Înlocuirea MCV cu o procedură mai drastică și posibilitatea, afirmată acum ferm, de activare a Articolului 7 reprezintă cea mai dură acțiune a Comisiei Europene împotriva Guvernului României, de la începutul luptei PSD împotriva justiției și până astăzi, spune liderul PLUS, Dacian Cioloș. El face apel la judecătorii Curții Constituționale să declare neconstituționale modificările aduse de PSD-ALDE-UDMR legislației penale, afirmând că, altfel, vor "purta pe umeri complicitatea la anularea celui mai mare pas înainte făcut de către România: integrarea în Uniunea Europeană".

HotNews.roFoto: Hotnews

Dacian Cioloș spune că este cel mai dur avertisment al Comisiei Europene, care transmite clar: "ați încălcat de mult principii esențiale ale Uniunii, precum statul de drept și separația puterilor, am încercat să vă convingem să vă opriți, dar pentru că nu ați vrut mai există o singură soluție - sancțiunile".

Potrivit lui Cioloș, de data aceasta nu mai vorbim despre conflicte politice interne sau despre încercarea de a scăpa de o pedeapsă penală, ci despre o luptă directă între Dragnea și Uniunea Europeană, în care românii sunt luați ostatici de către un partid al penalilor și ținuți pe post de scut.

Fostul premier afirmă că mai există un singur actor instituțional care poate opri în acest moment marginalizarea României în Europa: Curtea Constituțională. El le reamintește judecătorilor CCR că au jurat să apere Constituția, iar Constituția prevede clar, în Articolul 148, necesitatea blocării oricăror norme interne contrare principiilor europene.

"Stimați judecători constituționali, declarați neconstituționale modificările aduse de PSD-ALDE-UDMR legislației penale. Altfel, veți purta pe umeri complicitatea la anularea celui mai mare pas înainte făcut de către România: integrarea în Uniunea Europeană", adaugă Cioloș.

Prim-vicepresedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a transmis o scrisoare președintelui Klaus Iohannis, premierului Viorica Dăncilă și președinților Senatului și Camerei Deputaților, Călin Popescu Tăriceanu și Liviu Dragnea, în care avertizează că Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV) va fi înlocuit cu o procedură și mai dură dacă intră în vigoare modificările aduse Codurilor Penale, au declarat pentru HotNews.ro surse oficiale. Frans Timmermans spune, în document, că aceste modificări riscă să creeze o situație de impunitate de facto pentru infracțiuni, inclusiv cele de corupție.