Rechizitoriu dosarul Revoluţiei: Grupul condus de Iliescu a acţionat abil şi eficient şi a înţeles importanţa televiziunii şi a radioului public / După preluarea puterii, au fost reactivați generali şi ofiţeri superiori, cu toţii filosovietici

de V.M.     HotNews.ro
Joi, 18 aprilie 2019, 18:14 Actualitate | Esenţial


Iliescu, in decembrie '89
Foto: Agerpres
Grupul din jurul lui Ion Iliescu a acţionat abil şi eficient în preluarea puterii politice şi militare în decembrie 1989, componenţii acestei grupări înţelegând foarte bine importanţa televiziunii şi a radioului public în acele momente, se arată în rechizitoriul întocmit de procurorii militari în dosarul "Revoluţiei".

Parchetul General a dat publicităţii joi un extras din rechizitoriul întocmit în dosarul Revoluţiei, în care au fost trimişi recent în judecată fostul preşedinte Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu, fost vice-prim ministru, şi gen. (rtr.) Iosif Rus, fost şef al Aviaţiei Militare, scrie Agerpres.

Conform rechizitoriului, pe fondul degenerării relaţiilor dintre România şi URSS, după momentul "Praga 1968", dar şi ca urmare a stării de nemulţumire profundă şi generală din societate, s-a coagulat şi a evoluat o grupare dizidentă care a avut drept scop înlăturarea fostului preşedinte Nicolae Ceauşescu, dar care urmărea menţinerea României în sfera de influenţă a URSS.

"Această grupare complotistă a fost formată atât din civili (latura politică), cât şi din militari (latura militară), cu toţii marginalizaţi într-un fel sau altul prin deciziile fostului preşedinte. Componenţii grupului au aparţinut principalelor două filoane militare (MApN şi Direcţia Securităţii Statului), de la nivel mediu până la vârf, dar şi structurilor civile ale statului român. Desigur, nu doar membrii acestui grup au manifestat atitudini ostile regimului Ceauşescu, însă prin funcţiile deţinute (implicit, influenţele exercitate), dar mai ales prin raportare la evoluţia istorică (începând cu 22 decembrie 1989), se poate afirma, fără echivoc, faptul că doar acest grup s-a dovedit eficient în demersul său", spun procurorii.

Conform rechizitoriului, toate personajele din gruparea lui Iliescu s-au regăsit şi au conlucrat în locaţiile cheie ale zilei de 22 decembrie 1989 şi intervalul următor de timp - TVR, fostul CC al PCR, MApN.

Momentul începerii acţiunii a fost dat pe 22 decembrie 1989, la orele 14,25, în direct la TVR, când cpt. de rang I Emil (Cico) Dumitrescu a transmis următorul mesaj: "Dragi colegi ai promoţiei 1958, vă vorbeşte cel care a fost pentru voi Cico, cel care a venit în marina română împreună cu voi (...) Rog pe tovarăşul Ion Iliescu, cu care am fost coleg, să vină la televiziune. Trebuie, tovarăşi, să ne organizăm".

"Şi s-au organizat. Toţi componenţii grupului Iliescu au preluat puterea totală în stat. Ion Iliescu a fost preşedintele României pentru o perioadă de 10 ani. Generalii (...) şi Nicolae Militaru au deţinut în mod succesiv funcţia de ministru al Apărării. Virgil Măgureanu a fost iniţial consilier al preşedintelui Ion Iliescu, iar apoi primul director al principalului serviciu de informaţii al României - SRI. Emil (Cico) Dumitrescu a fost numit în funcţia de secretar de stat în Ministerul de Interne şi apoi de consilier de stat la Administraţia Prezidenţială. La scurt timp după preluarea puterii de către CFSN, condus de Ion Iliescu, a fost reactivat un număr important de generali şi ofiţeri superiori, cu toţii filosovietici", se menţionează în rechizitoriu.

În urma apariţiilor televizate, grupul condus de Ion Iliescu a luat decizia deplasării la sediul MApN, după ce lui Iliescu i s-a garantat protecţia Armatei.

