Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Nelu Barbu, a anunțat miercuri seară, la finalul ședinței săptămânale a Executivului, că în cadrul reuniunii nu a fost adoptat niciun act normativ care să modifice Codurile penale.

Nelu BarbuFoto: gov.ro

Nelu Barbu a informat că Guvernul a adoptat miercuri o ordonanță de urgență, inițiată de Ministerul Justiției, care „transpune complet directiva europeană în materie de protecția victimelor infracțiunilor”.

Întrebat de jurnaliști dacă în ședința de Guvern a mai fost adoptată vreo altă ordonanță, vreun alt act normativ, pe Justiție, purtătorul de cuvânt a răspuns că nu.

La insistențele ziariștilor, dacă s-a discutat măcar în ședință, chiar și în primă lectură, despre vreo OUG care să modifice Codurile penale sau care să permită revizuirea sentințelor, sau dacă inclusiv ordonanța adoptată miercuri vizează vreuna din aceste chestiuni, Nelu Barbu a subliniat: „Este o ordonanță care transpune Directiva 29/2012 și se referă strict la protecția victimelor criminalității (...) Nu conține altceva din ce ați menționat”.

Amintim că social-democrații pun presiune pe ministrul Jutiției Tudorel Toader și îl amenință cu remanierea dacă nu adoptă ordonanțele dorite de Liviu Dragnea. De altfel, Tudorel Toader și Viorica Dăncilă au discutat marți, timp de trei ore, în biroul lui Dragnea de la Parlament și, conform surselor HotNews.ro, ministrul Justiției ar fi cerut o nouă amânare pentru adoptarea OUG-urilor.

Surse social-democrate au declarat pentru HotNews.ro că ministrul Justiției ar fi cerut în întâlnirea de marți din cabinetul lui Dragnea un nou răgaz pentru a analiza și finaliza ordonanțele pe justiție. "Viorica Dăncilă nu vrea să pună pe ordinea de zi proiectele fără avizul lui Tudorel Toader. Dacă nu semnează OUG-urile,va pleca acasă", au spus sursele citate.

Pe agenda oficială a Guvernului nu există niciun proiect de OUG pe Codurile Penale sau completuri. Potrivit surselor Hotnews.ro, ministrul Justiției le-ar fi propus miercuri social -democraților să introducă un act normativ care să pună în consens o parte din articolele analizate de Curtea Constituțională la Codurile Penale. Propunerea ar fi fost respinsă de conducerea PSD și ar fi declanșat o reacție nervoasă a lui Liviu Dragnea, care i-ar fi transmis lui Toader că "ori își asumă toate modificările la Codurile Penale și contestația în anulare pentru decizile definitive ale completurilor de 5 de la instanța supremă, ori pleacă".

Presiunea a crescut asupra ministrului Justiției în cursul zilei de miercuri. Prim-vicepreședintele Comisiei Europene Frans Timmermans a cerut Guvernului României, într-o conferință de presă, să nu ia măsuri care afectează sistemul judiciar și să creeze imunitate pentru funcționarii de nivel înalt care au pedepse pentru corupție.

De asemenea, ambasadele a 12 state au cerut Guvernului de la București, într-o declarație comună, să se abțină de la modificări care ar slăbi statul de drept și capacitatea României de a lupta împotriva corupției. Statele semnatare, între care Austria, Canada, Franţa, Germania, SUA, se declară profund îngrijorate de integritatea sistemului judiciar românesc, care a fost "zdruncinat de modificări imprevizibile ce nu întăresc eforturile României de a consolida progresul în materie de justiție". Acestea mai spun că ordonanțele de urgență pregătite pot avea un impact negativ asupra independenței justiției, ceea ce ar slăbi încrederea cetățenilor și a partenerilor români în sistemul judiciar, dar și în Guvernul României.