La negocierile de joi cu Consiliul Uniunii Europene, echipa de negociere a Parlamentului European și-a reafirmat sprijinul pentru ca procurora româncă Laura Kovesi să fie numită procuror-șef al viitorului Parchet European, a informat PE, într-un comunicat remis HotNews.ro.

Laura Codruta KovesiFoto: Agerpres

Parlamentul și Consiliul nu s-au înțeles însă asupra viitorului procuror-șef european, numirea ajungând acum într-un blocaj.

Argumentele aduse de Parlamentul European la negocierile cu Consiliul UE, conform comunicatului oficial al PE:

În urma anunțului de ieri a președintelui Tajani în sprijinul candidaturii doamnei Kövesi și după trei runde de negocieri cu Consiliul, echipa de negociere a Parlamentului și-a reiterat sprijinul continuu față de doamna Kövesi, fost procuror (watchdog - în original) anticorupție în România, la a cărei candidatură se opune guvernul român.

De asemenea, echipa de negociere a PE a cerut Consiliului să își reconsidere poziția. Procurorul-șef Parchetului European (EPPO) trebuie selectat de comun acord între Parlament și Consiliul UE.

"După cea de-a treia rundă de negocieri cu delegația Consiliului, regretăm profund situația actuală a blocajelor, care împiedică cele două instituții să numească procurorul general european", a declarat Claude Moraes (S&D, UK), președintele Comisiei pentru libertăți civile a PE. "Procurorul șef al UE va juca un rol-cheie în funcționarea Parchetului European, un birou care va contribui la combaterea infracțiunilor împotriva bugetului UE", a concluzionat el.

Vicepreședinta Comisiei pentru libertăți civile, Judith Sargentini (Verzi, Olanda) a declarat: "Obstrucția pe care doamna Kövesi o întâmpină în mod curent din partea autorităților române evidențiază curajul și independența ei, ambele fiind cerințe esențiale pentru funcționarea eficientă a Parchetului European. Hărțuirea exercitată de guvernul român a condus la o discreditare totală a candidatului Consiliului".

"Spre deosebire de Consiliu, Parlamentul a organizat audierea tuturor celor trei candidați selectați. Dna Kövesi este de departe cel mai puternic și mai promițător candidat pe post. Nu putem accepta faptul că Consiliul cedează presiunii guvernului român de a susține un candidat mult mai slab. Deoarece regulamentul pentru înființarea Parchetului European a fost diluat în timpul negocierilor, este esențial ca Parlamentul să aleagă un candidat care ar face instituția puternică și credibilă", a declarat Ingeborg Gräßle (PPE, Germania), președinta Comisiei pentru control bugetar a Parlamentului, după a treia rundă de negocieri joi. "Este o femeie, iar Parlamentul tocmai a cerut Consiliului UE să respecte principiul echilibrului între sexe. În plus, România nu deține în prezent niciun post-cheie UE ", a adăugat ea.

În urma preselecției de către un comitet de experți, legiuitorii UE trebuie să aleagă între Kövesi și francezul Jean-François Bohnert pentru funcția de procuror-șef al UE.