Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) cere o întâlnire cu reprezentanții Ministerului Justiției și cu cei ai SRI pentru preluarea arhivei SIPA și a dosarelor referitoare la relaţia dintre judecători și procurori cu fosta Securitate. Solicitarea vine în contextul în care CNSAS a anunțat recent că a decis reverificarea procurorului general Augustin Lazăr, după acuzațiile că a refuzat, ca fost procuror în perioada comunistă, eliberarea disidentului anticomunist Iulius Filip din închisoarea de la Aiud.

Arhiva CNSASFoto: Agerpres

Colegiul CNSAS a decis marți să solicite o întâlnire cu reprezentanții Ministerului Justiției pentru preluarea dosarelor/documentelor din fondul SIPA referitoare la relaţia dintre judecători și procurori cu fosta Securitate.

De asemenea, CNSAS cere o întâlnire ”la nivel înalt” cu SRI pentru predarea integrală a fondurilor de arhivă şi realizarea unei situaţii cu judecătorii şi procurorii din evidenţele fostei Securități.

Potrivit CNSAS, Direcţia Cercetare a Consiliului ”va realiza un studiu referitor la relaţia judecători - procurori - organele fostei Securităţi până în 1989, în completarea volumului cercetătorului CNSAS Iuliu Crăcană, <>". O tem[ a studiului va viza cazurile de ofiţeri ai fostei Securităţi pentru care era asigurată intrarea la Facultatea de Drept pe locuri rezervate, fără admitere. De asemenea, CNAS vrea să facă un studiu-sinteză pe relaţia Miliţie-Securitate.

Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) a anunțat recent că a decis reverificarea procurorului general Augustin Lazăr, după acuzațiile ce i-au fost aduse în spațiul public, potrivit cărora ar fi făcut parte dintr-o comisie care la mijlocul anilor '80 a refuzat eliberarea disidentului anticomunist Iulius Filip.

Marți, la o săptămână de la declanșarea scandalului, Augustin Lazăr a susținut o declarație de presă, spunând că mai multe instituții de presă i-au atribuit fapte pe care nu le-a făcut și i-au pus etichete pentru a-l decredibiliza. "Nu sunt ofițer, subofițer, agent sau colaborator al vreunui serviciu de informații", a afirmat Lazăr. El a mai susținut că aceste atacuri la adresa sa sunt determinate de depunerea candidaturii pentru al doilea mandat de procuror general. Legat de o posibilă demisie sau retragere a candidaturii pentru un nou mandat, procurorul general a susținut că nu ar fi în interesul societății.