Președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție, Cristina Tarcea, a declarat că nu pot fi făcute speculații cu privire la o decizie de admitere a CCR asupra conflictului juridic între Parlament și instanța supremă pe completurile specializate. Ea a precizat că a trimis o statistică la CCR cu cazurile soluționate în perioada 2003-2018.

Cristina TarceaFoto: Captura Antena 3

”Deocamdată nu putem specula asupra efectelor, deci unei eventuale decizii de admitere asupra cauzelor definitive. Tocmai am trimis o statistică ieri (marți -) la CCR în care am arătat că în perioada 2003-2018 au fost soluționate 170 de cauze, care intră sub incidența Legii 78/2000”, a afirmat Cristina Tarcea, potrivit Mediafax.

Întrebată dacă există o explicație pentru care 15 ani nimeni nu a invocat o nelegalitate a compunerii instanțelor specializate, Cristian Tarcea a răspuns: „Sigur că există o explicație. Completele au fost alcătuite potrivit legii”.

Chestionată de ce au apărut aceste critici acum și dacă sunt mai degrabă de natură politică, decât juridică, președintele ÎCCJ a spus: „Nu pot specula pe tema asta. Probabil. O să ascultăm reprezentantul dreptului de acțiune constituțională și o să vedem”.

După ce l-a pus la zid pe Tudorel Toader pentru că "a păcălit tot PSD-ul" și nu a dat ordonanțele de Urgență pe Codurile penale și contestația în anulare, Liviu Dragnea are totuși un colac de salvare - Curtea Constituțională. Astăzi, CCR judecă sesizarea lui Florin Iordache privind completurile specializate în corupție de la instanța supremă. O decizie favorabilă a CCR l-ar putea scăpa de condamnare pe liderul PSD. Avocații lui Dragnea în procesul angajărilor fictive, în care a primit trei ani și jumătate de închisoare, au cerut desființarea sentinței și rejudecarea dosarului invocând tocmai acest motiv - procesul nu a fost judecat în prima instanță de un complet specializat.