Pe 22 decembrie 1989, în jurul orelor 16,00, în sediul Ministerului Apărării Naţionale a pătruns un grup de civili format din Ion Iliescu, Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu. Grupul a fost primit de militari de rang înalt, printre care gl.(r.) Nicolae Militaru, gl. Victor Atanasie Stănculescu, precum şi de militari cu funcţii importante în MApN şi DSS.

"Cu toţii au intrat în sala de consiliu a MApN. Militarii l-au recunoscut în fapt pe Ion Iliescu ca fiind noul şef de stat şi de guvern, implicit, noul comandant suprem al Forţelor Armate Române. La rândul său, Ion Iliescu şi-a asumat imediat, fără rezerve aceste demnităţi, comportându-se ca atare. Grupul (civili şi militari) a discutat inclusiv problema denumirii noului organ de conducere politică şi militară. S-a hotărât ca denumirea să fie Frontul Salvării Naţionale, întrucât unii dintre participanţi acţionaseră şi anterior datei de 22 decembrie 1989 prin diferite activităţi în scopul înlăturării preşedintelui Nicolae Ceauşescu. Ion liescu (acceptat ca nou lider) a propus constituirea unui Comandament unic militar şi civil care avea să coordoneze inclusiv operaţiunile militare, pe întregul teritoriu al ţării. La scurt timp, structura civilo-militară denumită Gărzi Patriotice a fost integrată în Comandamentul nou înfiinţat. Având în vedere cele mai sus invocate şi celelalte probe administrate în cauză, se desprinde concluzia conform căreia întreaga forţă militară a României (MApN, MI-DSS, Gărzi Patriotice), începând cu după-amiaza zilei de 22 decembrie 1989 - orele 16,00 - s-a pus la dispoziţia Consiliului Frontului Salvării Naţionale şi a conducerii acestuia. Este momentul în care Armata şi Securitatea îşi dau acordul ca România să fie condusă de CFSN. Din acelaşi moment, grupul de decizie politico-militară al CFSN format din Ion Iliescu, Silviu Brucan, gl. (r.) Nicolae Militaru (reactivat ulterior, înaintat în grad militar şi numit ministru al apărării), Gelu Voican Voiculescu, a exercitat în mod direct prerogativele puterii de stat şi a luat decizii importante atât cu caracter politic, cât şi cu caracter militar", explică procurorii.

Mai departe, procurorii spun că grupul lui Ion Iliescu a înţeles importanţa televiziunii şi radioului în preluarea puterii după fuga lui Nicolae Ceauşescu.

"La fel de importantă s-a dovedit a fi şi abilitatea 'grupului Iliescu' de a se organiza şi acţiona eficient. Componenţii acestei grupări au înţeles foarte bine importanţa televiziunii şi a radioului pentru astfel de momente. La fel de importantă a fost şi decizia de a face joncţiunea cu factorii de comandă ai principalului pilon de putere în stat - MApN. Întâlnirea de la sediul MApN a durat aproximativ 45 de minute, după care Ion Iliescu şi anturajul său s-au deplasat la sediul Comitetului Central al PCR (în prealabil, s-a hotărât ca din partea FSN să rămână la sediul MApN numitul Montanu Mihail). Aici au fost întâmpinaţi inclusiv de comandantul USLA, care s-a pus la dispoziţia noii puteri. În clădire se aflau mulţi revoluţionari, militari, dar şi componenţi ai fostului CC al PCR. Aşa cum s-a arătat, aceştia se aflau într-un proces de constituire a unor nuclee de putere", se arată în rechizitoriu.

În urma unui apel televizat făcut de Ion Iliescu, pe 22 decembrie 1989, începând cu orele 17,00, la sediul CC al PCR au început să sosească mai mulţi foşti nomenclaturişti şi activişti ai PCR, marginalizaţi în ultimii ani de Nicolae Ceauşescu, printre care Silviu Brucan şi Alexandru Bârlădeanu.

