Sentința definitivă în dosarul angajărilor fictive în care Liviu Dragnea a fost condamnat în prima instanță la trei ani și jumătate de închisoare va fi pronunțată în 27 mai, au anunțat luni judecătorii, după audieri care au durat șase ore. În aceeași zi, Curtea Constituțională a amânat pentru 5 iunie sesizarea privind conflictul dintre Parlament şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pe tema constituirii completurilor specializate în cazurile de corupţie, obiecție formulată de vicepreședintele Camerei Deputaților Florin Iordache.

Dragnea la ICCJFoto: AGERPRES

HotNews.ro a transmis LIVETEXT derularea audierilor

UPDATE 19:21 Pronunțarea sentinței în acest dosar este anunțată pentru 27 mai

UPDATE 19:20 Procurorul de ședință a cerut respingerea apelurile avocaților inculpaților. Urmează cuvântul inculpaților. Floarea Alesu a afirmat că că îi pare rău pentru cariera sa iar Olguța Șefu a declarat că la DGASPC Teleorman este „muncă enormă”.

UPDATE 18:16 Ședința instanței s-a reluat.

UPDATE 17:51 Ședința se suspendă pentru 15 minute.

UPDATE 17:18 Avocatul lui Liviu Dragnea cere desființarea senținței de 3 ani si 6 luni, primită în primă instanță, si achitarea clientului său.

UPDATE 16:41 Avocatul lui Dragnea susține că s-a împlinit termenul de prescripție specială și cere instanței să constate acest lucru.

UPDATE 15:50 Președintele completului de judecată de la Instanța supremă a anunțat că magistrații vor amâna pronunțarea unei sentințe în cazul lui Liviu Dragnea. Un avocat s-a declarat nemulțumit de ora târzie, iar președintele completului de judecată a spus că ”oricum vom amâna pronunțarea”.

UPDATE 15:36 Procurorul DNA spune ca Dragnea este autorul moral al infracțiunii de abuz în serviciu comisă de Floarea Alesu, fosta directoare a DGASPC Teleorman. Procurorul DNA a cerut aplicarea unor pedepse spre limita medie, nu spre minim, așa cum a apreciat instanța de fond.

UPDATE 15.18 Judecătorii au respins cererile avocaților de sesizare a CCR pe două excepții de neconstitutionalitate.A fost respinsă și solicitarea apărătorilor, de amânare până în 5 iunie. Au loc pledoariile finale, ceea ce înseamnă că este ultimul termen al procesului.

UPDATE 15.15 Procesul s-a reluat.

UPDATE 14.46 Ședința de judecată se suspendă.

UPDATE 14.41 Procurorul de ședință cere respingerea cererilor avocaților, despre care spune că sunt nefondate.

UPDATE 14:23 Unul dintre avocați cere amânarea până pe 5 iunie când ar urma să se ia o decizie la Curtea Constituțională în dosarul completurilor specializate.

UPDATE 13.55 Avocata lui Dragnea vorbește despre schimbarea unui judecator din completul de 3 care a judecat dosarul și cere citarea Colegiului de conducere a Inaltei Curti în legatură cu schimbarea unui judecator din complet. De asemenea, avocata invocă și două excepții de neconstitutionalitate. Una dintre ele vizează "restrângerea dreptului la apărare", iar cealaltă cererea DNA de schimbare a incadrării juridice în timpul apelului, deși DNA a renuntat la aceasta din urmă.

UPDATE 13.45 Procurorul de ședință anunța că DNA renunță și la cererea de schimbare a încadrării juridice a 3 inculpați, printre care și Liviu Dragnea, formulată la termenul din luna martie.

UPDATE 13.40 Procurorul DNA de sedință anunță că renunță la cererile depuse la Curtea Constituțională. DNA ceruse în acest sesizarea Curții Constituționale pe articolul din Legea 78/2000 privind completurile specializate de la instanța supremă și pe o decizie a Curții supreme legată de interpretarea unui articol din Codul Penal privind prescrierea faptelor, fapt care a contribuit la amânarea procesului din 15 aprilie pentru 20 mai. În solicitarea DNA se menționa că prin utilizarea unei sintagme atât de generale precum aceea de "complet specializat", s-a creat premisa aplicării aleatorii a normelor de competență, aspect care afectează dreptul la un proces echitabil.

UPDATE 13.34 Procesul lui Liviu Dragnea a început cu o întârziere de două ore și jumătate. Procesul era programat de la ora 11.00.

UPDATE 12.55 ​Curtea Constituțională a amânat pentru 5 iunie sesizarea privind conflictul dintre Parlament şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) pe tema constituirii completurilor specializate în cazurile de corupţie, obiecție formulată de vicepreședintele Camerei Deputaților Florin Iordache.

