Petiție prin care francezului Bohnert i se cere să renunțe în favoarea lui Kovesi: ”Numirea ei ar reprezenta o victorie pentru lupta împotriva corupției și împotriva disprețului la adresa statului de drept”

de G.S.     HotNews.ro
Sâmbătă, 13 aprilie 2019, 12:34 Actualitate | Esenţial


JF Bohnert, la audierile din PE
Foto: europarl.europa.eu
”Un cetățean european” a inițiat, pe site-ul Change.org, o petiție prin care îi cere contracandidatului Laurei Kovesi la funcția de procuror-șef european, Jean-Francois Bohnert, să renunțe în favoarea fostei șefe a DNA.

”Faptul de a vă retrage candidatura și, astfel, de a o susține pe doamna Kövesi ar reprezenta un gest clar de solidaritate cu corpul profesional și un semnal puternic că, în UE, instituția procurorului, atât de des supusă unor presiuni inimaginabile, știe cum să se apere”; spune inițiatorul petiției.

Acestă scrisoare adresată candidatului francez vine în condicțiile în care, după mai multe runde de discuții, negocierile dintre Consiliul European, care îl susține pe Bohnert, și Parlamentul European care o sprijină pe Kovesi, au ajuns într-un blocaj.

Un reprezentant al Consiliului UE a declarat pentru HotNews.rocă nu se așteaptă la o altă rundă de negocieri înainte de alegerile pentru Parlamentul European, de la finalul lunii mai. Potrivit acestuia, este de așteptat că discuțiile să se reia după formarea noului Parlament European, respectiv după 26 mai.

Scrisoarea trimisă lui Bohnert de inițiatorul petiției:

”Am urmărit cu multă atenție audierea dumneavoastră din Parlamentul European și m-ați convins. Sunteți fără îndoială competent pentru postul de șef al Parchetului European, iar numirea dumneavoastră ar fi o victorie binemeritată, precum și o încununare a carierei. Această numire ar fi de asemenea o sursă de mândrie pentru poporul francez cu privire la prestigioasa sa funcție publică. Din păcate, aceeași numire ar însemna totodată o victorie pentru anumiți politicieni și grupuri de interese - iar aceasta din motive contrare adevăratelor interese și nevoi ale cetățenilor europeni.

Candidata din România, doamna Kövesi, și-a demostrat în egală măsură competențele și capacitatea de a îndeplini cu succes rolul de șef al Parchetului European. În perioada când s-a aflat la conducerea Direcției Naționale Anticorupție (DNA), România a cunoscut o întărire fără precedent a eficacității în lupta împotriva acestei grave maladii a societății care este corupția. Lupta sa a dus la nașterea speranței pentru o curățire a vieții publice în România, în perspectiva unei Europe mai juste. O dovadă incontestabilă a curajului, independenței și profesionalismului doamnei Kövesi este faptul că miile de anchete penale care vizau aleși, miniștri, înalți funcționari și chiar (foști) prim-miniștri au avut loc în ciuda atacurilor feroce la adresa ei din partea partidului de guvernământ, a aliaților săi și a canalelor de media pe care aceștia le controlează. Această independență nou-apărută a sistemului judiciar a pus în pericol puterea politicienilor corupți, care își vedeau amenințate libertatea, proprietățile obținute fraudulos și felul lor de a acționa. Au lansat prin urmare o luptă fără scrupule împotriva justiției din România, care include modificări legislative cu scopul de a opri anchete în desfășurare și de a slăbi sistemul judiciar. De asemenea, au înlăturat-o pe doamna Kövesi de la conducerea DNA și au mers până la crearea unei noi structuri judiciare pentru anchetarea magistraților. Prima pradă a acestei noi structuri create pe măsură a fost, fără nicio surpriză, doamna Kövesi. Atacurile dirijate împotriva ei au luat o amploare excepțională după ce a fost pusă prima pe lista scurtă a comitetului de selecție și după câștigarea votului în Parlamentul European.