"Recunoaşterea venită din partea structurilor militare şi a revoluţionarilor pentru Ion Iliescu ca noul lider politico-militar şi acceptarea acestei demnităţi sunt dovedite de probele administrate. Mass-media din România a aderat imediat la CFSN şi la liderii acestuia. TVR şi Radio România s-au poziţionat faţă de Ion Iliescu ca fiind noul lider al statului român. Presa scrisă a făcut acelaşi lucru. Organele centrale de presă aparţinând până la 22 decembrie 1989 fostului CC al PCR şi UTC s-au repoziţionat încă din după-amiaza aceleiaşi zile, transformându-se în organele de presă ale CFSN. Totodată, presa internaţională l-a prezentat pe Ion Iliescu ca fiind noul lider al României, iar apariţiile publice ale acestuia au evidenţiat asumarea pe deplin a acestei demnităţi. CFSN şi liderii acestuia au fost imediat recunoscuţi pe plan internaţional de principalele state. Noua putere nu a întâmpinat practic nicio opoziţie din partea structurilor militare şi civile interne sau din partea reprezentanţilor acestor structuri. Conduita concretă manifestată de Ion Iliescu, începând cu orele 16,00 ale zilei de 22 decembrie 1989, demonstrează asumarea de către acesta a prerogativelor puterii în stat. Prin toate apariţiile televizate a apărut în postura de lider. Comunicatele CFSN au fost semnate în calitate de preşedinte al acestei formaţiuni. A semnat acte normative ce vizau toate domeniile de activitate, a abrogat legi, a instituit Tribunalul Militar Excepţional privind judecarea cuplului prezidenţial Ceauşescu, a instituit tribunale militare excepţionale pe întregul teritoriu al României, l-a impus pe gl. mr. (r.) Nicolae Militaru în funcţia de ministru al Apărării", declară procurorii militari.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

12576 vizualizari

 • +24 (30 voturi)    
  Adevarul invinge! Cuvintele raportului ne vindeca (Joi, 18 aprilie 2019, 18:20)

  V. Istina [utilizator]

  de o rana si o tradare istorica!

  Adevarul rostit clar si raspicat e inceputul binemeritat al sperantei intr-o Romanie puternica!

  La inceput a fost Cuvantul!

  Incepe sper, un nou capitol in istoria Romaniei. Lupta este acum, pe fata, fara ocolisuri!
  • +1 (5 voturi)    
   de fapt (Vineri, 19 aprilie 2019, 10:44)

   Dimijoarei_Obt [utilizator] i-a raspuns lui V. Istina

   in 89 dizidentul Ceausescu a fost eliminat si Romania a fost reintegrata in blocul sovietic ! Poporul doarme in continuare ! QED !
 • +20 (22 voturi)    
  daca aveam rechizitoriul asta acum 10 ani? (Joi, 18 aprilie 2019, 18:22)

  AliKimiku [utilizator]

  sau acum 20 de ani!
 • -20 (32 voturi)    
  Parchetul General a dat publicităţii un extras... (Joi, 18 aprilie 2019, 18:23)

  Mazeta [utilizator]

  Mă așteptam mai mult de la primul episod. Rechizitoriu low-budget, distribuție mediocră, scenariu previzibil. Nu cred că va ține mai mult de un sezon.
  • +8 (14 voturi)    
   sper ca nu esti roman (Joi, 18 aprilie 2019, 22:38)

   V. Istina [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   ...la cate aberatii te straduiesti sa argumentezi ori sa iei adevaruri grele la misto pe aici, ai merita cel putin sa fii platit, nu mult e drept.

   Dar sa fii roman si sa reactionezi asa... e o josnicie pe care nu o doresc nimanui.

