„Cauza nobilă nu înseamnă legalitate”, i-a replicat joi un jandarm unui tânăr protestatar de 17 ani din Târgu Mureș care afirma, la protestul din fața Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă, unde se afla Viorica Dăncilă, că el apără la această manifestație „o cauză nobilă”.

Jandarm si protestatari, la Targu MuresFoto: Captura YouTube

„Eu știu că apăr o cauză nobilă”, a afirmat un tânăr de 17 ani, care fusese acuzat anterior că ar fi unul dintre organizatorii protestului.

„Cauza nobilă nu înseamnă legalitate”, a replicat un jandarm din dispozitivul care a ținut manifestanții la distanță de intrarea în spital.

Anterior, jandarmul le-a cerut protestatarilor, între care se afla, să nu-l filmeze și să nu-i înregistreze vocea, deoarece „sunt date cu caracter personal”.

Un alt protestatar a încercat să argumenteze că este vorba de un protest pașnic. „Caracterul pașnic nu vă aduce legitimitate”, a replicat același jandarm.

În ceea ce privește libertatea de exprimare, „dreptul la exprimare îl aveți garantat de Constituție, dar, nota bene, articolul din Constituție care garantează acest drept, această libertate, este mult mai stufos spune ulterior ce și cum în detaliu privitor la aceste...”, a mai spus jandarmul.

În opinia acestuia, nici argumentele că este vorba de un protest spontan nu stau în picioare: „Chiar dacă e vorba de protest spontan, să știți că spontaneitatea nu ține loc de legalitate”.

Acesta a argumentat că există „anumite locuri cu valoare de principiu, nota bene, unde adunările publice sunt interzise”, cum sunt spitalele sau aeroporturile, iar „legea este făcută nu de către Jandarmerie, nota bene”.

VIDEO, aici, de la ora 1,40.