În cursul procedurii de numire a șefului Parchetului European, acești politicieni corupți au votat pentru dumneavoastră, domnule Bohnert, dar nu din motive care vă fac onoare. Iar politicienii români n-au fost singurii care au adoptat această strategie - căci speranța pentru o Europă fără corupție pe care doamna Kövesi a trezit-o în poporul român s-a răspândit în mai multe țări. Această speranță a îngrijorat mulți alți politicieni europeni. Guvernul bulgar, mediatizat în acest context, este un exemplu bun, dar mai sunt multe alte guverne conduse de persoane cărora valori precum onestitatea și transparența în cheltuirea banului public le dau fiori. În cazul acestor guverne, votul pentru candidatura dumneavoastră, domnule Bohnert, n-a fost un vot pentru dumneavoastră, ci împotriva acestor valori, pe care sunt convins că le împărtășiți. Este o realitate dură pe care trebuie să aveți curajul să o priviți în față.

Am auzit un argument potrivit căruia înființarea parchetului european ar fi mai dificilă dacă la conducerea sa ar fi pusă o persoană față de care unele guverne au reticențe. Un astfel de argument nu poate fi acceptat, întrucât, de fapt, această reticență este generată tocmai de valorile care ar trebui să stea la baza acestei noi instituții! Am mai auzit și ideea că doamna Kövesi ar fi un simbol politic mai curând decât bunul profesionist de care are nevoie noua structură europeană. Dar nicio persoană de bună credință nu poate pune la îndoială competența doamnei Kövesi și valoarea sa într-o poziție administrativă și de conducere. Tulburarea politică din jurul candidaturii doamnei Kövesi nu i se datorează acesteia, ci politicienilor corupți care se tem de ea și care au vrut să se răzbune pentru anchetele care i-au vizat din cauza fărădelegilor lor. Această dimensiune politică poate că nu îi sprijină candidatura, dar nu ar trebui nici să o condamne – pentru că, altfel, s-ar face exact jocurile acestor politicieni.

Doamna Kövesi a devenit întruchiparea speranței că valori precum onestitatea și justiția pot fi aplicate în afacerile publice din fiecare stat european. De altfel, acesta este motivul pentru care familiile jurnaliștilor anticorupție uciși din Slovacia și Malta, precum și alte persoane publice și alți jurnaliști din Europa, și-au declarat susținerea pentru doamna Kövesi.
Această susținere și această scrisoare nu sunt, așadar, o luare de poziție împotriva dumneavoastră, domnule Bohnert – și sper că am reușit să arăt asta prin prezenta scrisoare – ci o pledoarie pentru triumful acestor valori în Europa. Numirea doamnei Kövesi ar reprezenta o victorie pentru lupta împotriva corupției și împotriva disprețului la adresa statului de drept.

Din toate aceste motive, domnule Bohnert, aș dori să vă invit să luați în considerare posibilitatea de a vă retrage din procedura de selecție pentru postul de șef al Parchetului European. Nu îmi este ușor să vă adresez această rugăminte, pentru că îmi dau seama cât de dificilă poate fi o astfel de decizie. Nu ați renunța doar la un pas important în cariera dumneavoastră, ci poate și la un vis frumos, acela de gestiona chiar dumneavoastră acest proces pasionant al creării unei noi structuri la nivel european, punându-vă competențele în slujba interesului public. De asemenea, știu și că, în calitatea dumneavoastră de procuror, nu vă puteți implica politic.

Cu toate acestea, faptul de a vă retrage candidatura și, astfel, de a o susține pe doamna Kövesi ar reprezenta un gest clar de solidaritate cu corpul profesional și un semnal puternic că, în UE, instituția procurorului, atât de des supusă unor presiuni inimaginabile, știe cum să se apere.
În plus, acum nu mă adresez doar procurorului Bohnert, ci în primul rând domului Bohnert în calitatea sa de cetățean european implicat, care constată, ca și mine, că proiectul european este în prezent slăbit de derapaje autoritare, populiste și cleptocrate. În acest moment de criză, fiecare victorie pentru o societate mai sănătoasă, transparentă și echitabilă contează enorm. Acesta este momentul în care se creionează direcția pe care o va urma Europa în anii ce urmează.

Am ales să vă scriu această scrisoare sub anonimat: sunt un necunoscut, apolitic și mulțumit ca lucrurile să rămână astfel. Am publicat această scrisoare pe un site de petiții pentru a permite și altor persoane să susțină aceste idei și, mai ales, pentru a crește șansele ca această scrisoare să ajungă la dumneavoastră.

Având în vedere situația de blocaj în care se află negocierile și perspectiva neliniștitoare ca acestea să treneze până după formarea noului Parlament European, cu toate incertitudinile procedurale care ar decurge de aici, este nevoie să acționați imediat.

