VIDEO UPDATE ​Comisia Iordache a adoptate rapoartele cu modificări la Codurile penale, fiind respinse amendamentele Opoziției / Puterea vrea un vot final miercuri în plen / Iordache: „Să așteptăm să vină Comisia de la Veneția ca Mesia?”

de G.S.     HotNews.ro
Marţi, 23 aprilie 2019, 7:45 Actualitate | Esenţial


Iordache
Foto: Digi 24
Comisia parlamentară condusă de Florin Iordache a dat raport favorabil, marți, modificărilor la Codul de procedură penală și a decis să rămână în forma iniţială mai multe articole criticate de opoziţie, pe motiv că nu au fost atacate sau nu au fost declarate neconstituţionale de către Curtea Constituţională. De asemenea, a fost adoptat și raportul pe Codul penal, fiind respinse toate amendamentele opoziției. Comisia s-a reunit din nou marți într-o ședință dedicată modificărilor la Codurile penale, planul puterii fiind de a trimite toate schimbările pe care le dorește la legile justiției în plenul Camerei Deputaților miercuri.



UPDATE 18:10 A fost adoptat și raportul pe Codul penal / Au fost respinse toate amendamentele opoziției

Comisia specială a aprobat și raportul la proiectul de modificare a Codului penal în forma adoptată de Senat, nefiind acceptat niciun amendament al opoziţiei. Proiectul urmează să intre miercuri în dezbaterea şi votul Camerei Deputaţilor, care este for decizional.

Raportul a fost adoptat cu 12 voturi "pentru", 6 "împotrivă" şi două abţineri.

Proiectul a fost discutat şi săptămâna trecută în Comisia specială şi apoi adoptat de Senat, dar din punct de vedere procedural acesta trebuie să intre din nou în dezbaterea Comisiei speciale pentru a fi dezbătut şi votat de Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional.

Raportul a rămas în forma Senatului, unde s-a decis eliminarea mai multor prevederi din forma iniţială a legii care au fost declarate neconstituţionale de către CCR. De asemenea, au rămas în forma iniţială mai multe articole criticate de opoziţie, pe motiv că nu au fost atacate sau nu au fost declarate neconstituţionale de CCR.

Unul dintre acestea se referă la reducerea termenelor de prescripţie a pedepselor. Astfel, termenele de prescripţie a răspunderii penale vor fi: de 8 ani, faţă de 10 ani în legea în vigoare, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii mai mare de 10 ani, dar care nu depăşeşte 20 de ani; şi de 6 ani, în loc de 8 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii mai mare de 5 ani, dar care nu depăşeşte 10 ani. Un alt text se referă la abrogarea articolului referitor la neglijenţa în serviciu.

O altă modificare prevede introducerea unui termen de un an în care se poate face un denunţ. "Mituitorul nu se pedepseşte dacă denunţă fapta mai înainte ca organul de urmărire penală să fi fost sesizat cu privire la aceasta, dar nu mai târziu de un an de la data săvârşirii acesteia", se menţionează în proiect.

UPDATE 16:58 Raportul privind modificarea codului de procedură penală a fost adoptat. Continuă dezbaterile pe Codul penal.

Comisia Iordache a decis să rămână în forma iniţială mai multe articole criticate de opoziţie, pe motiv că nu au fost atacate sau nu au fost declarate neconstituţionale de către Curtea Constituţională.

Comisia specială a decis să rămână în forma iniţială mai multe articole criticate de opoziţie, pe motiv că nu au fost atacate sau nu au fost declarate neconstituţionale de către CCR. Unul dintre aceste articole se referă la interzicerea, în cursul urmăririi penale şi al judecării cauzei, a comunicărilor publice şi a declaraţiilor publice, precum şi furnizarea a altor informaţii, direct sau indirect, provenind de la autorităţi publice referitoare la faptele şi persoanele ce fac obiectul acestor proceduri. Persoanele din cadrul autorităţilor publice nu se pot referi la persoanele suspectate sau inculpate ca şi cum acestea ar fi vinovate decât în cazul în care există o hotărâre definitivă de condamnare cu privire la acele fapte.

Comisia a eliminat din forma iniţială a proiectului de modificare a Codului de procedură penală mai multe texte, printre care articolul 8 alineatul (2) care prevede: "Orice persoană are dreptul la un proces echitabil, la judecarea cauzei de un judecător imparţial şi independent. Repartizarea tuturor cauzelor către judecători se face aleatoriu".

