Preşedintele Senatului şi al ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, spune că şefa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Cristina Tarcea, ar trebui să demisioneze și să lase locul "cuiva care trăieşte şi gândeşte ca în secolul 21”. El susține că declarațiile acesteia "devoalează mentalitățile unor personaje sinistre ajunse, prin concursuri nefericite de împrejurări, în funcții-cheie ale statului".

Cristina TarceaFoto: Agerpres

Călin Popescu Tăriceanu critică, într-o postare pe Facebook, o declaraţie a Cristinei Tarcea potrivit căreia "România întotdeauna s-a cam pripit atunci când a trebuit să-şi asume nişte obligaţii internaţionale”, ea exemplificând cu Convenţia pentru Apărarea Drepturilor Omului şi Libertăţilor Fundamentale, despre care a spus că ţara noastră a ratificat-o "de dragul de a intra cât mai repede în cadrul Consiliului Europei”, fără un studiu de compatibilitate și fără a vedea în ce măsură legislația noastră poate să facă față tuturor garanțiilor și exigențelor Convenției.

"Nu suntem în anii '50, când, conform propriilor ei destăinuiri, bunicul distinsei doamne săpa la Canal, trimis de comunişti, în profundul dispreţ pentru drepturile omului. Suntem în 2019, membri ai UE, ai NATO şi ai altor mari organisme internaţionale, şi peste nici trei luni sărbătorim 25 de ani de la ratificarea Convenţiei Europene a Drepturilor Omului, în iunie 1994. O Convenţie care ne garantează dreptul la viaţă şi dreptul de a nu fi torturat, dreptul de a nu fi ţinut în sclavie, dreptul la un proces echitabil, dreptul la respectarea vieţii private şi familiale, libertatea de gândire şi conştiinţă, dreptul la liberă exprimare, dreptul de proprietate, dreptul la alegeri libere şi multe altele. Șefa judecătorilor din România e de părere că ar fi trebuit să stăm în afara acestei Convenții până cînd se împlinea, poate, termenul lui Brucan și învățam să nu mai fim stupid people, învățam ce e democrația”, spune Tăriceanu.

El susține că aceste "declaraţii stupefiante" nu sunt scăpări, ci "devoalează mentalităţile unor personaje sinistre ajunse, prin concursuri nefericite de împrejurări, în funcţii-cheie ale statului" - "personaje pentru care drepturile omului sunt un moft ori mai rău de atât".

"Aşa putem înţelege şi cum au fost posibile tenebroasele protocoale ale Justiţiei cu serviciile: pentru că au emanat din minţile abrupte ale lui Macovei, Kovesi, Stanciu, Coldea, Prună, Tarcea şi ale altora ca ei. Şi pentru că mentalităţi atât de viciate e prea târziu să mai fie schimbate, soluţia e una singură: doamna Tarcea să ne lase şi să predea locul din fruntea ÎCCJ cuiva care trăieşte şi gândeşte ca în secolul 21", adaugă Tăriceanu.