O decizie favorabilă l-ar putea scăpa pe Liviu Dragnea de condamnarea la trei ani și jumătate de închisoare în procesul angajărilor fictive. Lipsa completului specializat a fost invocată de avocații liderului PSD, care au cerut desființarea sentinței de condamnare și rejudecarea cauzei de către un complet specializat pentru judecarea cauzelor de corupție.

UPDATE 12.15 Magistrații instanței supreme au reluat ședința, pe care o suspendaseră, și judecă procesul fostului ministru Dan Șova, condamnat la 3 ani de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă în dosarul CET Govora și al cărui proces se rejudecă după ce i-a fost admisă contestația făcută în baza deciziei CCR privind nelegalitatea completurilor de 5.Avocații lui Liviu Dragnea așteaptă pe holul instanței începerea procesului.

UPDATE 11.20 Procesul liderului PSD va începe mai târziu decât ora programată, 11.00, instanța având de judecat mai multe recursuri în interesul legii.

UPDATE 10.27 Câteva sute de oameni sunt la această oră în fața sediului instanței supreme. În mare parte sunt susținători ai liderului PSD. În zonă au fost mobilizați zeci de jandarmi.

Unul dintre susținătorii lui Dragnea a spus că printre cei veniți la instanța supremă să îl susțină pe liderul PSD sunt și "elevi care învață după-amiază". El a susținut că manifestația nu este una organizată și că cei care au venit vor "o justiție dreaptă".

"(Manifestanții -n.r.) sunt din București. Sunt foarte mulți pensionari, elevi care învață după- amiază. Nu e o susținere organizată. Observați pancarte? Nu este nimic organizat. Nu au primit (bonificații -n.r.). Noi vrem o justiție dreaptă, nu cum a fost până acum, să fie condusă de un torționar de Lazăr. Un comunist torționar, într-o țară democrată, să conducă până mai ieri Justiție în România. Vrem o justiție dreaptă, democrată, așa cum ar trebui să fie", a declarat Costinel Alecsandrescu, unul dintre manifestanți.

UPDATE 9.25 Pe trotuarele din fața sediului Înaltei Curți de Casație și Justiție se află aproximativ 150 de persoane. Acestea au pancarte cu mesaje precum "Nu-l mai vânați pe Dragnea", "Și eu sunt Dragnea".

UPDATE 9.00 În fața sediului instanței supreme s-au adunat zeci de susținători ai liderului PSD, unii dintre ei venind încă de la ora 8.00. La fața locului au fost mobilizați jandarmii, așa cum s-a întâmplat la toate termenele procesului, și au fost montate garduri de protecție.

În 15 aprilie, instanța supremă a dat un nou termen de judecată, 20 mai, ora 11:00, în dosarul angajărilor fictive, în care liderul PSD a primit, în primă instanță, o pedeapsă cu executare. După câteva zile, pe 19 aprilie, Curtea Constituțională a recurs și ea la o amânare, dând termen tot 20 mai la sesizarea făcută de Florin Iordache pe tema completurilor specializate, o decizie favorabilă urmând să-l scape pe Liviu Dragnea de condamnarea în primă instanță.

Înalta Curte - o judecătoare din complet este la câteva zile de pensionare

În urmă cu mai bine de o lună, la instanța supremă, Liviu Dragnea a susținut din nou în fața magistraților că este „total nevinovat” în dosarul angajărilor fictive, că acesta este unul politic și că dacă va fi menținută condamnarea la închisoare, ar vrea să știe pentru ce. Judecătoarea Luciana Mera, membră în completul de 5 care judecă acest dosar, urmează să se pensioneze în 1 iunie. Dacă până la acea dată nu va fi pronunțată o decizie, în complet va fi numit un nou magistrat, iar judecarea dosarului ar putea fi reluată. Între timp, faptele ar putea ajunge la perioada de prescriere.

Pe 21 iunie 2018, Dragnea, care are deja o condamnare definitivă în dosarul Referendumului, primea, în primă instanță, în acest dosar al angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman, o pedeapsă de 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare. Noua condamnare era primită cu urale de miile de manifestanți ieșiți în acea seară în Piața Victoriei din Capitală pentru a protesta față de modificările aduse de PSD-ALDE legilor justiției și codurilor penale.

Liviu Dragnea a fost condamnat pentru instigare la abuz în serviciu în dosarul care viza angajarea fictivă a două angajate - Adriana Botorogeanu şi Anisa Niculina Stoica - la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Teleorman.

