Ancheta care a dus la descoperirea a aproape o tonă de cocaină într-o barcă răsturnată pe malul Mării Negre, în județul Tulcea, a fost declanșată după ce dintr-o dubă a fost pierdut un pachet de un kilogram care conţinea cocaină, a declarat, marţi, procurorul-şef al DIICOT, Felix Bănilă.

Foto:

Felix Bănilă, șeful DIICOT, a anunțat marți că autoritățile au descoperit, săptămâna trecută, o mare cantitate de cocaină într-o barcă răsturnată pe malul Mării Negre. Cantitatea de aproape o tonă de cocaină urma să fie triplată, întrucât are puritate de 90% ce permite combinarea cu diferite substanțe, iar valoarea totală, pe piața drogurilor, putea ajunge la peste 300 milioane euro, potrivit DIICOT. Cocaina provine din America de Sud.

Șeful DIICOT a spus că găsirea bărcii cu droguri a fost accidentală, fiind făcute verificări după ce dintr-o dubiţă înmatriculată în România a fost pierdut, în Tulcea, un pachet ambalat care conţinea un kilogram de cocaină.

"DIICOT Tulcea a fost sesizat că miercuri, pe raza unei localităţi din judeţul Tulcea, dintr-o dubiţă înmatriculată în România a fost pierdut, cu ocazia manipulării, un pachet ambalat ce conţinea un kilogram de cocaină. Puritatea era de circa 90%. Apoi au fost făcute investigaţii specifice privind traseul mărfii. Vineri, 22 martie, pe malul Mării Negre a fost indentificată o barcă răsturnată, iar pe mal şi în barcă erau mai multe pachete", a explicat şeful DIICOT, citat de Agerpres.

Bănilă a mai spus că drogurile erau doar în tranzit și ar fi urmat să fie scoase din România pe cale rutieră.

Conform aceleiaşi surse, marţi au mai avut loc şapte percheziţii legate de acest dosar, în care au fost deja arestaţi preventiv doi cetăţeni sârbi. Unul dintre ei a fost prins în trafic în judeţul Prahova, conducând un autotren înmatriculat în Serbia, iar celălalt a fost identificat la punctul de trecere a frontierei Porţile de Fier II, fiind pasager într-o maşină.

Şeful DIICOT a precizat că, potrivit datelor anchetei, în acest caz ar fi implicaţi şi cetăţeni români.

Potrivit directorului Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate din cadrul IGPR, comisarul-şef Adrian Lambrino, din cercetări a reieşit că drogurile proveneau din America de Sud şi erau introduse în ţară pe cale maritimă. Pentru elucidarea cazului, poliţiştii români specializaţi în combaterea traficului de droguri colaborează cu omologii lor din Serbia.

Directorul Gărzii de Coastă, comisarul-şef Laurenţiu Cicu, a anunţat că instituţia pe care o conduce a colaborat cu toate autorităţile competente.

"Principala atribuţiune a Poliţiei de frontieră este asigurarea frontierei. Frontiera maritimă se constituie la limita exterioară a mării teritoriale, adică la distanţe între 22 şi 30 de km faţă de linia ţărmului. Când am luat la cunoştinţă despre infracţiuni transfrontaliere, am diseminat imediat informaţiile către instituţiile competente. Instituţia noastră a fost unul dintre factorii cheie la elucidarea unei mari părţi a acestui caz", a explicat Ciucu.

El a dat asigurări că sistemul SCOMAR, sistem computerizat de supraveghere la ţărmul Mării Negre, este perfect funcţional.

"Pot să vă spun cu tărie că o mare parte dintre detaliile furnizate pentru elucidarea cazului au fost obţinute inclusiv prin sistemul SCOMAR. Supraveghem frontiera de stat care se află la distanţa de peste 22 de kilometri. Aceste şalupe sunt ambarcaţiuni de mici dimensiuni, iar deplasarea în marea teritorială înseamnă deplasare pe teritoriul statului. Acestea efectuau activităţi de agrement, iar când activitatea lor a devenit suspectă, s-a comunicat cu autorităţile competente", a mai spus directorul Gărzii de Coastă.