Consiliul Uniunii Europene transmite, după noua rundă de negocieri avută joi cu reprezentanții Parlamentului European asupra desemnării viitorului Procuror-șef al UE, că își menține susținerea pentru candidatul francez la acest post, Jean-François Bohnert. În același timp, Parlamentul European și-a reafirmat sprijinul pentru românca Laura Codruța Kovesi. Consiliul UE semnalează că, dacă negocierile nu se vor încheia săptămâna viitoare, acestea vor trebui reluate după instalarea noului Legislativ european.

JF Bohnert, la audierile din PEFoto: europarl.europa.eu

„Echipa de negociere a Consiliului reiterează că, deși recunoaște valoarea celor trei candidați ajunși pe lista scurtă, candidatul preferat al Consiliului pentru acest post este (francezul Jean-François) Bohnert”, a transmis Consiliul UE într-un comunicat difuzat joi seară.

În acest comunicat, Consiliul își exprimă regretul că „nu au putut fi făcute progrese suplimentare și că nu a fost posibil un schimb de opinii cu negociatorii PE asupra unei viziuni a celor două instituții cu privire la viitorul Birou al Procurorului Public European (EPPO) și primul Procuror-șef al UE”.

„Consiliul consideră că EPPO are nevoie de un profesionist cu experiență și independent, care să poată pune în funcțiune Biroul încă de la început. Misiunea primului Procuror-șef al UE pe parcursul celor 7 ani de mandat va consta în special în construirea structurii administrative și operaționale a instituției și în stabilirea unor bune relații de lucru cu autoritățile judiciare naționale”, spune Consiliul UE.

Potrivit comunicatului, echipa de negociatori a Consiliului UE își reafirmă susținerea pentru candidatul francez și precizează că a informat cu regularitate Consiliul (la nivelul Coreper) cu privire la stadiul negocierilor, pentru confirmarea acestui mandat.

De asemenea, negociatorii Consiliului și-au exprimat deschiderea pentru o nouă reuniune săptămâna viitoare, la o dată ce urmează să fie stabilită. „Dacă negocierile nu vor fi încheiate săptămâna viitoare, cel mai probabil acestea vor trebui reluate după instalarea noului Parlament european”, subliniază Consiliul UE în finalul comunicatului.

Amintim că, nici la runda de negocieri de joi, a treia de până acum, Parlamentul și Consiliul nu s-au înțeles asupra viitorului procuror-șef european, numirea ajungând acum într-un blocaj. Cele două instituții europene trebuie să desemneze de comun acord persoana care va ocupa această funcție.

La discuțiile de joi cu Consiliul UE, echipa de negociere a Parlamentului European și-a reafirmat sprijinul pentru ca românca Laura Codruța Kovesi să fie numită procuror-șef al viitorului Parchet European, a informat PE într-un comunicat remis HotNews.ro.

„Nu putem accepta faptul că Consiliul UE cedează presiunii guvernului român de a susține un candidat mult mai slab”, a declarat Ingeborg Gräßle (PPE, Germania), președinta Comisiei pentru control bugetar a Parlamentului, după a treia rundă de negocieri de joi.

În urma preselecției de către un comitet de experți, legiuitorii UE trebuie să aleagă între Laura Codruța Kövesi și francezul Jean-François Bohnert pentru funcția de procuror-șef al UE.