Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente (AEP), Florin Mituleţu-Buică, afirmă că în acest moment la Departamentul de control din AEP pentru finanțarea partidelor nu există niciun document din care să reiasă că ar fi fost făcut vreun control şi ar fi fost constatate probleme. El susține că în lipsa unui astfel de document nu are cum să ia măsuri, dar Parchetul şi "organele competente" pot desfăşura în paralel controale.

Presedinte AEPFoto: Captura video

"La momentul acesta, la nivelul departamentului (Departamentul de control al finanţării partidelor - n.r.) nu există niciun document din care să reiasă că s-ar fi efectuat un control şi ar fi constatate probleme. Până nu va exista un document prin care Departamentul de control să propună preşedintelui AEP măsuri şi să dispună anumite sesizări cu privire la încălcarea dispoziţiilor legale, nu pot să dispun nicio măsură şi nu pot să constat că au fost încălcări cu privire la aceste dispoziţii", a declarat preşedintele AEP, Florin Mituleţu-Buică, într-o conferinţă de presă, întrebat ce s-a întâmplat cu banii proveniţi din subvenţii, potrivit Agerpres.

El spune că Parchetul şi "organele competente" pot desfăşura în paralel controale, iar AEP le-pus la dispoziţie documentele cu privire la demararea, suspendarea și exercitarea acelui control.

Buică a mai afirmat că la momentul preluării funcţiei de preşedinte al AEP exista un dosar la Parchetul General şi ulterior la DNA privind controlul finanţării partidelor.

El a explicat și cum a fost suspendat, la începutul anului, controlul privind modul în care partidele cheltuiesc banii primiți din subvenție.

"În luna ianuarie a fost o plângere a PSD că controlul s-ar desfăşura în mod nelegal şi el ar trebui desfăşurat cu Curtea de Conturi. Ulterior a venit răspunsul Curţii, pe baza căruia preşedintele AEP şi la propunerea Departamentului de control al finanţării partidelor, la momentul respectiv domnul director Costreie, au notificat PSD şi au dispus prin preşedinte suspendarea controlului şi reluarea acestuia împreună cu Curtea de Conturi în 26 august. Toate demersurile au venit la propunerea Departamentului de control pentru suspendarea acestor controale", a explicat preşedintele AEP.

Potrivit acestuia, controlul împreună cu Curtea de Conturi va fi reluat în august și va fi finalizat în noiembrie.

Verificările efectuate de Autoritatea Electorală Permanentă la partidele politice privind subvenţiile primite de la bugetul statului în anii 2017 şi 2018 au fost suspendate din cauza nerespectării prevederilor legale şi vor fi reluate, împreună şi simultan cu Curtea de Conturi, conform unui calendar de control agreat de ambele părţi, informa AEP în luna martie.

Fostul președinte al Autorității Electorale Permanente Daniel Barbu - candidat ALDE pentru Parlamentul European - a fost pus sub urmărire penală în dosarul privind subvențiile acordate de stat PSD, în care este cercetat și trezorierul PSD Mircea Drăghici, a anunțat miercuri Direcția Națională Anticorupție. Daniel Barbu este acuzat de procurori că în perioada în care a condus AEP nu a urmărit cum sunt cheltuiți banii primiți ca subvenție de către partidele politice și a stopat controlul la PSD.

La începutul acestei luni, DNA a anunțat că procurorii au început urmărirea penală împotriva trezorierului PSD, Mircea Drăghici, pentru delapidare și utilizarea subvențiilor primite de la stat în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate. Potrivit anchetatorilor, el și-ar fi însușit 380.000 de euro din subvenția acordată partidului de către Autoritatea Electorală Permanentă pentru a plăti un imobil de peste 500.000 de euro.

Luni, DNA a anunțat că trezorierul PSD, Mircea Drăghici, este urmărit penal pentru încă o faptă de delapidare. Potrivit procurorilor, PSD a cumpărat prin trezorier un autoturism Mercedes în valoare de aproximativ 68.000 de euro, după care mașina ar fi fost vândută unei persoane din familia lui Mircea Drăghici, însă contravaloarea nu a fost încasată de partid la momentul tranzacției.