Augustin Lazăr, precizări în cazul disidentului anticomunist: Mi s-au atribuit fapte pe care nu le-am făcut / Speculații manipulate într-o manieră jenantă/ Nu ar fi în interesul societății să demisionez

de MH     HotNews.ro
Marţi, 9 aprilie 2019, 11:05 Actualitate | Esenţial


Augustin Lazăr
Foto: Digi24
La o săptămână de la declanșarea scandalului în care a fost acuzat că a refuzat de două ori eliberarea unui disident anticomunist, Augustin Lazăr a susținut o declarație de presă, spunând că mai multe instituții de presă i-au atribuit fapte pe care nu le-a făcut și i-au pus etichete pentru a-l decredibiliza. "Nu sunt ofițer, subofițer, agent sau colaborator al vreunui serviciu de informații", a afirmat Lazăr. El a mai susținut că aceste atacuri la adresa sa sunt determinate de depunerea candidaturii pentru al doilea mandat de procuror general. Legat de o posibilă demisie sau retragere a candidaturii pentru un nou mandat, procurorul general a susținut că nu ar fi în interesul societății.

Procurorul general Augustin Lazăr a declarat că nu are nicio emoție privind verificarea pe care CNSAS o face în cazul său, în urma acuzațiilor că ar fi refuzat să-l elibereze de două ori pe disidentul anticomunist Iulius Filip, el susținând că nu a fost și nu este ofițer al fostei Securități.

Procurorul general a spus că nu a instrumentat dosare penale vizând fapte împotriva regimului comunist, el fiind procuror criminalist, iar participarea la comisia de liberări condiționate era o activitate suplimentară.

"Sunt niște speculații manipulate public într-o manieră jenantă", a spus Lazăr, despre acuzațiile care i se aduc.

De asemenea, el a prezentat "scuze instituționale pentru unele practici discutabile de dinainte de 1989, instituite prin lege, dar caracterizate printr-o componentă etică deficitară".

Întrebat despre demisie și despre retragerea candidaturii pentru un al doilea mandat, procurorul general a susținut că nu ar fi în interesul societății: "Credeți că ar fi în interesul societății? Care e rolul procurorului general? Eu ar trebui să reprezint interesele politice ale celor care vor să manevreze?"

Principalele declarații ale procurorului general:
 • Astăzi doresc să clarific câteva aspecte referitoare la primii ani ai carierei mele de procuror. Consider că am această datorie față de opinia publică și față de colegii mei procurori. De asemenea, fac acest lucru din respect față de adevăr, valoare care mi-a ghidat întotdeauna pașii în viață și în profesie.
 • În ultimele zile, câteva instituții de presă mi-au atribuit fapte pe care nu le-am făcut, mi-au pus etichete de natură a mă decredibiliza ca om, ca magistrat, ca român.
 • În acest context, doresc să fac următoarele precizări: Nu am fost și nu sunt ofițer/subofițer/agent/colaborator al fostei Securității sau al vreunui serviciu de informații. Acest lucru este demonstrat de verificările concretizate în adeverințele Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității din datele de 18 iunie 2009, 14 februarie 2019, 27 februarie 2019, acte publice care pot fi consultate pe site-ul acestei instituții.
 • În perioada 1982 - 1989, am îndeplinit funcția de procuror stagiar, respectiv, procuror criminalist, la Procuratura Alba Iulia, fără a exercita vreo funcție de conducere. Am lucrat mereu în cadrul legal, iar activitatea mea principală a constat în investigarea infracțiunilor de violență.
 • Nu am instrumentat dosare penale vizând fapte împotriva regimului comunist.
 • Episodul la care fac referire unele instituții de presă, respectiv calitatea de președinte al Comisiei de propuneri pentru liberare din cadrul Penitenciarului Aiud, a fost prezentat în mod deformat și tendențios, cu ignorarea explicațiilor pe care le-am dat.
 • Din acest motiv, sunt obligat să reiau precizarea conform căreia atribuția acestei comisii nu era de a dispune punerea în libertate a unor condamnați. Aceasta era, ca și acum, atributul exclusiv al instanței de judecată. Comisia avea doar rolul de a verifica îndeplinirea criteriilor tehnice: realizarea unei fracții minime obligatorii din pedeapsă și inexistența rapoartelor de sancționare disciplinară.
 • Legea aflată în vigoare la data respectivă avea aceleași prevederi pentru toate categoriile de deținuți. Instituția liberării condiționate este reglementată relativ similar și în prezent, cu mențiunea că acum verificările sunt efectuate de către judecător.
 • Aceste atacuri nefondate la adresa mea sunt, în mod evident, determinate de depunerea candidaturii pentru un al doilea mandat de procuror general.
 • Atacurile mi-au dat însă prilejul de a reflecta asupra parcursului post 1989 al Ministerului Public. Rememorând dosarele importante soluționate de către instituție de-a lungul timpului, precum și analizele pozitive ale activității procurorilor din rapoartele Comisiei Europene, am ajuns la o concluzie pe care doresc să o exprim public. Imediat după Revoluție, justiția în general și procurorii în special au făcut pași rapizi spre modernizare instituțională și profesionalizare la cele mai înalte standarde impuse de o societate democratică. Practicile anterioare anului 1990 - dintre care unele discutabile, bazate pe o etică deficitară impusă de legislația vremii - au fost abadonate chiar din primii ani de democrație. Acest fapt este demonstrat, în primul rând, de soluționarea dosarelor istorice, care au contribuit la stabilirea adevărului referitor la regimul comunist și la Revoluția din decembrie 1989.
 • Anul acesta marcăm 30 de ani de la prăbușirea comunismului în România și cred că este momentul unei delimitări explicite, categorice și neechivoce. Prin urmare, în calitate de conducător al Ministerului Public, doresc să prezint scuze instituționale pentru unele practici discutabile de dinainte de 1989, instituite prin lege, dar caracterizate printr-o componentă etică deficitară.
 • Personal, doresc să îmi exprim regretul pentru dramele și suferințele trăite de luptătorii anticomuniști, cărora le datorăm faptul că astăzi trăim într-o țară democratică, membră a Uniunii Europene.
Răspunsuri la întrebări:
 • Acea comisie făcea o verificare strict tehnică
 • Penitenciarul Aiud avea 1.000-1.500 de deținuți, erau foarte multe dosare, de ordinul zeclor, care trebuia examinate
 • Uneori, după un act de clemență, cei care intrau la comisie erau foarte puțini
 • Sunt niște speculații manipulate public într-o manieră jenantă
 • Nu am niciun grad și nicio calitate și aceasta s-a verificat de foarte multe ori
 • Nu am nimic de ascuns. În toată cariera mea nu am făcut nicio pasiune dintr-o problemă profesională sau din disputa cu cineva
 • Întrebat despre demisie: Credeți că ar fi în interesul societății? Nu ar fi în interesul societății

