Ideea de a muta Ambasada României de la Tel Aviv la Ierusalim presupune o decizie care implică "mai multe riscuri decât dividende" și va avea un impact în relaţiile cu lumea arabă şi chiar şi cu anumite ţări europene, avertizează ambasadorul Egiptului la București, Salah el-Sadek, într-un interviu pentru Digi24. "Sunteţi acum la preşedinţia Consiliului Uniunii Europene. Asta înseamnă că ar trebui să-i uniţi pe europeni, nu să îi divizaţi”, le transmite diplomatul oficialilor de la București.

ambasadorul EgiptuluiFoto: mae.ro

Întrebat despre declarațiile premierului României privind posibilitatea mutării ambasadei în Israel de la Tel Aviv la Ierusalim și despre consecințele unei eventuale astfel de decizii, ambasadorul Egiptului la București a spus că este un subiect foarte sensibil și un astfel de demers ar afecta, cu siguranță, relațiile cu lumea arabă.

Dimplomatul a amintit reacțiile imediate provocate de anunțul pe care Viorica Dăncilă l-a făcut în martie, aflată într-o vizită în SUA, unde a spus că, după finalizarea analizei ”și în deplin consens”, România își va muta Ambasada din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim.

"Bineînţeles că pentru viziunea pe termen scurt, când ceva de genul acesta este spus în public, în faţa media internaţionale, are efect imediat. Era o vizită pregătită din timp pentru regele Abdullah al II-lea al Iordaniei, care era aproape pe drum spre aeroport, pentru că delegaţia lui era deja aici. Şi a fost nevoit să o anuleze, ca impact pentru o astfel de declaraţie. Mai era o altă vizită planificată, pentru preşedintele Senatului, în Maroc, care a fost anulată. Asta înţeleg prin reacţii imediate, care apar din aşa ceva", a afirmat ambasadorul Egiptului.

El a subliniat că o astfel de decizie ar fi împotriva voinţei comunităţii internaţionale și ar afecta relaţiile cu Orientul Mijlociu.

"Voi sunteţi acum la preşedinţia Consiliului Uniunii Europene. Asta înseamnă că ar trebui să-i uniţi pe europeni, nu să îi divizaţi. Va avea un impact în relaţiile cu arabii şi lumea musulmană şi cred că şi cu anumite ţări europene, dacă luăm în calcul faptul că anumiţi membri europeni au puncte de vedere diferite faţă de decizia colectivă a europenilor şi nu este vorba doar de europeni, este majoritatea lumii, cu excepţia a foarte puţine ţări, şi acest lucru l-am văzut la votul care a avut loc la Adunarea Generală a ONU. Este, aşadar, ceva împotriva voinţei comunităţii internaţionale. Dacă revenim la România, da, cred că va afecta relaţiile, pentru că noi, liderii noştri în general sunt mult influenţaţi de dorinţa popoarelor lor. Iar acest lucru este o chestiune foarte-foarte sensibilă pentru toţi oamenii din Orientul Mijlociu", este mesajul diplomatului pentru autoritățile de la București.

El a mai spus că nu crede că România, care are relaţii stabile cu Orientul Mijlociu de zeci de ani, ar trebui să rişte toate acestea pentru motive neclare, pentru dividende care nu se vor returna, dacă ar face o astfel de mişcare.

Premierul Viorica Dăncilă a anunțat, în 24 martie, aflată într-o vizită în SUA, că după finalizarea analizei ”și în deplin consens”, România își va muta Ambasada din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim. Ulterior, Dăncilă a revenit, afirmând că ea crede că trebuie făcut acest pas și "este o opinie personală".