Felix Bănilă, șeful DIICOT, a anunțat marți că autoritățile au descoperit, săptămâna trecută, o mare cantitate de cocaină într-o barcă răsturnată pe malul Mării Negre. Cantitatea de aproape o tonă de cocaină urma să fie triplată, întrucât are puritate de 90% ce permite combinarea cu diferite substanțe, iar valoarea totală, pe piața drogurilor, putea ajunge la peste 300 milioane euro, a potrivit DIICOT. Cocaina provine din America de Sud.

DIICOTFoto: diicot.ro

„La data de 22 martie 2019, în cursul zilei de vineri, procurorii DIICOT Tulcea au fost sesizați de structura teritorială de Combatere a Criminalității Teritoriale Tulcea cu privire la faptul că în seara zilei de miercuri, pe raza unei localități din județ, dintr-o dubiță înmatriculată în România a fost pierdut, cu ocazia manipulării, un pachet ambalat conținând un kilogram de cocaină. Analiza fizico-chimică a substanței, realizată de către laboratorul de analiză a arătat că puritatea cocainei din acel pachet era de 90%”, a declarat Felix Bănilă, șeful DIICOT, în cadrul unei declarații de presă.

Potrivit acestuia, ancheta polițiștilor și a procurorilor au dus la descoperirea a aproape o tonă de cocaină, în interiorul unei bărci de pe malul Mării Negre, în Sfântu Gheorghe.

„În dimineața zilei de vineri, 22 martie, pe malul Mării Negre, în zona localității Sfântu Gheorghe din Tulcea a fost identificată o barcă răsturnată, iar pe mal și în barcă se aflau mai multe pachete suspecte învelite în cauciuc, similare atât ca logo cât și ca mod de ambalare și conținut cu pachetul depistat în seara zilei de 20 martie. Ambarcațiunea înmatriculată în România prezenta un orificiu în zona chilei și se afla în zona de plajă. (...) Răsturnarea ambarcațiunii a fost un lucru accidental, iar depistarea cantității de cocaină prezentată în acești saci a fost rodul unei ample investigații”, a mai spus Bănilă.

Totodată, șeful DIICOT a subliniat că întreaga captură de cocaină are o puritate de 90%.

„Valoarea de piață care putea ajunge până la suma de 300 milioane de euro. Pe piața drogurilor, la momentul vânzării către consumatori, aceasta cantitate urma să fie triplată, prin combinarea cu diferite substanțe specifice”, a mai spus Bănilă.

La rândul său, Adrian Lambrino, șeful Direcției de Combatere a Criminalității Organizate din cadrul Poliției, a precizat că drogurile provin din America de Sud și au fost transportate în România pe cale maritimă.