 • Întrebat dacă își retrage candidatura pentru al doilea mandat: Am pornit la această procedură nu ca să mă retrag, ci știind că am avut realizări care ar trebui să continue. Nu ar fi bine ca aceste dosare să continue și ca adevărurile să iasă la suprafață?
 • Eu acum am aflat dintr-un interviu al dlui Filipescu că erau 30 de deținuți pentru infracțiuni contra securității statului. Ei erau cazați într-o zonă fără acces în penitenciar, se știa că sunt monitorizați de Securitate, de militarii care erau cu regulile lor și noi nu aveam calitatea să interferăm și nici să le verificăm conduita
 • Era o atribuție de serviciu pe care trebuia să o îndeplinesc - dacă nu mergeam la comisia de liberări aș fi afectat drepturile celor care trebuiau puși în libertate
 • Acum abia am aflat că corespondența acelor condamnați era foarte bine cenzurată
 • Activitatea mea era de procuror criminalist. În rest, participarea la comisia de liberări condiționate era o activitate suplimentară. Activitatea mea de procuror criminalist este transparentă
 • Faptul că participam la ședințele comisiei de liberări condiționate era public și era trecut în fișa postului
 • Eu știu din experiența mea că adevărul are picioare scurte. Pardon, minciuna are picioare scurte
Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) a anunțat joia trecută că a decis reverificarea procurorului general Augustin Lazăr, după acuzațiile ce i-au fost aduse în spațiul public, potrivit cărora ar fi făcut parte dintr-o comisie care la mijlocul anilor '80 a refuzat eliberarea disidentului anticomunist Iulius Filip.

Lazăr a reacționat prin comunicate de presă transmise de Ministerul Public și a catalogat drept grosolănii declarațiile potrivit cărora procurorul deschidea sau închidea pe cineva într-un penitenciar, acesta fiind atributul judecătorului. El a spus că regretă că drama disidentului Iulius Filip este folosită de cei ce vor să atace justiția.

Tudorel Toader a anunţat în 24 octombrie 2018 declanşarea procedurii de revocare din funcţie a procurorului general Augustin Lazăr, al cărui mandat la conducerea Parchetului General expiră în 28 aprilie 2019 (mandatul procurorului general durează trei ani și poate fi prelungit o singură dată; Augustin Lazăr a fost numit în funcție la începutul lunii mai 2016). În 27 decembrie, Toader i-a trimis președintelui Klaus Iohannis documentele pentru a finaliza procedura de revocare a lui Augustin Lazăr de la Parchetul General. Președintele Klaus Iohannis a anunțat, pe 4 ianuarie, că nu îl va revoca din funcție pe procurorul general Augustin Lazăr, așa cum i-a cerut ministrul Justiției, Tudorel Toader.

Augustin Lazăr candidează pentru un nou mandat la conducerea Parchetului General.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

12492 vizualizari

 • -30 (72 voturi)    
  nu'l acuza nimeni ca a refuzat eliberarea... (Marţi, 9 aprilie 2019, 11:13)

  demaGOGU [utilizator]

  ...asa erau vremurile, daca te impotriveai deciziilor partidului/secu erai marginalizat (eufemism) definitiv.

  Lazar e acuzat ca doreste sa serveasca drept procuror anti-comunist dupa ce a functionat in regim plin ca procuror comunist!

  ptr asta trebuie sa faca un pas in spate.
  sau sa fie ajutat sa-l faca, daca nu doreste.
  • +46 (62 voturi)    
   La fel si .. (Marţi, 9 aprilie 2019, 11:32)

   Alius [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   . tudorel si ciorbica. Trebuie si ei sa faca niste pasi in spate, nu-i asa?
   • -16 (30 voturi)    
    toti, fireste! (Marţi, 9 aprilie 2019, 14:52)

    kingdavidhotel(banat pentru adevar?) [utilizator] i-a raspuns lui Alius

    dara cum e vorba de eroul anticomunism Augustin...
    • +10 (20 voturi)    
     tovarase (Marţi, 9 aprilie 2019, 15:08)

     liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui kingdavidhotel(banat pentru adevar?)

     deviezi de la subiect...

     asta probabil pt ca nu ai contraargument!
     • -6 (20 voturi)    
      subiectul e Augustin! (Marţi, 9 aprilie 2019, 16:10)

      kingdavidhotel(banat pentru adevar?) [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

      cum deviez eu si nu voi?
    • +10 (22 voturi)    
     Stiu, stiu .... (Marţi, 9 aprilie 2019, 15:30)

     Alius [utilizator] i-a raspuns lui kingdavidhotel(banat pentru adevar?)

     ..e vorba de eroul Augustin si niciodata pentru voi nu vine vorba de tudorica, de ciorbea etc.. Nu v-am vazut comentand la fel de vehement impotriva lor.

     Oare de ce? Aaaa, pentru ca de ei nu e niciodata vorba, ci doar de aia care nu va convin voua, borfasilor.
     • -9 (23 voturi)    
      despre cine e articolul? Despre Augustin! (Marţi, 9 aprilie 2019, 16:07)

      kingdavidhotel(banat pentru adevar?) [utilizator] i-a raspuns lui Alius

      iar eu comentez la subiect. Ceea ce nici tu, nici altii nu faceti.
      • +5 (7 voturi)    
       Eu stiu ca .. (Marţi, 9 aprilie 2019, 16:50)

       Alius [utilizator] i-a raspuns lui kingdavidhotel(banat pentru adevar?)