Evident, decizia vă aparține în totalitate și, chiar dacă alegeți să rămâneți în cursă, sunt convins că o veți face cu dorința sinceră de a vă pune energia și competențele în slujba cetățenilor. Dacă, totuși, veți da curs aceste invitații, acest lucru mi-ar da speranță – și cu siguranță ar da speranță celor mai mulți dintre europeni – într-o lume în care interesele personale imediate pot fi puse la o parte pentru a servi interesului general și valorilor care stau la baza proiectului european.

Cu stimă,
un cetățean european”


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

25917 vizualizari

 • +36 (60 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 13 aprilie 2019, 13:05)

  [anonim]

  • -29 (53 voturi)    
   ba deloc (Sâmbătă, 13 aprilie 2019, 13:29)

   pardalian [utilizator] i-a raspuns lui

   E o idee foarte foarte proasta! Daca LCK ar fi numita procuror in urma retragerii lui Bohnert, i-ar anula tot meritul lui Kovesi si ar fi atacata din toate partile, legitim de data asta. Chiar nu e cazul sa ne vaicarim...
   • +23 (41 voturi)    
    Merit (Sâmbătă, 13 aprilie 2019, 14:59)

    viorrell [utilizator] i-a raspuns lui pardalian

    Meritul lui Kovesi nu e pus de nimeni la indoiala - a iesit prima in urma selectiei facute de experti neutri, a castigat in urma votului dupa audieri transparente din Parlamentul European. Bohnert a iesit candidatul Consiliului fara nicio audiere, strict pe calcule politice, fiind sustinut de Franta, Romania si alte guverne pe care le putem banui. Retragerea lui Bohnert ar permite tocmai ca meritul sa primeze.
    Sa nu uitam nici ca in Consiliu, candidatul Germaniei a obtinut un numar de voturi egal cu Kovesi, dar intre timp candidatura lui nu mai e de actualitate - si el a declarat ca se simte onorat să fie pe aceeasi lista scurta cu Kovesi.
    • +1 (11 voturi)    
     anonimatul scade valoarea initiativei (Sâmbătă, 13 aprilie 2019, 17:38)

     Poiana lui Occam [utilizator] i-a raspuns lui viorrell

     din pacate.
     Occidentalilor nu le plac oamenii care nu-si asuma initiativele.
     • +2 (12 voturi)    
      anonimat (Sâmbătă, 13 aprilie 2019, 22:22)

      viorrell [utilizator] i-a raspuns lui Poiana lui Occam

      Doar initiativa este anonima (si motivele pot fi legitime, nu oricine are dispozitia sa devina tinta predilecta a trolilor sau a autoritatilor), dar intre timp mai mult de 1600 de persoane au semnat-o cu nume si prenume. Ce conteaza sunt ideile, nu persoana. Daca aceste idei obtin un sprijin masiv, asta le va da suficienta greutate pentru a nu mai fi ignorate.
   • +1 (3 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Luni, 15 aprilie 2019, 13:51)

    [anonim] i-a raspuns lui pardalian

  • +22 (28 voturi)    
   Înseamna sa nu cunosti "cocosul" galic... (Sâmbătă, 13 aprilie 2019, 14:15)

   contributor.bis [utilizator] i-a raspuns lui

   Mai ramâne ca M. Bohnert sa doreasca sa renunte la un post atât de prestigios.
   Ma cam îndoiesc de acest lucru.
   Traim într-o lume une imaginea, aparentele, conteaza mai mult decât valoarea si posibilitatile reale.
   Mai ramâne ca si Franta sa vrea sa cedeze un milimetru din dorinta sa de a controla totul.
   Cred ca Macron e prea megaloman pentru a o face.

   Dar poate ca mai sunt si exceptii, desi în lumea politica este o himera sa crezi ca morala mai joaca un rol decisiv.
   Daca ar fi asa, politicienii s-ar ocupa de profesiile lor, daca le au, pentru "binele poporului" cum ar zice un clasic înca în viata si care profita de o (înca) libertate nemeritata.
 • -6 (28 voturi)    
  nu posta (Sâmbătă, 13 aprilie 2019, 13:39)

  feroviarul123 [utilizator]

  In loc sa postezi aici mai bine semnează petiția. Daca ești psd-ist postează aici să-ți treacă...
 • -8 (38 voturi)    
  Ei, nu! AȘA NU! (Sâmbătă, 13 aprilie 2019, 13:45)