A fost eliminat şi textul de la articolul 10, care prevedea că "organele de urmărire penală şi instanţele de judecată sunt obligate să asigure subiecţilor procesuali principali şi avocatului timpul necesar pregătirii apărării, care nu poate fi mai mic de 3 zile, cu excepţia luării sau judecării măsurilor preventive, când termenul nu poate fi mai mic de 4 ore şi înlesnirile necesare pregătirii apărării, prin punerea la dispoziţie şi comunicarea întregului material de urmărire penală în formă electronică. Termenele curg de la momentul la care organele de urmărire penală sau instanţa de judecată comunică părţilor măsura luată".

S-a renunţat şi la textul care stipula că acţiunea penală se pune în mişcare şi se exercită când există probe din care rezultă indicii temeinice că o persoană a săvârşit o infracţiune şi nu există cazuri care împiedică punerea în mişcare sau exercitarea acesteia şi s-a revenit la forma actuală a Codului de procedură penală - acţiunea penală se pune în mişcare în cazul în care există "probe din care rezultă presupunerea rezonabilă".

Toate amendamentele opoziţiei au fost respinse. Raportul comisiei urmează să intre miercuri în dezbaterea plenului Camerei Deputaţilor, for decizional. Proiectul a trecut de Senat în decembrie 2018.

UPDATE 14:49 Încep dezbaterile pe fond.

UPDATE 14:36 Alina Gorghiu a cerut o amânare pentru a aștepta vizita Comisiei de la Veneția. ”Să asteptăm să vină Comisia de la Veneția ca Mesia?, a spus Iordache, susținând că reprezentanții Comisiei de la Veneția vin pentru a discuta despre legile Justiției, nu despre codurile penale.
Propunerea Alinei Gorghiu a fost respinsă.

UPDATE 14:27 Opoziția critică graba și calitatea mdificărilor impuse de PSD. „Comisia și-a ratat obiectivul stabilit prin hotărârea Parlamentului”, a declarat senatoarea PNL Iulia Scântei. „Noi chiar ne-am atins obiectivul, să modificăm în acord cu deciziile Curții. Cu sau fără votul dvs. o să le adoptăm”, i-a replicat Florin Iordache.

UPDATE Florin Iordache, către parlamentarii din opoziție: Eu vă demonstrez că articolele declarate constituționale din Codul penal și din Codul din procedură penală vor fi adoptate din nou, astfel încât după Paște să aveți de lucru și să le atacați din nou.

UPDATE - Ședința comisiei Iordache a început la ora 14.00.


Decizia PSD a trece cât mai repede modificările dorite vine în contextul unei vizite în România a unei delegații a Comisiei de la Veneția care va discuta, săptămâna aceasta, cu reprezentanții autorităților române din domeniul Justiției despre modificarea legilor Justiției și intenția PSD-ALDE de modificare a codurilor penale.

Senatul a adoptat săptămâna trecută modificările care au trecut de Curtea Constituțională, referitoare, printre altele, la reducerea termelor de prescripție, abrogarea infracțiunii de neglijență în serviciu și limitarea la un an a perioadei pentru denunț.

Pentru a le trece mâine și de Camera Deputaților, puterea are nevoie și de alte voturi, în condițiile în care nu are majoritatea decât cu ajutorul parlamentarilor minorităților și UDMR.

Opoziția a acuzat că toate modificările au fost făcute pentru a-l scăpa pe Liviu Dragnea de închisoare. Printre modificări se numără abrogarea unuia dintre articolele de lege în baza cărora a fost condamnat Dragnea în primă instanță, reducerea termenelor de prescripție și de denunț și abrogarea articolului privind neglijența în funcție.

Comisia Iordache și-a reluat activitatea săptămâna trecută după ce dorința liderului PSD de a obține modificările dorite la legile justiției prin ordonanțe de urgență nu s-a concretizat.







Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

















8268 vizualizari

 • +17 (17 voturi)    
  As vrea (Marţi, 23 aprilie 2019, 8:13)

  varavara [utilizator]

  As vrea sa apuc ziua cand acest vis urat in care traim acum cu acesti indivizi la conducere sa se termine iar legea sa revina acolo unde este in orice tara democratica.
  • +15 (15 voturi)    
   Visele... (Marţi, 23 aprilie 2019, 9:35)