       ...intotdeauna comentezi la subiect.. La subiectul care-ti convine. Cand avem subiecte care nu-ti convin, nu comentezi.

       De exemplu, nu te-am vazut "infierandu-l" cu aceeasi manie proletara pe tortionarul tudorel, la fel de procuror comunist, la articolul despre tudorel, articol care relatea cum tudorel l-a bagat la inchisoare pe unu' ca si-a vandut vitelul. Acolo ai uitat sa comentezi la subiect. Brusc, atunci cand e vorba de aia care nu va convin voua, borfasii, imediat sare "dreptatea" din tine.

       Asa ca tu intotdeauna o dai cu "eu scriu la subiect", pentru ca eviti subiectele care nu-ti convin, fireste.

       https://www.hotnews.ro/stiri-esential-23011593-video-stelian-ion-usr-procurorul-comunist-tudorel-toader-cerut-inchisoare-pentru-care-vandut-vitel.htm

       Arata-mi unde ai comentat la acest articol.
  • +37 (49 voturi)    
   Ha (Marţi, 9 aprilie 2019, 13:03)

   JustinCase [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   Hai zi zau!
   Dar aia cu "tortionar" cum o fi, in timp ce adevaratii tortionari comunisti primesc pensii speciale prin grija marelui partid neocomunist?
   • -8 (10 voturi)    
    Ca saracutul Lazar o primi o pensie de (Marţi, 9 aprilie 2019, 18:27)

    xrogo [utilizator] i-a raspuns lui JustinCase

    mizerie, nu, numai vreo 17.000 de lei/luna, asta nu e pensie speciala?
  • +21 (31 voturi)    
   judecatorii CCR de ce nu fac un pas in spate? (Marţi, 9 aprilie 2019, 14:29)

   olariub2005 [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   Lazar e de partea corecta a baricadei; CCR ingroapa Romania impreuna cu ticalosii de la PSD (Partidul Slugilor lui Dragnea), in speta: Nicolicea, Serban Nicolae, Iordache, Dancila, Radulescu, Teodorovici, Valcov, etc si seful lor Dragnea.
  • +18 (26 voturi)    
   Arestarea grupului infractional organizat psd (Marţi, 9 aprilie 2019, 14:32)

   Calin II [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   Asa cum si in perioada comunista era nevoie de doctori, de profesori, de soferi etc, era nevoie si de procurori.
   Lazar a fost si a ramas un procuror corect, cinstit, competent, incoruptibili si nesantajabil.
   Mafia psd si-a mobilizat trupele impotriva tuturor procurorilor si judecatorilor cinstiti, corecti, competenti, incoruptibili.
   Serviciile Secrete si Parchetul General nu au suficiente probe impotriva grupului infractional organizat psd ?
   De ce este tergiversata trimiterea in judecata a mafiei psd pentru atacul jandarmerile din 10 august ?
   De ce este tergiversata trimiterea in judecata a dosarului Teldrum ?
   Serviciile Secrete si Parchetul General nu au suficiente probe impotriva grupului infractional organizat compus din Guita, clanul Cosma, Sectia Speciala si Inspectia Judiciara din CSM ?
  • +20 (30 voturi)    
   băi amețitule, (Marţi, 9 aprilie 2019, 14:34)

   nahir [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   mai comunist ca iliescu, crezi că există cineva?
   Mai securist (și încă dovedit) ca dan voiculescu, poreclit varanul și cu nume de secu felix, mai vrei exemple?
  • +12 (24 voturi)    
   tovarase.... (Marţi, 9 aprilie 2019, 15:08)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   stii ce varsta are , da?!
   vroiai sa dam afara toti procurorii care au profesat si inainte de 89? esti penibil!
  • -8 (20 voturi)    
   Se vede clar (Marţi, 9 aprilie 2019, 15:46)

   DanTeo [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   ca este sfâsiat de remuscari.
  • +2 (2 voturi)    
   pentru demagogu (Marţi, 9 aprilie 2019, 20:55)

   adrian88000 [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   In timpul regimului Ceusescu toti procurorii, judecatorii , portarii ,frizerii si pescarii , poti sa spui ca erau comunisti. Ca functionau in timpul regimului comunist. Dara asta nu inseamna ca toti erau vinovati ! Concret , Lazar a fost un tortionar comunist ?
 • -33 (55 voturi)    
  Victorie SECURITATEA a castigat (Marţi, 9 aprilie 2019, 11:22)

  vodatepes [utilizator]

  Victorie SECURITATEA a castigat, Ceausescu a fost razbunat. Dupa 30 de ani de la revolutie cand majoritatea romanilor au dorit rasturnarea lui Ceausecu, noi romani avem in functile cheie din stat sau vor sa acceada la functile importante din stat cei care au avut tangenta cu SECURITATEA lui Ceausecu. Dosarul de ieri ne spune negru pe alb ca un grup organizat a dus la caderea lui Ceausescu, deci agenturile straine impreuna cu niste tradatori de tara au dus la arestarea si executia lui Ceausescu. Deci ce a spus Ceausescu la proces se adevereste. Succes Tovarasi ati invins.
  • +33 (41 voturi)    
   Normal ca a castigat. (Marţi, 9 aprilie 2019, 12:13)