  Observator roman [utilizator]

  Sînt convins că LCK va cîștiga în cele din urmă prin meritele ei.
  Să-i spui însă cuiva „dă-te matale la o parte, ești bun dar e o țară, Românica, în sud-estul Evropii unde sunt unii răi și vrem să le facem sâc și s-o alegem pe contracandidata lu' matele!” e mai mult decât greșit.
  E ridicol.
  • +2 (12 voturi)    
   sa vedem realitatea (Sâmbătă, 13 aprilie 2019, 16:12)

   viorrell [utilizator] i-a raspuns lui Observator roman

   Din pacate in situatii de genul asta nu primeaza de la sine meritul - de fapt chiar foarte rar. Bohnert e sustinut de Franta pentru ca e de-al lor, iar de Romania, Bulgaria s.a. pentru ca le e frica de Kovesi si ce reprezinta ea.
   Meritul primeaza cand intr-o competitie ai o grila transparenta si o selectie bazata pe ea facuta de profesionisti. Votul din Consiliu a fost opusul - nu exista nicio explicatie pentru voturile date, n-a existat nicio audiere a candidatilor. Au votat strict bazat pe interesele proprii. Si in discutiile cu Parlamentul nu misca niciun milimentru, sperand ca noul Parlament de dupa alegeri (cu o noua compozitie) sa reia procedura si sa renunte la Kovesi. Asta e invitat Bohnert sa vada - ca alegerea lui nu e "pe bune".
   Apoi, ar merita sa cititi petitia, veti fi surprins sa vedeti alte argumente decat cele expuse de dvs :)
 • +4 (30 voturi)    
  petitie (Sâmbătă, 13 aprilie 2019, 13:48)

  hamurabi [utilizator]

  am semnat !
  • -1 (7 voturi)    
   Unde (Sâmbătă, 13 aprilie 2019, 16:28)

   Nonidem [utilizator] i-a raspuns lui hamurabi

   Unde se poate semna?Multumesc!
   • -2 (6 voturi)    
    In prima fraza din articol (Sâmbătă, 13 aprilie 2019, 21:42)

    kokos [utilizator] i-a raspuns lui Nonidem

    trebuie sa dai click pe cuvantul petitie scris cu albastru.
   • -1 (3 voturi)    
    Este link (Sâmbătă, 13 aprilie 2019, 21:50)

    Task Damager [utilizator] i-a raspuns lui Nonidem

    Este link in prima fraza a artiicolului.
   • +2 (6 voturi)    
    petitia (Sâmbătă, 13 aprilie 2019, 21:54)

    viorrell [utilizator] i-a raspuns lui Nonidem

    Dupa titlul acestui articol, in prezentarea pe scurt, cuvantul "petitie" este albastrit. Daca dati click pe el va duce la petitie. Dupa semnare sa nu uitati sa va confirmati adresa de mail dand click pe linkul care vă va fi trimis printr-un email, altfel semnatura nu va fi valida :)

    https://www.change.org/p/mr-jean-fran%C3%A7ois-bohnert-mr-bohnert-please-support-ms-k%C3%B6vesi-as-chief-eu-prosecutor-for-the-sake-of-europe
 • +7 (29 voturi)    
  Excelent, jos palaria! (Sâmbătă, 13 aprilie 2019, 13:53)

  V. Istina [utilizator]

  Asa da! O semnez fara ezitare!
 • +12 (34 voturi)    
  Kovesi (Sâmbătă, 13 aprilie 2019, 14:21)

  varavara [utilizator]

  Sa dea Dumnezeu sa iasa Kovesi procuror sef european. Sa moara de oftica toata armata de corupti analfabeti care ne conduce.
 • -18 (34 voturi)    
  Efecte petitie (Sâmbătă, 13 aprilie 2019, 14:27)

  DanTeo [utilizator]

  Germanul Iohannis s-a retras în favoarea românului Tariceanu.
  • +6 (24 voturi)    
   hehe (Sâmbătă, 13 aprilie 2019, 14:44)

   transpenibilus [utilizator] i-a raspuns lui DanTeo

   Perfect punctat ca de obicei #davaiceasule
   Atat doar ca tariceanu e grec #pasolnahuiule
  • +11 (15 voturi)    
   Tariceanu e grec la origini (Sâmbătă, 13 aprilie 2019, 16:04)

