Mai multe explozii au lovit, în duminica Paștelui catolic, biserici și hoteluri din Sri Lanka, au confirmat surse din poliție. Peste 200 de oameni au murit, potrivit AFP. De asemenea, nu mai puțin de 450 au fost răniți, potrivit ultimului bilanț citat de Reuters. Este cel mai sângeros atac după o perioadă de acalmie care a urmat războiului civil de acum 10 ani. Șapte persoane au fost arestate în legătură cu atacurile, după un raid al poliției.

HotNews.roFoto: Hotnews

Numărul morților este de 207, dar autoritățile se așteaptă ca acesta să creacă, după ce mai multe explozii au avut loc la trei biserici și trei hoteluri de lux.

Dintre cei peste 200 de decedați, cel puțin 35 sunt străini, printre care americani, britanici și chinezi.

Cele mai importante informații transmise LIVETEXT:

UPDATE 19:15 Autoritățile din SUA au anunțat că „mai mulți cetățeni americani” sunt printre victimele atacurilor.

UPDATE 18.37: Cinci britanici se află printre cele peste 200 de persoane decedate în atacurile cu bombă

UPDATE 16.05: Patriarhul Daniel a lansat un apel la rugăciune pentru victimele atacurilor teroriste din Sri Lanka, de duminică.

Papa Francisc a condamnat vehement atentatele comise duminică în Sri Lanka, exprimând, cu ocazia Paştelui catolic, solidaritate cu membrii comunităţii creştine din această ţară.

UPDATE 15.08: Bilanțul deceselor în Sri Lanla a crescut la 207, iar numărul persoanelor rănite a ajuns la 450, a declarat un purtător de cuvânt al Poliției, relatează Reuters. Polția ar fi arestat șapte persoane în timpul unui raid într-o casă din Colombo.

O persoană olandeză se află printre persoanele decedate în atacuri.

UPDATE 14.51: Premierul Viorica Dăncilă a condamnat, duminică, atentatele şi atacurile sângeroase din Sri Lanka.

"Condamn cu fermitate atentatele şi atacurile sângeroase comise împotriva comunităţii creştine din Sri Lanka. Sărbătoarea Sfântă a Paştelui catolic a fost umbrită de această veste cutremurătoare. Sunt alături de poporul din Sri Lanka, de familiile îndoliate şi le doresc însănătoşire grabnică victimelor aflate în suferinţă", se arată în mesajul transmis de premierul Dăncilă.

UPDATE 14.37: Preşedintele SUA, Donald Trump a transmis pe Twitter: "Condoleanțe sincere din partea oamenilor din Statele Unite către oamenii din Sri Lanka privind atacurile oribile teroriste asupra bisericilor și hotelurilor... Suntem pregătiți să vă ajutăm!"

"Tristețe profundă după atacurile teroriste asupra bisericilor și hotelurilor din Sri Lanka. Condamnăm cu tărie aceste acte dureroase. Toată solidaritatea noastră cu poporul srilanc și gândurile noastre pentru toate rudele victimelor în această zi de Paște", a scris Emmanuel Macron pe Twitter.

UPDATE 14.25: Cancelarul german, Angela Merkel, a spus la rândul său că ”ura religioasă și intoleranța care se manifestă într-o manieră teribilă astăzi nu trebuie să ne învingă”, exprimându-și regretul că ”oamenii care s-au strâns să sărbătorească Paștele au fost în mod deliberat țintiți”.

UPDATE 14.20: Premierul britanic Theresa May a condamnat, de asemenea, atacurile din Sri Lanka.

"Actele de violență împotriva bisericilor și hotelurilor din Sri Lanka sunt cu adevărat îngrozitoare, iar cele mai sincere condoleanţe se îndreaptă către toți cei afectați în acest moment tragic", este mesajul premierului britanic, care a adăugat că "Trebuie să stăm împreună pentru a ne asigura că nimeni nu ar trebui să-și exercite credința în frică".