   Alius [utilizator] i-a raspuns lui vodatepes

   Cand e PSD-eaua la putere, e clar ca a castigat.
  • +3 (17 voturi)    
   Sa mergi langa ceausoglu atunci (Marţi, 9 aprilie 2019, 12:41)

   ruskimushki [utilizator] i-a raspuns lui vodatepes

   cu toti ai tai, sa traiti bine.
   • +5 (17 voturi)    
    măi rusnacule, (Marţi, 9 aprilie 2019, 14:36)

    nahir [utilizator] i-a raspuns lui ruskimushki

    dacă ți-e dor de lenin sau stalin, du-te mă până la ei în vizită și rămâi acolo.
  • +9 (19 voturi)    
   altul sărit de pe ax. (Marţi, 9 aprilie 2019, 14:35)

   nahir [utilizator] i-a raspuns lui vodatepes

   Băi bamblecule, pe tine securitatea te-a învins din momentul în care te-ai pus în slujba varanului felix.
 • -30 (48 voturi)    
  profetie (Marţi, 9 aprilie 2019, 11:34)

  cucuveauamov [utilizator]

  va spun inainte de conferinta. Concluzia e ca a fost un om bun, iar penalii si coruptii au ceva cu el.
  • +33 (41 voturi)    
   Ca a fost om bun... (Marţi, 9 aprilie 2019, 12:13)

   Alius [utilizator] i-a raspuns lui cucuveauamov

   .. greu de apreciat. Dar asta ca penalii si coruptii au ceva cu el, asta se vede de pe Marte. Uite, ca dovada: tu ai ceva cu el, nu-i asa?
  • -23 (41 voturi)    
   Sigur (Marţi, 9 aprilie 2019, 12:13)

   mihaipricop [utilizator] i-a raspuns lui cucuveauamov

   o facut ceva Iulius Filip, l-o fi injurat, s-o fi uitat urat la el.....
   • +10 (34 voturi)    
    Iulius Filip nu-i anticomunist. (Marţi, 9 aprilie 2019, 12:22)

    asavreau [utilizator] i-a raspuns lui mihaipricop

    Iulius Filip a fost un infractor care nu avea nici-o treabă nici cu comunismul,nici cu anticomunismul.Asta-i genul de dezinformare practicat de PSD care este școlit la serviciile secrete rusești.Insiști pe o dezinformare până încep unii să spună,da dacă este adevărat.Și dacă nu sunt //unii//,îi faci și le dai sarcină.
    • -1 (1 vot)    
     confunzi (Marţi, 9 aprilie 2019, 21:13)

     Filbert [utilizator] i-a raspuns lui asavreau

     Iulius Filip a fost un anticomunist adevarat, unul din putinii, de altfel. Problema e ca varAntena 3, postul securistului Voiculescu, il foloseste fara scrupule si fara sa-i ceara acordul. Omul nu se stie unde este, daca mai este in viata, de fapt. Infractorul de drept comun care a aparut la sinteza clismei...aaaa, zilei....e Ioan Muntean. Detalii aici: https://adevarul.ro/locale/timisoara/a-doua-victima-procurorului-lazar-recidivist-atacat-dezarmat-granicer-antena-3-l-a-prezentat-detinut-politic-erou-1_5ca85bb8445219c57e2b4df8/index.html
   • +10 (18 voturi)    
    Cu siguranta. (Marţi, 9 aprilie 2019, 12:24)

    Alius [utilizator] i-a raspuns lui mihaipricop

    Mai ales ca nici nu se intalneau cu detinutii.
  • +11 (19 voturi)    
   Atunci cand un individ (Marţi, 9 aprilie 2019, 12:15)

   ruskimushki [utilizator] i-a raspuns lui cucuveauamov

   iese la teve si zice "am primit de la X o cucuvea mov" - camasa cu cureluse pentru acel individ.
   Eu zic sa-ti vezi de familie, pentru ca cine stie ce se poate intampla, Doamne fereste.
  • +6 (14 voturi)    
   nope (Marţi, 9 aprilie 2019, 15:11)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui cucuveauamov

   a spus ca el nu a facut asa ceva si ca NU SUNT DOVEZI care sa ateste asa ceva!
   dimpotriva sunt 3 verificari care atesta ca NU A FACUT lucrurile de care e acuzat!

   stiu ca ma repet, dar mai zi odata cum nu esti pro-dracnea si de fapt il aperi pe dracnea numai ca se ia toata lumea de el!
   te rog... dovedeste-ti inca odata penibilitatea
 • -10 (40 voturi)    
  E naiv (Marţi, 9 aprilie 2019, 12:12)

  mihaipricop [utilizator]

  cine crede ca pe vremea lui ceausescu puteai fi procuror sau judecator fara sa colaborezi cu securitatea. Din pacate nici la 30 de ani dupa revolutie n-am scapat de securisti in functii cheie.
  • +18 (26 voturi)    
   Repet .. (Marţi, 9 aprilie 2019, 12:24)

   Alius [utilizator] i-a raspuns lui mihaipricop

   .. in functii cheie: tudorel si cu ciorbica. Esti de acord? Daca da, de ce nu comentezi si despre ei. Daca nu, de ce nu si ei?
   • -1 (15 voturi)    
    Si ei (Marţi, 9 aprilie 2019, 14:50)

    Arminius [utilizator] i-a raspuns lui Alius

    Daca au avut functie de decizie (cum era Lazar presedintele comisiei).
    PSD-PNL- Iohannis- aceiasi mizerie. Sa tolerezi ca in functia de Procuror General sa fie unul ca Lazar arata toata minciuna anticomunismului de fatada al acestor partide. Lazar- demisia!
   • -4 (18 voturi)    
    articolul e despre Augustin sau despre TT? (Marţi, 9 aprilie 2019, 14:53)

    kingdavidhotel(banat pentru adevar?) [utilizator] i-a raspuns lui Alius

    deci?
  • +11 (19 voturi)    
   Ai merita +0,5. (Marţi, 9 aprilie 2019, 12:25)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui mihaipricop

   Nu securitatea conducea România,ci Ceaușescu care se confundase cu PCR.Cum face și Dragnea acum când se confundă cu PSD(D de la Dragnea).Securitatea era brațul înarmat al PCR iar Dragnea a acaparat(parțial deocamdată),jandarmeria ca braț înarmat al PSD.
  • +5 (11 voturi)    
   aham (Marţi, 9 aprilie 2019, 15:14)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui mihaipricop

   apropos de securisti... dracnea, tariceanu, voiculescu?!
   asta sunt ok?!

