​După ce Parlamentul a respins luni, din nou, toate variantele privind ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, premierul Theresa May va convoca marți o nouă ședință de guvern. Potrivit Guardian, decizia Camerei Comunelor de a respinge toate alternativele la acordul premierului readuce în discuție ipoteza alegerilor anticipate.

Theresa MayFoto: Flickr/ Tiocfaidh ár lá 1916

Theresa May și-a convocat membrii Cabinetului la o nouă ședință în Downing Street. Discuțiile care ar putea dura ore întregi au loc după ce Camera Comunelor a respins luni seara trei variante- piața comună, uniunea vamală și un al doilea referendum, ceea ce i-a făcut pe mulți să spună că un Brexit dur, fără niciun acord, a devenit inevitabil.

La ultimul Consiliul European, liderii europeni au acceptat să dea un răgaz politicienilor de la Londra, înțelegerea fiind aceea că, în cazul în care Parlamentul va aproba acordul negociat de May, retragerea din UE va fi amânată până la 22 mai. În caz contrar, ieșirea ar urma să aibă loc pe 12 aprilie. De altfel, haosul creat de incapacitatea Parlamentului de a oferi o variantă, l-a făcut pe președintele Consiliului, Donald Tusk, să convoace o nouă reuniune extraordinară la Bruxelles pentru data de 10 aprilie.

Astfel, cu doar 10 zile înainte de ultimatumului dat de Consiliul European, guvernul britanic ar putea încerca să obțină o nouă amânare din partea liderilor europeni pentru a evita un Brexit dur.

”Camera Comunelor a respins de mai multe ori scenariul ieșirii Marii Britanii din UE fără niciun acord. În aceste condiții singura opțiune este aceea de a găsi o variantă care să permită Brexit-ul cu un acord”, a spus secretarul pentru Brexit Steve Barclay. Astfel, potrivit BBC, May ar putea încerca pentru a patra oară să obțină aprobarea Parlamentului pentru acord.

Pe de altă parte, un consilier al premierului a spus, potrivit Guardian, că scenariul convocării alegerilor anticipate este testat și este văzut de unii membrii ai cabinetului ca fiind ”răul cel mai mic„.