Fostul ministru Victor Negrescu, candidat PSD la europarlamentare, a comentat la interviurile HotNews.ro LIVE avertismentul prim-vicepresedintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans, de declanșare a unei proceduri mai dure decât MCV în cazul României, el spunând că exprimările radicale nu sunt cea mai bună soluție și că explicația este campania electorală în care se află oficialii europeni. Negrescu, care a făcut parte din echipa de negociatori ai Guvernului cu reprezentanții CE, susține că dialogul cu experții europeni - oprit la acest moment - va fi reluat cu siguranță după alegerile europarlamentare și poate fi avut "dacă ieșim din nota politică".

HotNews.roFoto: Hotnews

"Eu iubesc democrația, dar democrația are reguli și trebuie evitat să ajungem într-o situație în care nu mai există soluții. Trebuie sprijinită culturala dialogului. (...) Exprimările radicale nu sunt cea mai bună soluție", spune Victor Negrescu, legat de ultimul avertisment transmis oficialilor de la București de către Comisia Europeană.

Victor Negrescu, care a făcut parte din echipa care a discutat cu experții europeni despre implementarea MCV, spune că la acest momentul dialogul cu CE a fost oprit, în condițiile în care este campanie electorală și crede că discuțiile vor fi reluate după alegeri.

El susține că "lucrurile s-au precipitat" la Comisia Europeană în urmă cu o lună, contextul informațiilor privind intenția Guvernului de a modifica prin Ordonanță de Urgență Codurile penale.

"Cu siguranță după alegerile pentru Parlamentul European va exista o discuție cu Guvernul. Vom avea altă Comisie, vom discuta unde se pot aduce corecții și sunt convins că vom găsi cele mai bune soluții împreună. (...) Dialogul cu CE a funcționat. Au fost anumite concluzii, din păcate în urmă cu o lună lucrurile politice s-au precipitat, și ca urmare a unor evoluții din țară, că se vor da ordonanțe de urgență. Din păcate, lucrurile au fost comunicate altfel către decidenții europeni, și iată că azi nu mai avem acest dialog", a spus Negrescu.

Candidatul PSD la europarlamentare crede că explicația pentru criticile CE la adresa României este campania electorală în care se află oficialii europeni, pentru că "Executivul european e format din oameni politici, care vor asculta de colegii lor din familia lor politică".

"Putem avea acest dialog cu Comisia Europeană dacă ieșim din nota politică (...) Comisia în ultimul timp a devenit mult prea politică", este concluzia lui Negrescu.

Prim-vicepresedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a transmis o scrisoare președintelui Klaus Iohannis, premierului Viorica Dăncilă și președinților Senatului și Camerei Deputaților, Călin Popescu Tăriceanu și Liviu Dragnea, în care avertizează că Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV) va fi înlocuit cu o procedură și mai dură dacă intră în vigoare modificările aduse Codurilor Penale. Frans Timmermans spune, în document, că aceste modificări riscă să creeze o situație de impunitate de facto pentru infracțiuni, inclusiv cele de corupție.