   tovarase... prezumtia de nevinovatie! aia pe care voi postacii nu o aplicati procurorilor, in schimb o aplicati condamnatilor penali definitivi care conduc tara!
 • +21 (39 voturi)    
  bravo d-le lazăr! (Marţi, 9 aprilie 2019, 12:50)

  placutesuedeze [utilizator]

  campaniile de denigrare dezlănțuite împotriva unor oameni valoroși precum laura codruța kovesi sau augustin lazăr, si eforturile disperate de-ai elimina instituțional, pentru a-i înlocui cu slugi obediente, spun totul despre grupul infractional psd.
  e suficient să vedem cine acuză: adi severin, condamnat cu acte în regulă, pentru primire de șpagă, coprotăriceanu, acuzat de mnărturie mincinoasă, favorizarea infractorului, și o șpagă grasă de 800.000$, sau gelu voican-voiculescu, misteriosul hitman al lui iliescu, inculpat în dosarul revoluției române, alături de acesta, pentru crime împotriva umanității.

  nu vă lăsați d-le augustin lazăr, sîntem cu dvs.
  și sîntem destui!
  • -8 (18 voturi)    
   Nu conteaza cine acuza (Marţi, 9 aprilie 2019, 14:54)

   Arminius [utilizator] i-a raspuns lui placutesuedeze

   Conteaza daca e adevarata acuzatia. Aici nu vorbim de coruptie ci de Procurorul General care a desfasurat acte incompatibile cu aceasta functie. Restul e politica. Partidele care ii iau apararea lui Lazar astazi nu vor mai avea nicio credibilitate pe viitor. Asa a disparut PNT-ul, infestat de securisti.
   • +6 (18 voturi)    
    serios?! (Marţi, 9 aprilie 2019, 15:16)

    liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui Arminius

    Lazar a fost verificat si s-a dovedit ca nu a facut politie politica, nu a fost securist etc!

    ce vrei mai mult?! Sa demiti un om pentru o presupunere nevondata daca de o presa subirdonata politic?!
    Tu realizezi cum ar fi o tara daca s-ar demite oamenii la orice articol de presa?!
   • +4 (16 voturi)    
    :) (Marţi, 9 aprilie 2019, 15:17)

    placutesuedeze [utilizator] i-a raspuns lui Arminius

    tocmai, că nu e adevarată acuzația.
    iar cînd acuzatorii sînt luju.ro, sau infractori celebri, e recomandabilă flegma. și puțină lămîie ca să scapi de greață!

    apropo de tehnicile de dezinformare ale celor care acuză:

    https://adevarul.ro/news/eveniment/istoricul-madalin-hodor-afirmatia-augustin-lazar-fost-un-tortionar-falsa-fost-fapt-1_5ca4792e445219c57e08cf72/index.html
   • +2 (6 voturi)    
    Ipocritule (Marţi, 9 aprilie 2019, 17:13)

    JustinCase [utilizator] i-a raspuns lui Arminius

    Hai sannebunesc!

    I-auzi ce zice asta: "Nu conteaza cine acuza. Conteaza daca e adevarata acuzatia."

    Asta nu e cumva ca aia: Nu conteaza de unde provine proba, conteaza daca inculpatul a faptuit sau ba.

    Aici vorbim de demnitari ai statului care au desfasurat acte de hotie in functie! Restul e politica!

    Ha?

    IPOCRITILOR!
    • -1 (3 voturi)    
     să nu (Marţi, 9 aprilie 2019, 19:59)

     nahir [utilizator] i-a raspuns lui JustinCase

     înebunești pesedac prost. Tu ești din tagma lui ciordache cu al său ”adevărul e ăla pe care ți-l spun eu, domnișoară”.
     Pt. alde d-ăștia ca tine, cu mintea strâmbă, importantă e acuzația nu și realitatea ei. Brava idi.
   • +3 (3 voturi)    
    Asa o sa dispara si PSD... (Marţi, 9 aprilie 2019, 22:00)

    naitza [utilizator] i-a raspuns lui Arminius

    ...fost PDSR, fost FSN, fost PCR. Aici s-au adunat toti tortionarii, comunistii criminali, KGB-istii, hotii,tradatorii etc.
 • -2 (18 voturi)    
  Țara noastră (Marţi, 9 aprilie 2019, 14:22)

  Omics [utilizator]

  România este țara în care cei care au servit regimul comunist continuă să conducă. Pentru că "numai ei e merituoși". Cei care au refuzat servitutea, într-un fel sau altul, au fost și sunt niște ratați.
  • +4 (18 voturi)    
   ba tu esti prost! (Marţi, 9 aprilie 2019, 15:16)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui Omics

   tu nu ai citit in pana mea ca NU A FACUT asa ceva?!
   ce dracu vrei mai mult?!

   also tariceanu d c e bun? sau dracnea?!
   • -3 (17 voturi)    
    Mersi (Marţi, 9 aprilie 2019, 15:50)

    Omics [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

    Mersi pentru compliment. După umila mea opinie a fi procuror în regimul comunist însemna să servești regimul. Ocaziile erau nenumărate, când acuzai un țăran cooperator lihnit de foame că a luat niște știuleți, când băgai la închisoare un tânăr care a primit niște valută de la un străin etc etc.
    • -5 (15 voturi)    
     cand e vorba de omul lui Johannis, nu conteaza! (Marţi, 9 aprilie 2019, 16:08)

     kingdavidhotel(banat pentru adevar?) [utilizator] i-a raspuns lui Omics

     nici ca Klaus era uselist, de exemplu...
    • +1 (1 vot)    
     nu stimabile Omics (Marţi, 9 aprilie 2019, 20:41)

     AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui Omics

     Dupa mintea ta pe vremea lui Ceausescu trebuia sa te abtii sa faci studii superioare fiindca automat serveai comunismul.
     Aia care faceau Dreptul deveneau acuzatori, aia care faceau Medicina complici la tembelismul interzicerii avorturilor, arhitectii complici la constructia Casei Poporului, samd.
 • -4 (22 voturi)    
  Pozitiv (Marţi, 9 aprilie 2019, 14:30)

