Premierul Viorica Dăncilă se declară surprinsă de declarațiile prim-vicepreședintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans, susținând că nu le înțelege rostul și că nu se bazează pe realitatea, pentru că a existat și există deschidere totatlă din partea Guvernului. Dăncilă i-a răspuns în aceeași notă și președintelui Parlamentului European, Antonio Tajani, după ce acesta a cerut Guvernului de la București să nu îi pună obstacole Laurei Codruța Kovesi, în procedura pentru șefia Parchetului European. "Niciun factor sau decident politic, fie chiar și președintele Parlamentului European, nu poate solicita începerea sau oprirea anchetei penale", a fost răspunsul lui Dăncilă.

Frans Timmermans si Viorica DancilaFoto: gov.ro

Cum răspunde criticilor lansate de Frans Timmermans

Viorica Dăncilă s-a declarat surprinsă de declarațiile prim-vicepreședintelui Comisiei Europene, ea susținând că există și a existat o deschidere totală a Guvernului de la București în privința pașilor de urmat.

Mai mult, ea a spus că nu a înțeles rostul declarațiilor lui Timmermans, pentru că nu s-ar baza pe realitate.

"Am format un grup de experți, s-a lucrat la nivel de experți, atât din partea Comisiei Europene cât și din partea noastră. Am specificat de fiecare dată că ne vom consulta și că va exista transparență. De aceea, declarația lui Timmermans de astăzi a produs neclarități și nu i-am înțeles rostul pentru că nu este pliată pe realitățile existente. O să am o discuție cu prim-vicepreședintele Comisiei Europene legată de aceste aspecte. Știu că a fost o discuție în Colegiul Comisarilor și sper că comisarul român a susținut de această dată România", a declarat Viorica Dăncilă, la începutul ședinței de Guvern.

Mesajul pentru Antonio Tajani

Viorica Dăncilă s-a arătat deranjată și de declarațiile președintelui Parlamentului European, Antonio Tajani, susținând că "niciun factor, nici măcar președintele Parlamentului European, nu poate solicita începerea sau oprirea unei anchete penale".

"La fel de surprinsă am fost de declarațiile președintelui Parlamentului European, Antonio Tajani. Cred că nici factor sau decident politic, fie chiar și președintele Parlamentului European, nu poate solicita începerea sau oprirea anchetei penale. Ni se cere să nu intervenim în actul de justiție. Mi se pare un lucru corect, dar oficiali europeni ne cer să oprim anchete penale. Le spun clar că premierul României nu a intervenit și nu va interveni niciodată în actul de justiție", a declarat Viorica Dăncilă.

Ea a susținut, de asemenea, că toată "această situație neplăcută" a fost creată de către președintele Klaus Iohannis, prin declarațiile repetate în care a criticat Guvernul.

Prim-vicepreședintele Comisiei Europene Frans Timmermans a avertizat miercuri Guvernul de la București să nu ia măsuri care afectează sistemul judiciar și să creeze impunitate pentru funcționarii de nivel înalt care au pedepse pentru corupție. El a spus că a discutat de mai multe ori cu premierul Viorica Dăncilă și că i-a transmis foarte clar că a vorbi de dragul vorbei nu e suficient și că sunt necesare acțiuni urgente care trebuie să apară cât mai curând. "Dacă va exista vreun motiv să reacționăm imediat, o să o facem în termen de câteva zile", a avertizat Timmermans.

Tot miercuri, președintele PE, Antonio Tajani, s-a declarat îngrijorat în privința măsurilor luate de România împotriva Laurei Codruța Kovesi, adăugând că ea rămâne candidatul legislativului european pentru noul post de procuror-șef european. El a făcut aceste declarații la începutul sesiunii plenare a Parlamentului European, cerând autorităților de la București să nu îi pună obstacole fostei șefe a DNA în procedura pentru conducerea Parchetului european.