Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, susține că nu s-a hotărât dacă va mai candida pentru un nou mandat și că își așteaptă soția din SUA pentru a lua o decizie. Ciorbea a declarat, marți, pentru HotNews.ro că rămânerea sa în funcție pentru încă 5 ani nu depinde numai de el și că, "dacă se dorește", el este dispus să aibă "o discuție". El a ținut să sublinieze că, deși a fost votat de Parlament în 15 aprilie 2014, a depus jurământul în 6 mai, astfel că mandatul lui se va încheia de la acea dată, însă numai teoretic, pentru că practic există și interimat.

Victor Ciorbea, Avocatul PoporuluiFoto: Agerpres

Liberalii au cerut luni conducerii Parlamentului începerea de urgenţă a procedurilor pentru desemnarea unui nou Avocat al Poporului, arătând că mandatul lui Ciorbea a încetat în 15 aprilie.

Contactat de HotNews.ro, Victor Ciorbea a ținut să sublinieze că, deși a fost votat de Parlament în 15 aprilie 2014, a depus jurământul în 6 mai, astfel că mandatul lui se va încheia de la acea dată, dar aceasta nu va însemna plecarea automată din funcție, pentru că poate asigura interimatul.

"La 15 aprilie 2014 am fost votat de Parlament, dar mandatul meu a început în 6 mai, când am depus jurământul. Mandatul oricum nu se încheie automat la împlinirea celor 5 ani. Poți fie să beneficiezi de o zi, o lună, două până când se desemnează un alt Avocat al poporului care depune jurământul sau dacă Parlamentul e de acord și cel în cauză își dorește, poate avea un nou mandat. Nu se încheie automat. Doar dacă după 6 mai decid să m[ pensionez sau mă îmbolnăvesc și dacă nu există o altă persoană numită care să depună jurământul, poate fi desemnat un Avocat al poporului interimar până la desemnarea celui care va fi în funcție", a declarat Victor Ciorbea.

El a susținut că deocamdată nu s-a hotărât dacă va mai candida pentru un nou mandat și că își așteaptă soția din SUA, de Paște, pentru a lua o decizie.

Dar nu depinde oricum numai de decizia mea, așa că să vedem, a declarat Ciorbea.

Întrebat dacă a avut vreo discuție cu reprezentanți ai PSD-ALDE, Ciorbea a spus că nu s-a grăbit, că așteaptă să treacă sărbătorile și că este dispus să discute.

"Nu am avut, nu m-am grăbit. Urmează sărbătorile și apoi vom vedea. Dacă dumnealor doresc să aibă o discuție, sigur că putem avea", a declarat Ciorbea. Întrebat de unde așteaptă un semn pentru discuții, el a răspuns: Din partea Parlamentului.

“Avem o veste bună pentru români. Mandatul lui Victor Ciorbea încetează astăzi. Cel mai jalnic Avocat al Poporului trebuie să plece acasă după ce şi-a trădat concetăţenii refuzând să apere drepturile românilor şi s-a transformat în cea mai penibilă slugă a lui Dragnea, Tăriceanu şi a coaliţiei majoritare. Solicităm conducerii Parlamentului demararea de urgenţă a procedurilor pentru desemnarea noului Avocat al Poporului şi facem un apel către toţi parlamentarii să mai citească încă o dată prevederile constituţionale privind Avocatul Poporului, să citească legea de organizare şi funcţionare şi să contribuie la alegerea unui Avocat al Poporului şi nu la desemnarea unei slugi a Puterii”, a declarat liderul PNL, Ludovic Orban, la finalul şedinţei Biroului Executiv al PNL.

În 21 februarie, în plin scandal generat de controversata Ordonanță de Urgență 7 care a modificat legile justiției, Victor Ciorbea a avut o reacție nervoasă în timp ce dădea declarații jurnaliștilor, spunând că are "pe inimă" două mari probleme, una dintre ele fiind că mandatul său se încheie, teoretic, peste două luni și două zile: "Puneți-vă în mișcare #rezist și găsiți pe cineva cu nu știu câte stele care să facă ce doriți, cu care să fie de acord și Președinția, și tribunalele, și parchetele, toată lumea".

În contextul în care a fost criticat că nu a atacat la Curtea Constituțională OUG 7, așa cum opoziția i-a cerut insistent, el le-a reproșat jurnaliștilor că sunt ignorate toate lucrurile bune pe care le-a făcut, adică "95% din activitatea instituției, în contextul criticilor.