  DanTeo [utilizator]

  este faptul ca dupa atâtia ani a aflat si procurorul ce se întâmpla cu detinutii din penitenciar.
 • +2 (16 voturi)    
  De ce sa demisioneze ? (Marţi, 9 aprilie 2019, 14:38)

  Susufler0 [utilizator]

  de ce sa se retraga ! :))))
  • +1 (1 vot)    
   așa vrea (Marţi, 9 aprilie 2019, 20:03)

   nahir [utilizator] i-a raspuns lui Susufler0

   iliescu, voiculescu, voican clitoris, pietre roman, dragnea, etc. și, moț la rahat, toți susținătorii pesedaci care au sărit la comanda comandantului suprem (nu, nu e zeleanu codrea, e altul care se crede martir) să susțină aberații gen nu contează adevărul acuzației, ci doar că a fost făcută.
 • -7 (19 voturi)    
  Demisia de onoare (Marţi, 9 aprilie 2019, 14:45)

  NoFive [utilizator]

  Cred ca onorabil ar fi sa demisioneze. De ce? Iata citeva argumente:
  -odata ce ai facut parte din sistemul judiciar al Romaniei comuniste, iar de evaluarea ta, chiar si tehnica, cum subliniza dinsul, corecta in virtutea legilor existente atunci, a depins libertatea unui prizonier care era impotriva sistemului, nu cred ca ai dreptul moral (nu tehnic) de a ocupa functia de Procuror General in Romania actuala.
  -ar fi un gest onorabil, un exemplu.
  -ar inceta circul politico-mediatic pe aceasta tema.
  • +6 (20 voturi)    
   in cazul asta (Marţi, 9 aprilie 2019, 15:20)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui NoFive

   d c mai exista psd?! aud?!

   tu vrei ca ORICE procuror care a lucrat inainte de 89 sa nu detina functii de conducere, dar e normal ca un partid comunist sa conduca tara?!
   eu zic ca si medicii dinainte de 89 sa fie dati afara etc... sa impuscam toti nascuti inainde de 89! e ok asa?! eu sunt nascut in 82, desi stiu ca-s pe lista!

   ar fi un gest onorabil?! Onorabil dunpa niste standarde ar fi si sa te provoc pe tine la duel si sa ne oprim cand unul dintre noi moare!

   ar inceta circul plitico-mediatic pentru ca si-ar pune psd oamenii lor in acele functii! e bine?!

   Realizezi de tampenii debitezi?! Evident ca nu!
   Prezumtia de nevinovatie nu se mai aplica in tara asta decat hotilor?!
   • -4 (14 voturi)    
    @liviu (Marţi, 9 aprilie 2019, 15:44)

    NoFive [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

    Stimate domn,
    Nu sustin ceea ce debitati dvs cu atita inversunare, nicidecum. Imi exprimam doar opinia ca un fost procuror din Romania comunista, a carui evaluare tehnica avea greutate in destinul unui prizonier anticomunist, nu cred ca are dreptul moral de a ocupa cea mai inalta functie ierarhica a profesiunii sale. Asta nu inseamna ca sustin ca merita medicii sau alte bresle, sau chiar dvs, sa fiti impuscati. Ar trebui sa incep in acest caz cu mine, sa ma sinucid, pentru ca sint nascut in 1964 si am fost si membru PCR. Nu, nu o voi face. V-at infierbintat degeaba, va recomand o bere rece. Nu avem cum, in cazuri de felul acesta, sa judecam ce ar fi facut dl procuror Lazar daca ar fi fost profet si ar fi stiut ca peste 10-15 ani va cadea regimul. Nu, dinsul si-a facut datoria, sint convins, nu a incalcat nicio lege. Tehnic vorbind. Dar moral, in lumina evenimentelor recent dezvaluite, nu cred ca in Romania post-revolutionara are dreptul sa ocupe functia pe care o ocupa. Poate fi procuror oriunde altundeva, procuror-sef, dar nu PG al Romaniei.
    Va sint recunoscator pentru ca ma tutuiti, chiar daca nu ne cunoastem. In logica abordarii dvs, ce ar trebui sa zic? Sa va provoc la duel? Sau sa zic ca cei nascuti in anii 80 sint nesimtiti? Nu, nu am sa o fac. Am sa zic doar ca dvs, adresindu-va cu "tu" unei persoane necunoscute, va prezentati ca fiind unul.
    • +1 (1 vot)    
     moral vorbind, Adina Florea ar putea fi PG (Marţi, 9 aprilie 2019, 20:45)

     AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui NoFive

     Deci daca amestecam moralul cu profesionalul numai cand ne convine ies niste struto-camile de toata frumusetea cum ar fi
     Un condamnat penal = Presedinte al Camerei Deputatilor
     Ciorbea = Deputatul Penalilo, pardon Poporului
     un CCR mai mult decat dubios.
     etc.
   • -3 (3 voturi)    
    interesant... (Marţi, 9 aprilie 2019, 18:38)

    VacsAlbina [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

    Daca cineva reuseste sa amestece medicii cu procurorii, ca argument intr-o discutie, inseamna ca nu a inteles nimic din viata. Probabil ca generatiile nascute idupa '80 nu au suficienta experienta pentru a intelege cum si de catre cine a fost sustinut regimul comunist. Mai departe, ramane asa cum am stabilit...
  • +1 (1 vot)    
   onorabil (Marţi, 9 aprilie 2019, 20:04)

   nahir [utilizator] i-a raspuns lui NoFive

   era ca dragnea nici măcar să nu fie în Parlament, nu crezi?
 • +3 (19 voturi)    
  O impresie buna. (Marţi, 9 aprilie 2019, 14:48)

  Nonidem [utilizator]

  Mi-a facut impresia unui om onest si de bun simt.Nu a evitat nicio intrebare, chiar si acelea tendentioase!Dar, in Patria mea scumpa, un astfel de om nu poate sa exercite o functie de conducere!Ceva in stilul abominabil in care o familie de escroci determina plecarea Laurei Codruta Kovesi, cu largul concurs al minunatei Sectii Speciale!Care e Romania majoritara? Vom vedea la referendum,
  • -3 (5 voturi)    
   A raspuns la acuzatii care nu i-au fost aduse (Marţi, 9 aprilie 2019, 16:45)