Potrivit procurorilor, cele două angajate nu s-au prezentat la serviciu şi nici nu au prestat vreuna dintre activităţile înscrise în contractul lor muncă semnat cu DGASPC Teleorman, lucrând de fapt la PSD Teleorman. DNA arată că, în calitate de preşedinte al Consiliului Județean Teleorman, Liviu Dragnea coordona şi controla activitatea DGASPC Teleorman și ar fi determinat-o pe Anisa Niculina Stoica să se angajeze şi să fie remunerată la DGASPC Teleorman. Dragnea mai este acuzat că a contribuit, prin influenţa pe care o avea în calitate de preşedinte al CJ Teleorman, ca Adriana Botorogeanu şi Anisa Niculina Stoica să fie menţinute în funcţie la DGASPC Teleorman.

În motivarea deciziei de condamnare, magistraţii instanței supreme notează că liderul PSD "a adoptat o conduită nelegală, antisocială şi imorală, în dezacord cu rangul demnităţii publice deţinute". De asemenea, magistrații arată în motivare că, prin influenţă şi putere, Dragnea a determinat-o pe fosta directoare a DGASPC Floarea Alesu să săvârşească infracţiunea de abuz în serviciu. Din octombrie 2018, când dosarul a intrat în faza de apel, a fost amânat pe parcursul a cinci termene de judecată.

Curtea Constituțională, trei amânări până acum

Curtea Constituţională a amânat în 19 aprilie, pentru 20 mai, decizia asupra sesizării vicepreședintelui Camerei Deputaților, Florin Iordache, pe tema constituirii completurilor specializate în cazurile de corupție de la instanța supremă.

Decizia de a amâna, pentru a treia oară pronunțarea, a fost luată pe motiv că nu s-au primit toate răspunsurile de la toate țările de la care s-a cerut punct de vedere prin agentul Comisiei de la Veneția, au declarat surse oficiale. Dacă CCR constată un conflict juridic între Parlament și Înalta Curte de Casație și Justiție, sentinţele din prima instanţă în cazuri de corupție ar putea fi contestate și desființate, iar procesele reluate de la zero. O astfel de hotărâre l-ar putea scăpa pe Liviu Dragnea de condamnarea la trei ani și jumătate de închisoare în procesul angajărilor fictive.

Liviu Dragnea a admis, acum o lună, că efectul unei decizii favorabile a Curţii Constituţionale ar fi reluarea de la zero a procesului său.

În acest caz, Florin Iordache a sesizat CCR în luna martie, după ce Liviu Dragnea l-a lăsat pentru o săptămână președinte la Camera Deputaților. În sesizarea depusă la CCR, este invocat un conflict juridic de natură constituțională între Parlament și Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) pe Legea 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea și sancționarea faptelor de corupție, pe tema completurilor specializate.

Mai exact, Florin Iordache susține în sesizare că toate procesele de corupție din prima instanță de la Înalta Curte de Casație și Justiție ar fi trebuit judecate de completuri specializate în fapte de corupție. Este invocat articolul 29, alineatul (1) din Legea 78/2000: "Pentru judecarea în prima instanță a infracțiunilor prevăzute în prezenta lege, se constituie completuri specializate”. În fața judecătorilor constituționali, vicepreședintele Camerei Deputaților a susținut că Înalta Curte a refuzat să aplice legea 78/2000 și să constituie completuri specializate pe corupție, că "a sfidat Parlamentul și a încălcat statul de drept".

La rândul său, șefa instanței supreme, Cristina Tarcea, a spus că toate completurile au fost specializate în corupție și că instituției i se cere acum "să pună cu mâna" judecătorii. Ea a mai spus că în fiecare an, începând cu 2005, toate completurile de la secția penală au fost specializate în fapte de corupție.Aceleași argumente au fost folosite și de avocații lui Liviu Dragnea în procesul angajărilor fictive, în care liderul PSD a fost condamnat de un complet de 3 judecători de la ICCJ la trei ani și jumătate de închisoare.

În documentele depuse la instanța supremă și consultate de HotNews.ro, avocații lui Liviu Dragnea au invocat o nulitate absolută, spunând că sentința a fost pronunțată de un complet penal obișnuit, ci nu de un complet specializat pentru judecarea cauzelor de corupție, așa cum prevede Legea 78/2000. Avocații au cerut desființarea sentințelor penale din 21 iunie 2018 pronunțate de Înalta Curte de Casație și Justiție în acest dosar și rejudecarea cauzei de către un complet specializat pentru judecarea cauzelor de corupție. "Fiind vorba de o normă de organizare judecătorească obligatorie, iar nu supletivă, judecarea cauzei în prima instanța trebuia să aibă loc în fața unui complet specializat pentru cauzele de corupție", se arată în documentele depuse în instanță de avocați.