Referendumul din 26 mai are rost, dar nu va avea rezultat prin felul în care a fost conceput, pentru că ambele teme propuse de președintele Klaus Iohannis implică modificarea Constituției, procedură foarte complicată, a declarat pentru HotNews.ro fostul președinte al Curții Constituționale Augustin Zegrean.

Augustin ZegreanFoto: Agerpres

Potrivit acestuia, dacă cele două teme anunțate astăzi de președinte vor fi supuse referendumului, iar oamenii vor spune "Da", se va impune modificarea Constituției, procedură extrem de dificlă. Fără modificarea Constituției, lucrurile rămân în această fază - se face referendum, poporul spune "Da" și atâta tot.

Argumentele:

Prima temă propusă pentru referendum - interzicerea amnistiei și grațierii pentru infracțiuni de corupție.

"Constituția nu face distincție, spune că amnistia și grațierea se stabilesc prin lege. Nu spune că anumite fapte nu pot fi amnistiate sau grațiate. Orice lege care s-ar adopta în privința asta ar adăuga la Constituție. Adică este mai gravă infracțiunea de corupție decât cea de omor? La omor se poate da grațiere și la corupție nu?".

A doua temă - interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanțelor de urgență în domeniul infracțiunilor, pedepselor și al organizării judiciare, corelată cu dreptul altor autorități constituționale de a sesiza direct Curtea Constituțională cu privire la ordonanțe.

"Nu este scris în Constituție că nu pot fi adoptate ordonanțe în privința infracțiunilor de corupție sau de modificare a pedepselor".

Fostul președinte al Curții Constituționale crede că vom rămâne la faza de referendum pentru că trebuie modificată Constituția, au fost atâtea încercări și nu s-a reușit.

"Modificarea Constituției este o procedură foarte complicată. Președintele nu are dreptul să inițieze modificarea Constituției. Acest demers poate fi făcut doar la solicitarea Guvernului, ori Guvernul Dăncilă nu va cere modificarea Constituției ca să pună în aplicare rezultatul referendumului. Pentru modificarea Constituției este nevoie de două treimi din voturi în Parlament. Nu cred că Parlamentul acesta va face așa ceva. Deci vom avea un referendum, un rezultat la referendum și mai avem unul, din 2009, când poporul a spus că vrea un Parlament unicameral cu 300 de parlamentari. Și așa a rămas", explică Zegrean.

El mai spune că dacă oamenii vor ieși la referendum, vor spune "Da" și nu se va schimba nimic, se va compromite ideea de referendum, pentru că s-a mai întâmplat asta.

Concluzie: "Referendumul din 26 mai are rost, dar nu va avea rezultat, prin felul în care a fost conceput".