   Arminius [utilizator] i-a raspuns lui Nonidem

   Nu a spus nimeni ca a fost securist. S-a spus ca a executat ordine de la Securitate.
   Nu a spus nimeni ca avea functii de conducere. A prezidat (condus) comisia de la Aiud.
   Etc.
   • +1 (1 vot)    
    ba bine ca nu. (Marţi, 9 aprilie 2019, 21:01)

    AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui Arminius

    Mai exact poate nu ai fost atent sau te faci ca nu esti atent.
  • -2 (4 voturi)    
   Da, este un punct de vedere... (Marţi, 9 aprilie 2019, 18:42)

   VacsAlbina [utilizator] i-a raspuns lui Nonidem

   Totusi, trebuie sa luam in considerare ca doar o discutie, cu argumente si raspunsuri nu sunt suficiente pentru a caracteriza o persoana. Avem nevoie si de alte dovezi mai palpabile, care rezulta din fapte.
   • 0 (0 voturi)    
    Pai tocmai, cine acuza (Miercuri, 10 aprilie 2019, 14:55)

    midufi [utilizator] i-a raspuns lui VacsAlbina

    trebuie sa aduca dovezi.
    Iar daca se dovedesc a fi minciuni, sa raspunda.
 • +9 (17 voturi)    
  dar unde sunt baietii? (Marţi, 9 aprilie 2019, 14:57)

  mike_the_hunter [utilizator]

  Bun , Augustin Lazar era un procuror stagiar la Aiud, la care probabil nu se uita nimeni,dacat acum PSD, ca le sta in gat.Dar unde sunt baietii aia de la Secu care l-au batut pe Iulius Filip si altii ca el? Au pensii speciale, sunt colonei la SRI ? Aia de au batut , au lovit, au schinjuit oameni , ce fac, nu ii intreaba nimeni nimic, nici macar dupa 30 si mai bine de ani?
  Si noi ce facem? Zicem ca de vina sunt guvernele,partidele...si suportam o istorie murdara, cruda, mizerabila.
  De aia avem spitale murdare, gunoaie si drunuri cu gauri si suntem ultimii in UE, fiindca ne complacem si nu avem demnitate.
 • -1 (19 voturi)    
  Dintre toti procurorii (Marţi, 9 aprilie 2019, 15:07)

  mihaipricop [utilizator]

  din tara asta nu poate fi gasit unul tanar de pana in 45 de ani care sa nu fi fost instruit de securitatea lui ceausescu ?
 • +11 (13 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 9 aprilie 2019, 15:07)

  [anonim]

 • -3 (21 voturi)    
  Doamne fereste... (Marţi, 9 aprilie 2019, 15:07)

  Gigi Kent [utilizator]

  Nu cred ca are rost sa spun altceva ... invidul asta a fost mare sef prin parchete. Atatia ani. Acum e chiar procuror general.

  Nici Visinescu nu intelegea cu ce a gresit.

  Comisia a stabilit că pentru a deveni propozabil în vederea liberării condiţionate, Iulius Filip trebuia să execute 2/3 din pedeapsa, adică 1299 de zile, iar în cazul în care ar fi muncit, 325 de zile considerate că fiind executate pe baza muncii prestate şi 974 de zile efectiv executate. Comisia a constatat că Iulius Filip executase deja 1.304 zile, de la 14 decembrie 1981 până la 9 iulie 1985, fără să fi fost folosit la muncă pe motiv de boală. Aşadar, dizidentul anticomunist îndeplinea toate condiţiile pentru liberarea condiţionată.

  Cu toate acestea, Iulius Filip nu a fost lăsat liber, întrucât comisia a decis că "Filip nu a dat dovezi temeinice de îndreptare şi că a continuat acţiunile subversive împotriva orânduirii socialiste, a regimului comunist şi a Republicii Socialiste România“
  • +2 (16 voturi)    
   Pentru corectitudine: (Marţi, 9 aprilie 2019, 15:34)

   Nonidem [utilizator] i-a raspuns lui Gigi Kent

   Pentru corectitudine:"Comisia avea doar rolul de a verifica îndeplinirea criteriilor tehnice: realizarea unei fracții minime obligatorii din pedeapsă și inexistența rapoartelor de sancționare disciplinară."
   Domnul in cauza avea 5 rapoarte de sanctionare!Conform legii de atunci,eliberarea conditionata ar fi fost ilegala.Dar, pentru manipulare,merge si asa.
   • 0 (2 voturi)    
    Rapoarte de sancționare (Marţi, 9 aprilie 2019, 17:53)

    Omics [utilizator] i-a raspuns lui Nonidem

    În consecință comisia a concluzionat:
    "Filip nu a dat dovezi temeinice de îndreptare şi că a continuat acţiunile subversive împotriva orânduirii socialiste, a regimului comunist şi a Republicii Socialiste România“
   • +1 (1 vot)    
    ... (Marţi, 9 aprilie 2019, 18:49)

    VacsAlbina [utilizator] i-a raspuns lui Nonidem

    si totusi... de ce au trebuit sa moara oameni in '89, daca si acum continua sa fie lideri in pozitiile cheie, tot persoanele de baza ale sistemului ceausist? Valabil si pentru prim-secretarul de la Iasi, cu voia dvs ultimul de pe lista...
 • +4 (20 voturi)    
  Comentariile negative la adresa (Marţi, 9 aprilie 2019, 15:18)

  PowerIon [utilizator]

  lui Lazar, ii reproseaza acestuia, pana la urma, ca nu a fost un erou anticomunist. Adica sa refuze sa semneze procesul verbal deja intocmit, spunând fara sa aiba dovezi ca raportul negativ e o facatură si sa-si fi dat demisia din functia de procuror. Si tot nu ar fi obtinut eliberarea lui Filip, trimiteau aia un alt procuror.
  Da domnilor, Lazar nu a fost un erou anticomunist. Care din voi ati fi fost?
  • -2 (12 voturi)    
   Iulius Filip a fost erou (Marţi, 9 aprilie 2019, 16:41)

   Arminius [utilizator] i-a raspuns lui PowerIon

   Nu-i cere nimeni sa fi fost erou anticomunist. Ii cer(e) sa nu mai fie procuror general intr-o tara care se declarat democratica (anticomunista). Daca va uitati la declaratia lui, spune: "practicile discutabile" cu referire la cele intamplate pe vremea comunismului. Absolut revoltator. O rusine!
  • -1 (5 voturi)    
   Intrebarea trebuie sa fie alta. (Marţi, 9 aprilie 2019, 18:55)

   VacsAlbina [utilizator] i-a raspuns lui PowerIon

   Nu aceasta este intrebarea corecta.