   contributor.bis [utilizator] i-a raspuns lui varavara

   ... Visele nu ne ajută prea mult, varvara.
   Pegra îşi are "programu' ei" de "guvernare".
   Si fac ceea ceea ce fac "pentru ca putem !" cum zicea un mare strateg al PSD-ului încarcându-şi mitraliera.
   "Pas cu pas" zicea (alt)cineva.
   Dar fiecare îşi are "paşii" săi.
   Mediocraţia cleptocrată, deja arhiprezentă se adaptează vremurilor indolenţei nostre. Dictatura populistă este tot mai aproape de a deveni o realitate dramatică. Si atunci va fi sfârsitul, întunericul, pentru înca 2-3 generatii !...
   Doar poporu' român mai poate opri hemoragia libertăţilor ucise, uşor-uşor, mişeleşte, ca la Revoluţie.
   IESITI LA VOT, OAMENI BUNI !
   Poate aşa scăpăm de pegra comunistoidă.
   Pe 26 mai putem să le dăm prima lovitură.
   Nu vor fi foarte afectaţi, pentru că pe Dragnea nu-l interesează Europa, dar am putea dovedi că nu suntem încă învinşi.
   Cel puţin ăsa sper !
  • -15 (15 voturi)    
   Legea e disproporționata (Marţi, 23 aprilie 2019, 11:23)

   Con_stan_tin [utilizator] i-a raspuns lui varavara

   în raport cu infracțiunile. Ar fi mai eficient ca legea să aibă efect tocmai pe dos fața de cel al infracțiunii, nu să pedepsească mai mereu cu aceiași lipsire de libertate.
   • +12 (12 voturi)    
    Tu cum te intorci seara acasa? (Marţi, 23 aprilie 2019, 13:02)

    IoPaNet [utilizator] i-a raspuns lui Con_stan_tin

    De unde stii drumul? Te duce cineva de manuta?
    Nu pari sa ai mintea mai coapta decat un copilas de doi ani... Nici macar numele nu stii sa ti-l desparti in silabe si asta spune tot!
    • -8 (8 voturi)    
     Legea trebuie făcută după mintea unui (Marţi, 23 aprilie 2019, 14:15)

     Con_stan_tin [utilizator] i-a raspuns lui IoPaNet

     copil. O lege care nu-i făcută s-o înțeleagă toată lumea e făcută degeaba, ce-i găsiți vinovați nu vor înțelege și nu vor accepta pedeapsa prevăzută de lege.
  • +1 (1 vot)    
   Iordache,ce ai cu Mesia? (Marţi, 23 aprilie 2019, 18:36)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui varavara

   Nu rețin ca Mesia să fi făcut rău omenirii.Replica ta D-le Iordache este cinică,nesimțită.jignitoare pentru creștini.Ești ceea ce vorbești,știi ce ești?
 • +14 (14 voturi)    
  Atentie (Marţi, 23 aprilie 2019, 8:46)

  sim18 [utilizator]

  Acest NEom... a trecut mereu in preajma sarbatorilor o serie de legi sau amendamente care nenorocesc tara. Distrag atentia cu tot felul de evenimente (schimbare guvern, Tariceanu, draghici....) Nenorocitul nu ajunge ministru dar va da trece codurile. Vigilenta maxima, opozitia!
  • +10 (10 voturi)    
   Opozitia ? Noi suntem opozitia ! (Marţi, 23 aprilie 2019, 9:54)

   contributor.bis [utilizator] i-a raspuns lui sim18

   NOI suntem Opozitia, sim 18 !
   Iesiti la vot !
   Altfel, armata PSD-ului, nenorocitii aia, care striga în strada, la mitingurile PSD-iste aranjate : "Viata lunga, bani în punga !".
   Bani or fi având ei, pentru câteva sticle de oloi.
   Noi vrem LIBERTATE, SANATATE, EDUCATIE si CIVILIZATIE !
 • +15 (15 voturi)    
  cat mnai repede (Marţi, 23 aprilie 2019, 8:55)

  liviu_ [utilizator]

  tocmai am vazut rata saraciei intr-o statistica.... fiti mandrii : am depasit bulgaria...
  acum atacam somalia si venezuela... si cu iordache,. nicolcea , dracnea si pretinii avem toate sansele de izbanda!
 • +11 (11 voturi)    
  Multumim PSD ca va ganditi la noi (Marţi, 23 aprilie 2019, 9:05)

  imi_pasa_de_romania [utilizator]

  Tocmai d-aia v-am votat toti. Sa ne scapati de legi, politie, servicii... nu ne trebuie.
  Iar in loc de psucarii (care ocupa mult spatiu) dorim mall-uri si biserici. Sau, de ce nu, cea mai "epica" combinatie: o biserica intr-un mall.

  V-as intreba cat e o cartela de metrou, dar mi-e ca va incui cu asa o intrebare grea.

