Membrii Camerei Comunelor s-au pronunţat luni seară împotriva organizării unui nou referendum, respingând toate cele patru amendamente supuse la vot, potrivit Mediafax. Votul Camerei Comunelor are rolul de recomandare, fără a exista obligativitatea de aplicare a deciziilor de către Guvernul Marii Britanii.

HotNews.roFoto: Hotnews

Moţiunea C care prevedea negocierea unei uniuni vamale cu Uniunea Europeană a fost respinsă cu 276 voturi la 273.

Aceasta cerea guvernului să garanteze că orice acord de retragere și orice declarație politică negociată cu UE include un angajament de a negocia o uniune vamală permanentă și cuprinzătoare pentru Marea Britanie și de a consacra acest obiectiv prin lege.

Aceeași propunere, săptămâna trecută, a fost respinsă cu o diferenţă de doar 6 voturi, 265 parlamentari au susținut-o și 271 au respins-o.

Moţiunea D privind "Piața comună 2.0" a fost respinsă cu 282 de voturi la 261. Aceasta prevedea ca guvernul să negocieze un acord consolidat în stilul Norvegiei, care să includă aderarea la piața unică a UE, precum și un acord vamal cu UE.

O propunere similară prezentată ​​săptămâna trecută a fost susținută de 189 parlamentari și respinsă de 283.

Moţiunea E care se referea la convocarea unui nou referendum a fost respinsă cu 292 de voturi la 280.

Aceasta stipula că parlamentul nu va ratifica nici un acord Brexit dacă nu există un referendum confirmator care să o aprobe.

Aceeași propunere, prezentată apoi de deputatul parlamentarul laburist , Margaret Beckett, a fost susținută de 268 de parlamentari și respinsă de 295.

Moţiunea G care prevedea anularea Brexitului prin revocarea articolului 50 a fost respinsă cu 292 de voturi pentru 191.

Aceasta prevedea că, dacă Marea Britanie nu va ratifica un acord de ieșire în termen de două zile din ziua în care urmează să părăsească UE, guvernul ar trebui să caute o prelungire suplimentară a perioadei de negociere a articolului 50.

Dacă nu a fost aprobată o întârziere a Brexitului în ziua precedată zilei de ieșire, guvernul ar trebui să ceară aprobarea parlamentului de ieşire din UE fără un acord și, dacă aprobarea nu este acordată, guvernul ar trebui să revoce articolul 50 pentru a anula Brexitul.

Aceasta este o versiune extinsă și mai detaliată a propunerii prezentate de Cherry săptămâna trecută. Această propunere a fost susținută de 184 parlamentari și respinsă de 293.

Reacții:

Ministrul de finanţe Philip Hammond va comunica marţi membrilor cabinetului britanic că tabăra conservatoare ar putea fi nevoită să ia în calcul organizarea unui referendum deoarece nici partidul şi nici ţara nu îşi permit un scrutin electoral, potrivit unei postări pe Twitter a editorului politic adjunct al publicaţiei Times, transmite Reuters.

Coordonatorul Parlamentului European pentru Brexit, Guy Verhofstadt, a apreciat într-o postare pe Twitter că "un Brexit dur" a devenit "aproape inevitabil", după respingerea de către Camera Comunelor a tuturor alternativelor în votul orientativ de luni, relatează Mediafax citand Associated Press.

Guy Verhofstadt a comentat imediat după ce Parlamentul britanic a respins din nou opțiunile alternative la acordul Brexit negociat de către premierul britanic Theresa May cu UE. Parlamentul a votat miercuri împotriva unei alte serii de amendamente privind opțiunile Brexit.

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, l-a catalogat pe David Cameron drept ”unul dintre cei mai mari distrugători ai epocii moderne”, adăugând că fostul premier britanic a interzis Comisiei Europene să joace un rol în campania pentru referendumul din 2016 în care s-a decis ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, scrie politico.eu.

”David Cameron, care este unul dintre marii distrugători ai epocii moderne, ne-a interzis să fim prezenți în vreun fel în campania pentru referendum. Pentru că a zis că, în Marea Britanie, Comisia Europeană este mai puțin populară decât în alte state membre”, a declarat Juncker, prezent la o reuniune a unui parlament regional din Germania.