Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a reacționat rapid după anunțul președintelui Iohannis privind convocarea unui referendum pe justiție în 26 mai, lans\nd un nou atac la adresa ;efului statului. El susține că ALDE nu are nicio problemă cu referendumul, dar trebuie "să fie clar" de ce face Iohannis acest demers - nu pentru că îi pasă de justiție, ci pentru că își dorește să intre în campanie electorală chiar daca legea îi interzice. Tăriceanu avertizează că s-ar putea ca domnul Iohannis să nu își ajute partidul, ci să îl îngroape.

Tariceanu Foto: AGERPRES

Într-un mesaj postat pe Facebook, Tăriceanu invocă și Comisia de la Veneția și Comisia Europeană, susținând că organizarea acestui referendum "contravine" recomandărilor celor două instituții,.

Tăriceanu susține că președintele a convocat acest referendum nu pentru că îi pasă de justiție, nu pentru că îi pasă de abuzurile săvârșite în România, nu pentru că îi pasă de miile de vieți mutilate de justiția dumnealui, ci pentru că a venit momentul să stoarcă și ultima picătură electorală din tema justiției.

"Așa că haideți să dăm cărțile pe față: dl Iohannis vrea acest referendum pentru că își dorește să intre în campanie electorală chiar daca legea îi interzice. Dl Iohannis vrea să-și construiască platforma electorală pentru alegerile din toamnă. Dl Iohannis vrea să fure startul campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale", spune liderul ALDE..

El mai susține că referendumul va avea impact asupra alegerilor pentru Parlamentul European și că acest demers contravine practicilor și recomandărilor Comisiei de la Veneția și Comisiei Europene - "două instituții dragi dlui Iohannis atunci când le poate folosi în favoarea dânsului".

"Ne putem gândi mai ales la utilitatea per ansamblu a unui asemenea referendum. Eu, personal, nu văd cum ar putea fi de folos și cui, cu excepția partidului de suflet al președintelui, care nu prea are locomotivă electorală. Dar domnul Iohannis ar trebui să aibă grijă, pentru că există o vorbă în popor: „nu e pentru cine se pregătește, ci e pentru cine se nimerește”. S-ar putea ca domnul Iohannis să nu își ajute partidul, ci să îl îngroape", adaugă liderul ALDE.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, joi, că va convoca referendum pentru justiție în 26 mai, odată cu alegerile europarlamentare, pentru că „așa nu se mai poate”, iar "golăneala guvernului PSD a depășit orice limite".