  Iar pentru populatie, conteaza ca v-au promis mariri. Nu conteaza maririle in sine sau cat, ci ca v-au promis. Somn usor!
 • +12 (12 voturi)    
  Graba (Marţi, 23 aprilie 2019, 9:14)

  florinos [utilizator]

  Liviu Dragnea a văzut ca pierde din popularitate si membrii PSD se revolta asa ca este disperat, cât timp este la butoane își pune subordonații să modifice legile justitiei si sa Legifereze furtul din avutul public.
 • +12 (12 voturi)    
  despre neglijenta in serviciu (Marţi, 23 aprilie 2019, 9:33)

  CIP03 [utilizator]

  intr-o seara am fost atacat in parcarea unui centru comercial, singurul martor a fost camera video.
  Doar ca cel care s-a ocupat de ancheta nu a ridicat proba video intr-un timp rezonabil si astfel singura mea proba s-a pierdut definitiv, si am pierdut cauza.

  Pe langa acest aspect, acel politist "mi-a pierdut" si dovada medicala de la dosar.

  Este aceasta fapta neglijenta in serviciu? Vreau sa fac acum plangere pe aceasta fapta si cand am citit aceasta stire mi-am dat seama ca, cauza mea ramane pierduta definitiv.
  Agresorul va fi incurajat si pe viitor sa mai atace si alte persoane, legea il apara.
 • +6 (6 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 23 aprilie 2019, 9:40)

  [anonim]

  • +6 (6 voturi)    
   . (Marţi, 23 aprilie 2019, 13:31)

   vidra [utilizator] i-a raspuns lui

   sper ca la Jilava
 • +8 (8 voturi)    
  Inchisoare (Marţi, 23 aprilie 2019, 16:14)

  Mircea11 [utilizator]

  Iordache asta ar trebui sa faca inchisoare pe viata.
 • +4 (4 voturi)    
  Eu vin EU Mesia - Poporul Roman, (Marţi, 23 aprilie 2019, 16:18)

  Habermas [utilizator]

  si o sa te dau cu capul de masa pe tine si pe toti penalii in Parlamentul Vostru de hahalere, dupa care il desfiintam si-l mutam in alt oras (nu conteaza unde, gasim noi orasul potrivit, asta discutam dupa). Cred ca este foarte bun genul asta de matanie din partea ta, mai ales cand o voi face eu.

  Dar nu-i nevoie sa ma astepti.
  VIN ORICUM.
  • +2 (2 voturi)    
   Ce ai cu bietul Lucifleoașcă (Marţi, 23 aprilie 2019, 16:30)

   Spiky [utilizator] i-a raspuns lui Habermas

   Face și el ce poate, noaptea minții ca dracii, până vine exorcizarea electorală, și mor din nou moroii resuscitați din morminte pentru a vota cu Partidul Diavolesc al Șarlatanilor....
 • +2 (2 voturi)    
  interesant... (Marţi, 23 aprilie 2019, 17:15)

  liviu_ [utilizator]

  cand e cu gratierea ... repede repede ca ne amendeaza UE...

  cand e cu legile care ii scapa de psucarie .... repede repede, nu conteaza ce zic strainii!

  cam dublustandard hotomanilor!
 • +3 (3 voturi)    
  nu pricepi nimic, (Marţi, 23 aprilie 2019, 17:21)

  ostrogotul [utilizator]

  da' itzi spun inca odata: nu sa vina comisia ca Mesia, ci sa va duceti voi ca Iuda
 • +2 (2 voturi)    
  Sunt bucuros (Marţi, 23 aprilie 2019, 18:52)

  Observatory [utilizator]

  sa citesc unele replici la mișeii polici și economici al guvernului (Gașca ).
  Faceți apel la votanți , ei sunt adevaratii trădători ai poporului și al viitorului acestei tari .
  Am înțeles ca este imposibil a fi pe placul tuturor, dar actualii sunt lepădăturile borfasilor , ducând țara spre prăpastie .

  Succes
 • +3 (3 voturi)    
  Dezastru national (Marţi, 23 aprilie 2019, 19:34)

  V. Istina [utilizator]

  Daca trec Codurile asa... e catastrofa nationala!

  Fara exagerari, justitia va fi redusa la relatii si pile, Romania se destrama, la fel ca populatia ei.

  Armata ar face bine sa intre in joc, este clar ca Parlamentul si Guvernul actioneaza ca grup organizat IMPOTRIVA Romaniei!

  Fratilor, uitati-va bine in jur, sa va amintiti cum arata o tara libera, chiar daca saraca! Daca trece marsavia asta, copiii si nepotii nostri vor fi sclavii borfasilor! Care copii mai raman, de nu pleaca in amarul lor altundeva!

  De nu facem nimic, ne abandonam vietile Porcarului si gastii lui Ciordache!

  E prea mult. Nu mai merge asa! Pur si simplu. Cineva trebuie sa-i puna la locul lor pe borfasi, altfel nu meritam tara asta!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...



Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by