune că se gândește să depună o plângere penală. Klaus Iohannis a afirmat miercuri că Liviu Dragnea a dat ordin CNA să ignore referendumul, astfel că instituția a refuzat să acorde timpi de antenă.

HotNews.roFoto: Hotnews

Radu Herjeu, membru CNA, a răspuns pe Facebook acestor acuzații, susținând că președintele "minte și nu are nicio scuză, chiar dacă, a fost mințit la rândul său de consilierii și politrucii din jur".

"O să încep cu cea mai gravă acuzație, la care mă gândesc foarte serios dacă nu cumva ar trebui să răspund cu o plângere în justiție. Îl somez pe președintele țării să prezinte dovada existenței ordinului lui Dragnea și a ajungerii lui la membrii CNA vizați de comentariile sale, implicit la mine. Eu înțeleg că președintele nu are habar de legea audiovizualului. Și e normal. Domnia sa încă mai are probleme cu nuanțele Constituției. Dar consilierii se puteau documenta și puteau afla că, în cazul unui referendum, CNA NU acordă timpi de antenă. Cu atât mai puțin pentru publicitate electorală. Timpii de antenă se acordă DOAR în cazul emisiunilor de promovare electorală, care NU se pot desfășura pe tema referendumului, ci doar în cazul unor alegeri parlamentare, locale sau prezidențiale", a scris Herjeu.

El susține că toate televiziunile au avut deplina libertate de a organiza dezbateri electorale pe tema referendumului și multe dintre ele au și făcut-o.

Herjeu îl mai acuză pe Iohannis că a mințit și când a spus că spotul făcut pentru referendum de Administrația Prezidențială nu face decât să cheme lumea la vot. "Oricine are curiozitatea să-l vadă va constata singur că e un îndemn de a ”spune DA pentru Europa etc etc etc”, ”spune DA pentru a nu mai fi hoți în conducerea statului etc etc etc”. De aceea s-a apreciat în CNA că este un spot care promovează o poziție partizană, ceea ce este perfect legal și normal, dar acest lucru nu poate fi considerat de interes public, atât timp cât lipsesc și celelalte poziții partizane, favorabile boicotului sau votului negativ".

El mai spune că o altă minciună se referă la afirmațiile președintelui potrivit cărora membrii CNA ”au refuzat” sau ”nu vor să discute” subiectul.

"(Asta - n.r.) înseamnă, cel puțin în cazul unei instituții precum CNA, să se respingă prin vot o propunere din partea unui membru al Consiliului sau o solicitare a unui terț. Nici una, nici alta nu au existat până ieri, așa că nimeni nu ”a refuzat” să dea o decizie. Abia ieri, Consiliul a respins solicitarea Președinției, pentru că emiterea unei decizii acum ar fi fost inutilă, ținând cont că, pentru a intra în vigoare, trebuie să stea în dezbatere publică cel puțin 10 zile! Într-un comunicat pe care CNA l-a remis și Administrației Prezidențiale, s-a explicat pe larg care au fost temeiurile juridice și circumstanțele obiective care au dus la situația nouă de a nu avea o decizie CNA pe tema referendumului. Situație care nu a împiedicat cu absolut nimic desfășurarea normală a unei campanii pentru referendum, în funcție de politicile editoriale ale radiodifuzorilor".

În finalul postării, Herjeu spune că nu este prima dată când președintele își abandonează total coordonatele funcției și atacă CNA-ul.

"Urmat sau precedat de tot felul de alți politicieni obscuri. Înțeleg politicianismul și, oricât de anormale ar fi, pot face față unor presiuni de genul acesta. Dar nu pot să tac atunci când cineva, oricine ar fi, cu atât mai mult cel mai înalt demnitar al statului, zvârle cu noroi și minciuni în activitatea mea, ca membru al Consiliului Național al Audiovizualului! PS. CNA are păcatele și culpele lui, chiar nu e nevoie să se și mintă legat de activitatea sa!", adaugă membrul CNA.

Președintele Klaus Iohannis a declarat miercuri că CNA a refuzat să acorde timpi de antenă pentru publicitatea referendumului și nici nu a vrut să ia în discuție subiectul, spunând că PSD boicotează și în acest fel desfășurarea referendumului.

"Pe 26 mai se votează la referendum și PSD îi este frică de acest vot la referendum. Ce face PSD? Ce știe ... încearcă să boicoteze acest vot. Vedem cu toții cum activiști, oameni din conducerea PSD umblă peste tot în țară, județe, primării, să explice cum că acest referendum nu ar fi important, ba chiar se vede că umblă pe la județe ca pesediștii să îi convingă pe oameni nici să nu voteze. Este jalnică această încercare. Ba mai mult, încearcă instituțional să bloceze, a dat ordin Dragnea la CNA să ignore referendumul. Acesta e un scrutin care se ține cu europarlamenetarele, dar e altceva", a declarat Klaus Iohannis.

Președintele a spus că decizia Consiliului Național al Audiovizualului este fără precedent după Revoluție.