   Putina decenta, macar din cand in cand, n-ar strica.
  • +9 (9 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Vineri, 19 aprilie 2019, 5:50)

   [anonim] i-a raspuns lui Mazeta

  • +4 (6 voturi)    
   te pomenești că (Vineri, 19 aprilie 2019, 8:23)

   nahir [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   erai și tu lângă Gorbaciov când l-a sunat ilici ca să-i spună ”cine suntem și ce vrem”. Sau atunci când a sunat tot la Moscova să solicite intervenția armatei 14.
   Că altfel nu înțeleg de ce te oftici și iei în derâdere istoria noastră. Pt. că exact așa au decurs lucrurile, cum sunt relatate în rechizitoriu.
  • +4 (4 voturi)    
   Tov Mazetov.... (Vineri, 19 aprilie 2019, 12:21)

   Spiky [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   ... ia d-aici: https://www.hotnews.ro/stiri-esential-23096677-dosarul-revolutiei-ion-iliescu-contribuit-direct-nemijlocit-generarea-amplificarea-psihozei-terorist-securiste-militarii-tras-12-6-milioane-cartuse.htm
   Detaliat, pe capitole și persoane. Cum au mânărit janghinele comuiste loviluția.
   Încă de acum zece-cincisprezece ani se știa deja asta - comandantul unității de la Târgoviște, practic călăul lui Ceaușescu, era omul lui Iliescu; ce a făcut el la Loviluție? A trimis doi soldați îmbrăcați în combinezoane negre la o locație; după aia a trimis o altă patrulă care era informată cum că la respectiva locație sunt doi teroriști... Vă imaginați ce a urmat?
   Asta este metoda utilizată de Iliescu și compania pentru a crea iluzia teroriștilor care cică îl sprijineau pe Ceaușescu, și deci acesta trebuia omorât rapid. În realitate, Iliescu era speriat de perspectiva ca el să fie deconspirat de Ceaușescu drept ceea ce era de fapt: un agent sovietic.
   • +3 (3 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Vineri, 19 aprilie 2019, 19:26)

    [anonim] i-a raspuns lui Spiky

    • +3 (3 voturi)    
     Cred că el se referea generic, (Sâmbătă, 20 aprilie 2019, 12:41)

     Spiky [utilizator] i-a raspuns lui

     Nu știu dacă știa precis că principala agenție străină nu era CIA, ci KGB....
     Oricum la Malta soarta i-a fost pecetluită...
 • +12 (12 voturi)    
  Faptic, ce origini si etnii aveau, ce-i lega? (Joi, 18 aprilie 2019, 18:29)

  D-or [utilizator]

  Doar ca adevar istoric, fara interpretari.

  Unde s-au cunoscut, X, Y, Z, din domenii atit de diferite, in ce cadru, etc.

  Adevarul si realitatea nu pot fi decit constatate.
 • +22 (26 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 18 aprilie 2019, 18:31)

  [anonim]

  • +12 (14 voturi)    
   Topoare și cozi de topor, (Joi, 18 aprilie 2019, 19:01)

   Con_stan_tin [utilizator] i-a raspuns lui

   așa-i făcută lumea indiferent că-i capitalistă sau comunistă. Diferența dintre ele este că în cea capitalistă legal poți alege, fie topor, fie coadă; în cea comunistă varianta legală este numai de coadă.
   Din punct de vedere al echilibrului social este clar că versiunea comunistă este profund dezechilibrată, numai un topor nu poate echilibra întreaga societate de cozi
  • +18 (20 voturi)    
   Unii sunt „pe metereze" (Joi, 18 aprilie 2019, 19:06)

   Ochii_pe_voi [utilizator] i-a raspuns lui

   Sunt cei care vor sa scoata RO din din UE, spionii Moscovei... `omuletii verzi` din Palatul Victoria, Sediul Kiseleff si Casa Poporului,
 • +11 (17 voturi)    
  Concret (Joi, 18 aprilie 2019, 19:05)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Cîți din cei care au ucis, urmând ordine CRIMINALE, vor fi judecati si condamnati? DAca nu, e apă de ploaie, nu rechizitoriu. Crimele impotriva umanitatii (cum e si masacrul din 2018, mineriadele etc.) nu pot fi scuzate prin faptul ca a fost ideplinit un ordin.
 • +8 (10 voturi)    
  . (Joi, 18 aprilie 2019, 19:49)

  tirolez [utilizator]

  Cred ca o sa fim toti astia care scriem acum de varsta lui Iliescu sau disparuti cand se va analiza la fel si tradarea nationala ce se petrece sub ochii nostri zilele astea. Poate printr-o minune o sa fie mai repede si sa avem un Visinescu2.
 • +6 (12 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 18 aprilie 2019, 20:34)

