Câteva sute de persoane s-au strâns, miercuri seară, în Piața Victoriei din Capitală, pentru a protesta față de posibila adoptare a unei ordonanțe de urgență pentru modificarea Codurilor penale. În același, la Guvern avea loc ședința săptămânală a Executivului.

Protest la GuvernFoto: Captura video Facebook

UPDATE 20.00 Guvernul nu a adoptat miercuri vreo OUG pentru modificarea Codurilor penale, a anunțat purtătorul de cuvânt al Executivului, Nelu Barbu

UPDATE 19.20: Câţiva protestatari au încercat să ocupe o bandă de circulaţie din faţa Guvernului, însă jandarmii i-au trimis înapoi în scuarul din centrul pieţei, relatează Agerpres.

Forţele de ordine au instalat garduri de protecţie pentru a delimita protestatarii de traficul rutier.

Cei prezenţi în piaţă scandează "Jandarmeria apără hoţia", "Justiţie, nu corupţie" şi flutură steaguri tricolore şi ale Uniunii Europene.

Amintim că social-democrații pun presiune pe ministrul Jutiției Tudorel Toader și îl amenință cu remanierea dacă nu adoptă ordonanțele dorite de Liviu Dragnea în ședința de Guvern de miercuri, care a început la ora 16.00. De altfel, Tudorel Toader și Viorica Dăncilă au discutat marți, timp de trei ore, în biroul lui Dragnea de la Parlament și, conform surselor HotNews.ro, ministrul Justiției ar fi cerut o nouă amânare pentru adoptarea OUG-urilor.

Surse social-democrate au declarat pentru HotNews.ro că ministrul Justiției ar fi cerut în întâlnirea de marți din cabinetul lui Dragnea un nou răgaz pentru a analiza și finaliza ordonanțele pe justiție. "Viorica Dăncilă nu vrea să pună pe ordinea de zi proiectele fără avizul lui Tudorel Toader. Dacă nu semnează OUG-urile,va pleca acasă", au spus sursele citate.

Pe agenda oficială a Guvernului nu există niciun proiect de OUG pe Codurile Penale sau completuri. Potrivit surselor Hotnews.ro, ministrul Justiției le-ar fi propus miercuri social -democraților să introducă un act normativ care să pună în consens o parte din articolele analizate de Curtea Constituțională la Codurile Penale. Propunerea ar fi fost respinsă de conducerea PSD și ar fi declanșat o reacție nervoasă a lui Liviu Dragnea, care i-ar fi transmis lui Toader că "ori își asumă toate modificările la Codurile Penale și contestația în anulare pentru decizile definitive ale completurilor de 5 de la instanța supremă, ori pleacă".

Pe Facebook, comunitățile „Inițiativa România”, „VeDem Just”, „Corupția ucide”, „Declic” și „Rezistenta”, au anunțat organizarea unui protest, miercuri, intitulat „Pericol iminent de OUG coduri penale! Ieșim în stradă!”

„PERICOL IMINENT DE ADOPTARE A UNEI ORDONANȚE DE URGENȚĂ PENTRU MODIFICAREA CODURILOR PENALE! IEȘIM ÎN STRADĂ!

La ora 16.00 vom fi în fața Guvernului pentru a transmite un semnal clar Prim-ministrului României că o eventuală adoptare a unei ordonanțe nu va rămâne nesancționată și că vom protesta până la căderea Guvernului. Vino și tu, e în pericol România și parcursul ei democratic european!

Toate informațiile publice și pe surse indică în mod credibil că Guvernul Dăncilă pregătește adoptarea astăzi, în ședința de Guvern de la ora 16.00, a unei ordonanțe de urgență de modificare a codurilor penale în sensul unei amnistii mascate, inclusiv prin reducerea termenelor de prescripție sau extinderea termenului pentru recursul în anulare. Modificările pregătite servesc politicienilor inculpați, trimiși în judecată sau condamnați pentru a scăpa de răspundere penală. O astfel de modificare este fatală pentru statul de drept în România și va duce, cel mai probabil, la activarea articolului 7 din tratatul UE, transformând România în paria Europei. Consecințele pentru români și România sunt incalculabile pe termen lung: distrugerea statului de drept, periclitarea bunăstării românilor, slăbirea poziției României în UE și NATO, îndepărtarea de valorile democratice europene și virarea către spațiul estic al autocrației, sărăciei și abuzului de putere.

Ne vedem în Piața Victoriei!” - este mesajul transmis de organizatori.