Victor Ciorbea a avut joi o nouă reacție nervoasă în timp ce dădea declarații jurnaliștilor la finalul întâlnirii cu USR. El a spus că are "pe inimă" două mari probleme, una dintre ele fiind că mandatul său se încheie, teoretic, peste două luni și două zile: "Puneți-vă în mișcare #rezist și găsiți pe cineva cu nu știu câte stele care să facă ce doriți, cu care să fie de acord și Președinția, și tribunalele, și parchetele, toată lumea". El le-a reproșat jurnaliștilor că sunt ignorate toate lucrurile bune pe care le-a făcut, adică "95% din activitatea instituției".

Victor Ciorbea, Avocatul PoporuluiFoto: Agerpres

La finalul întâlnirii cu liderii USR, care i-au cerut să atace la Curtea Constituțională Ordonanța de modificare a legilor justiției, Victor Ciorbea i-a convocat pe jurnaliști pentru a le transmite două lucruri care îi "stau pe inimă". Primul - "supărarea că 95% din activitatea Avocatului Poporului este complet ignorată". Ciorbea a enumerat cele șase domenii pe care are competențe.

Victor Ciorbea a spus apoi că, teoretic, mandatul său expiră peste două luni și două săptămâni și este posibilă și reînnoirea, dar și să plece și "să fie toată lumea fericită".

"Al doilea aspect este ca să îi liniștesc pe mulți sau, dimpotrivă, să îi bag în viteză - mai sunt două luni și două săptămâni până când se împlinesc 5 ani de când am depus jurământul de Avocat al Poporului. Teoretic, e posibilă prelungirea cu două săptămâni, două luni până când noul Avocat al Poporului va depune jurământul. Teoretic, e posibilă și reînnoirea mandatului. Puneți-vă în mișcare "hashtag rezist", tot ce vreți, și găsiți pe cineva cu nu știu câte stele, din nu știu ce partid, care să vă facă ce doriți, cu care să fie de acord și Președinția, și tribunalele, și parchetele, toată lumea", a afirmat Ciorbea, nervos.

Întrebat dacă mai vrea un mandat, Victor Ciorbea a răspuns că nu a luat încă o decizie pentru că "nu e atât de plăcut să fii atacat și nimeni să nu remarce ce ai făcut".

Despre o eventuală sesizare a CCR privind ordonanța pe justiție: Și Dumnezeu a făcut lumea în șase zile. În a șaptea s-a odihnit

Legat de solicitările opoziției de a sesiza Curtea Constituțională privind Ordonanța de Urgență care modifică legile justiției, Victor Ciorbea le-a cerut jurnaliștilor să aibă "puțintică răbdare" și le-a spus că "și Dumnezeu a făcut lumea în șase zile, iar în a șaptea s-a odihnit".

”I-am dat drumul la analiză deja, dar și Dumnezeu a făcut lumea în șase zile, în a șaptea s-a odihnit. Mai aveți puțintică răbdare. (...) Analizăm serios și într-un ritm foarte alert”, a declarat Victor Ciorbea, întrebat dacă va ataca la CCR ordonanțele de urgență care modifică legile Justiției.

El a mai spus că în secția contencios din instituția Avocatului Poporului lucrează ”doar două-trei persoane”.

Liderii USR au mers joi la Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, cerându-i să sesizeze Curtea Constituțională în privinţa Ordonanţei de Urgență adoptate marți care modifică legile justiției. Președintele USR, Dan Barna, a spus că i-a transmis "explicit" Avocatului Poporului că este o obligaţie a sa să atace la CCR această ordonanță, pentru că "blochează şi destructurează activitatea justiţiei".