UPDATE 14.19: Un kamikaze a omorât trei polițiști, aruncându-se în aer într-o clădire dintr-o suburbie din nordul capitalei, în cea de-a opta explozie.

Bilanțul s-a rdicat la cel puțin 160 de morți.

UPDATE 13:34: Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, a precizat căun grup de opt copii români se află în Sri Lanka, dar au fost transportați la o unitate militară din apropierea capitalei și sunt în siguranță. ”Sunt în siguranță la o unitate militară”.

UPDATE 13:13: A opta explozie a avut loc în Sri Lanka, potrivit AFP. De asemenea, bilanțul s-a ridicat la 158 de morți.

UPDATE 13:09: MAE precizează că, potrivit informațiilor disponibile la această oră, nu există cetățeni români printre victime.

UPDATE 12:49: Președintele Comsiei Europene, Jean Claude Juncker, a transmis condoleanțe familiilor îndoliate. La fel, președintele Consiliului European, Donald Tusk.

UPDATE 12:44: Guvernul a anunțat că a blocat accesul la rețelele de socializare.

UPDATE 11: 55: Președintele Klaus Iohannis a condamnat ”oribilul atac asupra unor oameni nevinovați, în duminica Paștelui”. El a transmis condoleanțe celor afectați, invocând și libertatea religioasă și de credință care trebuie apărată.

Budismul este dominant în Sri Lanka, în jur de 70,2% din populație aparținând acestei religii, potrivit ultimului recensământ, citat de BBC News. Hindușii și musulmanii reprezintă 12,6%, respectiv 9,7% din populație.

De asemenea, în Sri Lanka trăiesc în jur de 1.5 milioane de creștini, majoritatea romano-catolici.

UPDATE 11:51: A șaptea explozie a avut loc în Dehiwela, în apropiere de capitală, relatează Reuters.

UPDATE 10:55 Cel puțin 156 de oameni au murit, dintre care 35 sunt străini, potrivit ultimului bilanț citat de AFP.

UPDATE 10:17: Ultimul bilanț, potrivit Reuters, arată că cel puțin 138 de oameni au fost uciși în atacuri, iar nu mai puțin de 400 au fost răniți.

Premierul Ranil Wickremesinghe a convocat o reuniune de urgență a consiliului de securitate.

UPDATE 10:00 Cel puțin 137 de persoane, între care 9 străini, au murit în exploziile care au avut loc la trei biserici și trei hoteluri, a anunțat o sursă polițienească, citată de AFP. 45 de morți sunt în capitala Colombo, 65 la Negombo, o localitate la nord de capitală, și 25 la Batticaloa, în estul țării.

„Condam ferm aceste atacuri lașe. le cer sri-lankezilor să rămână uniți în aceste momente tragice”, a scris pe Twitter premierul Ranil Wickremesinghe.

UPDATE 09:59 Surse spitalicești, citate de AFP, susțin că bilanțul morților a crescut la 129. Surse din poliție au declarat, totodată, că cel puțin nouă străini se află printre victime.

UPDATE 8:31: Un purtător de cuvânt al poliției informează că atacuri au avut loc la trei biserici și trei hoteluri, relatează Reuters.

Hotelurile și una dintre biserici sunt situate în capitala Colombo. Cea de-a doua biserică lovită de explozii este situată în Negombo, la nord de capitală.

Potrivit unei surse din poliție, echipa de intervenție a precizat că una dintre explozii a avut loc la biserica Sfântul Antoniu, din Colombo. Surse din conducerea hotelurilor au confirmat și ele incidentul, fără însă a da detalii.

Spitalul național din Colombo a transmis că mai multe persoane au fost rănite și internate.

Cel puțin 80 de peroane ar fi fost internate la un spital din capitala Colombo, potrivit unei surse citate de AFP, scrie BBC News.

Biserica Sfântul Sebastian din Negombo a cerut ajutor pe Facebook și a publicat poze după explozie, în care se pot observa pete de sânge pe podea.

Deocamdată nimeni nu a revendicat atacul.

Se actualizează