   John_english [utilizator] i-a raspuns lui DanTeo

   Amedeo Lazarescu (tatal vitreg) - ofiter sau colaborator al Securitatii ceausiste.
 • +10 (26 voturi)    
  Si eu i-am trimis o scrisoare (Sâmbătă, 13 aprilie 2019, 14:43)

  SergiuL [utilizator]

  saptamana trecuta domnului procuror Bohnert, prin care ii ceream sa renunte la aceasta candidatura.
  Ulterior am aflat si de alte astfel de initiative.
  Eu am expediat scrisoarea prin posta catre Curtea de Apel din Reims, unde lucreaza in prezent acesta.
  Textul scrisorii mele il puteti citi aici:
  https://www.facebook.com/lazin.sergiu.lazin/posts/417810558992060
  in engleza sau in franceza.
  Va incurajez pe cat mai multi, pe langa semnarea petitiei, sa expediati scrisori fizice la aceasta adresa, fiecare cu motivele sale expuse in cateva cuvinte.
  Va dati seama ca impactul emotional si mediatic ar fi mare atat in presa locala, cat si la noi in tara. Iar un val mare de emotie ar putea inclina balanta in favoarea LCK.
  O zi buna,
  Sergiu
 • +2 (12 voturi)    
  Am semnat ! :) (Sâmbătă, 13 aprilie 2019, 17:00)

  FlorinAndrei [utilizator]

  "540 have signed !"
  • -1 (7 voturi)    
   Facem progrese :) (Duminică, 14 aprilie 2019, 6:46)

   FlorinAndrei [utilizator] i-a raspuns lui FlorinAndrei

   "2,226 have signed. "
  • +1 (5 voturi)    
   Au semnat... (Duminică, 14 aprilie 2019, 14:42)

   FlorinAndrei [utilizator] i-a raspuns lui FlorinAndrei

   ... peste 3.000 ! :)
 • -3 (13 voturi)    
  cetateanul european (Sâmbătă, 13 aprilie 2019, 17:24)

  miculescu-rucar [utilizator]

  ce grad are?
 • +3 (11 voturi)    
  pana acum (Sâmbătă, 13 aprilie 2019, 17:28)

  g01an [utilizator]

  nu am fost de acord cu ideea retragerii francezului din cursa, dar pusa problema asa cam are sens. practic, toti candidatii erau calificati pentru post, dar cum unul singur a fost tintit si atacat politic, ar avea sens sa transmita un mesaj asa, ca procurorii europeni pot face front comun impotriva unei astfel de amenintari.

  dar sincer, nu vad de ce petitiile ar trebui sa i fie adresate, ar trebui trasi de maneca politicienii cu simt de raspundere de prin consiliul UE pentru a merge pe mana expertilor.
 • -3 (11 voturi)    
  Comment sters de user (Sâmbătă, 13 aprilie 2019, 20:54)

  Reticentul [anonim]

  • 0 (8 voturi)    
   puteti citi petitia (Sâmbătă, 13 aprilie 2019, 22:02)

   viorrell [utilizator] i-a raspuns lui Reticentul

   Si poate o veti semna si dvs, asa cum au semnat-o deja peste 1600 cu nume si prenume, nu anonim. Si ce-ar fi sa ne uitam la idei mai degraba decat la persoane. Si sa raspundem ideilor, bazat pe argumente si pe fapte obiective, nu doar aruncand cu misto-uri si deviind de la subiect asa cum sunt platiti sa faca trolii.
 • -2 (14 voturi)    
  hmm (Sâmbătă, 13 aprilie 2019, 22:52)

  cucuveauamov [utilizator]

  cred ca e mai eficient sa-l viziteze Bot si baietii de la #rezist pe Bohnert asta, se vede de la o posta ca e pesedist ciumat rosu, asistat etc
 • +1 (5 voturi)    
  Lenea-i mare! (Duminică, 14 aprilie 2019, 16:44)

  Mamaliga [utilizator]

  Dupa doua zile au semnat vreo 3000. Foarte putini pe linga numarul de sustinatori morali. Daca ne miscam in felul asta, PSDul va defila mult si bine prin Romanica!
  • +3 (3 voturi)    
   n-as zice (Luni, 15 aprilie 2019, 0:38)

   John_english [utilizator] i-a raspuns lui Mamaliga

   in vest mentalitatea e alta.

   cine se retrage dintr-o confruntare e considerat las.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by