Parlamentul European o sprijină în continuare pe Laura Codruța Kovesi pentru a ocupa funcția de procuror șef european și nu face niciun pas înapoi în negocierile cu Consiliul pe această temă.

Antonio Tajani, presedintele Parlamentului EuropeanFoto: Hotnews

„După cum știți, poziția noastră este foarte clară: Parlamentul European o sprijină pe candidata din România, Laura Codruța Kovesi. Sigur, dezbaterea e deschisă, dar noi nu ne schimbăm poziția”, a declarat, miercuri, la Bruxelles, președintele Parlamentului European, Antonio Tajani.

Precizările sale vin în contextul în care negocierile între Parlament și Consiliu pentru postul vizat de Kovesi au fost amânate. Ultima rundă de discuții programată pentru miercuri nu a mai avut loc.

„Cum era de așteptat, după negocierea de săptămâna trecută în care Consiliul a arătat zero flexibilitate, negocierea de azi nu are loc, deoarece nu are sens ca negociatorii Parlamentului și ai Consiliului să se reunească și să constate că sunt pe poziții divergente, că nu există spațiu de manevră. Parlamentul are un singur candidat, stabilit ca urmare a unei proceduri transparente și democratice. În plus rezultatul procedurii din parlament e în concordanță cu rezultatul din comisia de selecție. Ca atare, noi avem o poziție pe care noi o considerăm mult mai puternică decât poziția Consiliului. Și nu renunțăm la ea”, a declarat pentru HotNews, europarlamentarul PNL, Siegfried Mureșan.

Potrivit acestuia, Parlamentul European are activitate până pe 18 aprilie, însă, realist vorbind, o negociere pe subiect nu mai are când să se desfășoare. „Îmi fac datoria să vă spun că, dacă Consiliul își schimbă poziția și va veni la masa negocierilor cu o poziție schimbată, Parlamentul va fi dispus să negocieze. Dar nu este realist să ne așteptăm la acest lucru. Cel mai probabil negocierile se vor relua după alegerile europarlamentare”, a spus Mureșan.