  [anonim]

 • +6 (12 voturi)    
  si deci unii, premiantii, sint deasupra legii (Vineri, 19 aprilie 2019, 0:03)

  Coco Whistle [utilizator]

  ptr tradatori de tara pedeapsa capitala e statutara si obligatorie. personaje din cadrul fortelor romane isi incalca clar juramintul si nu apara aceasta tara. in cazul de fata, reactivarea la o noua dimensiune a comunistilor rusofoni a dus la devalizarea tarii pina la ajungerea la putere a tuturor panaramelor si o administrare si organizare care nu doar ca nu e eficienta dar daunatoare pina la subminarea economiei.
 • +7 (9 voturi)    
  Și pentru acest fapte nu a fost cerută arestarea (Vineri, 19 aprilie 2019, 0:40)

  hsl [utilizator]

  preventivă?!
  • +5 (11 voturi)    
   o sa aiba si funerari de sef de stat (Vineri, 19 aprilie 2019, 5:28)

   Coco Whistle [utilizator] i-a raspuns lui hsl

   un tradator, un criminal, un om de rind care a semnat sentinta unui presedinte, asa cum a fost el. dar faptul ca a chemat minerii...ca restul populatiei erau de fapt animale care bagau sula in coaste, ca l-a alungat pe rege ca sa domneasca sobolanii rosii si stim cu totii unde am ajuns...asta deja e pra mult.pe asta cine il executa, ptr alti 30 de ani de comunism haotic prin care a trecut romania?
   • 0 (4 voturi)    
    Pai ce sa faci, (Vineri, 19 aprilie 2019, 7:10)

    ABBV [utilizator] i-a raspuns lui Coco Whistle

    daca suntem o natie de prosti ? Imediat dupa revolutie ...partidele istorice au fost casapite ....la fel au facut si comunisti in 40. Regele mai mai sa fie casapit si el .....la fel in 40 cu mentiunea ca atunci au reusit.
    Si dupa 30 de ani ...aceeasi comunisti care au aceeasi poveste boieri sunt multinationalele, cine nu e de acord cu fiul cel iubit este reationar ....
    Aceeasi oameni care refuza sa se ajute ...pentru care statul te taxeaza cu peste 80% din ceea ce castiga cei care produc ....
    Acelasi BOR mana in mana cu politicieni si cu mana intansi la banul public ....
    Lucrurile nu se intampla de la sine, timpul nu le va rezolva pe toate, doar va mai balti tara un pic pana cineva se va decide sa stinga lumina.
 • -4 (8 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 19 aprilie 2019, 7:07)

  [anonim]

  • +4 (6 voturi)    
   au murit oameni (Vineri, 19 aprilie 2019, 10:06)

   John_english [utilizator] i-a raspuns lui

   si ei au fost cei care au dat ordinele

   iar morții sa fie înhumați fără autopsie (Iliescu).
  • +3 (7 voturi)    
   Ce te supara, tovarase? (Vineri, 19 aprilie 2019, 10:18)

   midufi [utilizator] i-a raspuns lui

   Ti-e greu sa ai coloana vertebrala dreapta ?
   Sau traduci cu greu din rusa ?
   Jos ciuma rosie: psd-alde-udmr !
   • 0 (0 voturi)    
    PDL (acum PNL) nu? (Luni, 22 aprilie 2019, 0:47)

    srpc [utilizator] i-a raspuns lui midufi

    nu de alta, dar PCR s-a mutat in PDSR, iar Securitatea in SRI si PD
 • +5 (7 voturi)    
  Comment sters de user (Vineri, 19 aprilie 2019, 9:21)

  Fapte [anonim]

  • -1 (1 vot)    
   i-auzi (Luni, 22 aprilie 2019, 0:48)

   srpc [utilizator] i-a raspuns lui Fapte

   deci regimul basexului n-a fost cel mai toxic, invrajbindu-i pe oameni pana la isterizare? o fi fost benefic pentru tara !


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by