Șefa instanței supreme, Cristina Tarcea, i-a răspuns vineri liderului ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, care i-a cerut să plece de la conducerea Înaltei Curți. Tarcea a spus că există o coadă mare la care sunt aliniate persoane care să își dea demisia și că atunci când îi va veni rândul va renunța la funcție.

Cristina TarceaFoto: Agerpres

"Vreau să vă spun faptul că în ceea ce priveşte datul demisiei, există o coadă atât de mare la care sunt aliniate atât de multe persoane, probabil când o să îmi vină şi mie rândul, probabil mi-o voi da. Acord întotdeauna prioritate celor dinaintea mea la coadă”, a declarat Cristina Tarcea, citată de Mediafax.

Comentând și declarațiile lui Tăriceanu potrivit cărora ea ar trebui să lase locul "cuiva care trăieşte şi gândeşte ca în secolul 21”, Cristina tarcea a spus: "În secolul 21 aud declaraţii în care se dau directive judecătorilor cum şi ce să facă. În secolul XXI aud declaraţii că ar trebui reîncriminate insulta şi calomnia, în secolul XXI aud declaraţii în spaţiul public că ar trebui desfiinţate hotărâri judecătoreşti irevocabile. Vi se pare că suntem pregătiți pentru a respecta obligațiile pe care ni le-am asumat pe plan internațional?".

Miercuri, Călin Popescu Tăriceanu a criticat, într-o postare pe Facebook, o declaraţie a Cristinei Tarcea potrivit căreia "România întotdeauna s-a cam pripit atunci când a trebuit să-şi asume nişte obligaţii internaţionale”, ea exemplificând cu Convenţia pentru Apărarea Drepturilor Omului şi Libertăţilor Fundamentale, despre care a spus că ţara noastră a ratificat-o "de dragul de a intra cât mai repede în cadrul Consiliului Europei”, fără un studiu de compatibilitate și fără a vedea în ce măsură legislația noastră poate să facă față tuturor garanțiilor și exigențelor Convenției. Tăriceanu a spus că şefa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Cristina Tarcea, ar trebui să demisioneze și să lase locul "cuiva care trăieşte şi gândeşte ca în secolul 21”. El susținea că declarațiile acesteia "devoalează mentalitățile unor personaje sinistre ajunse, prin concursuri nefericite de împrejurări, în funcții-cheie ale statului".