   Societatea este alcatuita din diverse categorii sociale. Nu toate persoanele care s-au nascut si au trait in acea perioada au sustinut sau au fost platite sa sustina regimul comunist. Nu trebuie sa fiii erou, e suficient sa muncesti in agricultura, invatamant sau sanatate, sa construiesti poduri si case, etc. Daca nu accepti sa sustii regimul e suficient sa-ti alegi o alta meserie.
   Ai inteles?
   • 0 (2 voturi)    
    Dupa tine (Marţi, 9 aprilie 2019, 19:36)

    PowerIon [utilizator] i-a raspuns lui VacsAlbina

    Toti care au fost procurori au sustinut regimul. De ce nu si cei care au facut cincinalul in 4 ani jumate, nu l-ar fi sustinut? Sau cei care au iesit la stalpul 146 pe Kiseleff, la intampinari de Bocassa sau Mobutu.
 • +7 (17 voturi)    
  Lustrația este buna, dar nu pentru PSD (Marţi, 9 aprilie 2019, 15:21)

  spirache [utilizator]

  Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a catalogat legea lustrației drept "un demers aberant, un incident de imaturitate.
  "Adevărat vorbeam,
  Că nu iubesc mândria şi că urăsc pe lei,
  Că voi egalitate, dar nu pentru căţei."
  "...iubesc trădarea, dar urăsc pe trădători...Salutare, salutare, stimabile!..."
  Lustrația este buna, dar doar selectiv, doar pentru alții, nu pentru valul 2-3 din PCR, FSN-PDSR-PSD.
  • +8 (8 voturi)    
   Lustrația e bună pentru toți (Marţi, 9 aprilie 2019, 15:52)

   Omics [utilizator] i-a raspuns lui spirache

   Lustrația e bună pentru PSD, ca și pentru PNL
 • +9 (17 voturi)    
  ticalosie fara margini (Marţi, 9 aprilie 2019, 15:58)

  revo [utilizator]

  de citit ce spune Radu Filipescu, un dizident autentic, nu ca nenorocitul ala de Munteanu, de la halene:

  https://adevarul.ro/locale/cluj-napoca/detinut-politic-penitenciarul-aiud-un-procuror-n-avea-nicio-putere-decizie-miza-scandalului-lazar-alta-1_5ca747b8445219c57e231959/index.html

  Apropo, Munteanu, un hot ordinar, detinut de drept comun pe vremea lui Ceasca, cum a obtinut carnetul de dizident acum o luna, in 2019? Cine i l-a dat? Cine i-a recunoscut calitatea de detinut politic?! Despre asta, de ce nu urla niciun post si niciun ziar?
 • -6 (18 voturi)    
  cand calaul se da victima!! (Marţi, 9 aprilie 2019, 16:27)

  kingdavidhotel(banat pentru adevar?) [utilizator]

  E emotionanta capacitatea unor comentatori de a-i gasi scuze lui Augustin. Daca nu era apropiatul lui Klaus ci al lui Dragnea, oare era la fel?
  • +1 (7 voturi)    
   Faci confuzii. (Marţi, 9 aprilie 2019, 16:57)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui kingdavidhotel(banat pentru adevar?)

   Nu călăul poate fi vinovat pentru uciderea unor oameni,ci cel care decidea uciderea,în acest caz Partidul Comunist Român.Poate nu știi dar anchetele erau formale,soarta deținuților fiind hotărâtă de secretarii de partid(PCR).Un fel de Codrin Ștefănescu actual,care se zbate vizibil să obțină o astfel de putere de decizie.
  • +1 (3 voturi)    
   vorbești (Marţi, 9 aprilie 2019, 20:09)

   nahir [utilizator] i-a raspuns lui kingdavidhotel(banat pentru adevar?)

   de iliescu, de voican clitoris?
 • -7 (17 voturi)    
  modestie (Marţi, 9 aprilie 2019, 16:36)

  gpavel [utilizator]

  cata modestie,ce noroc avem ca mai poate,ca nu e bolnav,.....,ce nenorocire ar fi sa se retraga,bine ca nu are mult peste 60 de ani,......,suntem norocosi!
  • +1 (3 voturi)    
   îți dai seama (Marţi, 9 aprilie 2019, 20:13)

   nahir [utilizator] i-a raspuns lui gpavel

   câta martirul de mare e hamsterul vostru? Să-și sacrifice el coloana ai care cică e vertebrală (și numai irinuca știe cât de greu îi e că nici cu pilula albastră nu mai poate dansa moșul ei lambada), pt. țărișoara noastră, pt. laptele și mierea care curg pe toate străzile dar nu vedem noi, orbiți fiind de Soros, statul paralel și subteran și mai ales Johannis.
 • +3 (3 voturi)    
  Aceleasi inscenari erau pe vremea comunistilor (Miercuri, 10 aprilie 2019, 3:01)

  John_english [utilizator]

  Ocazie unica pentru copii si tineri sa retrăiască vremurile dinainte de '89.

  Aveti rabdare vreo 10-15 ani si vor dispare si astia. Pentru totdeauna. In intunericul din care au venit.
 • -2 (4 voturi)    
  lazar (Miercuri, 10 aprilie 2019, 7:17)

  toni57 [utilizator]

  lazar este vinovat pentru ca acceptat functia de sef comisie de liberare in conditiile in care era constient de atrocitatile care se petreceau acolo cu detinutii politici


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by