​Curtea Constituțională a României trebuia să dezbată, marți, inițiativa legislativă de revizuire a Constituției „Fără penali în funcții publice”, dar a amânat discuția pentru luna viitoare. Semnăturile iniţiativei civice au ajuns la CCR pe 12 februarie, după peste 100 de zile de întârziere, judecătorii CCR având la dispoziţie 60 de zile calendaristice de la acea dată pentru a se pronunţa asupra constituţionalităţii ei.

Judecătorii de la Curtea ConstituționalăFoto: AGERPRES

UPDATE 12.01 Curtea Constituțională a decis amânarea discuției pentru data de 9 aprilie, când urmează să verifice în ședința din 9 aprilie dacă iniţiativa cetăţenească a USR îndeplineşte condiţiile tehnice, respectiv numărul de semnături.

Iniţiativa Fără Penali în funcţii publice propune ca articolul 37 din Constituţie, care reglementează dreptul de a fi ales, să fie completat cu un nou alineat, având următorul conţinut: "Nu pot fi aleşi în organele administraţiei publice locale, în Camera Deputaţilor, în Senat şi în funcţia de Preşedinte al României cetăţenii condamnaţi definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, până la intervenirea unei situaţii care înlătură consecinţele condamnării".

După pronunţarea CCR, iniţiativa va intra în circuitul parlamentar, cu dezbateri în comisii şi vot în plenul Camerei Deputaţilor şi Senat, urmând ca apoi să se organizeze un referendum decizional care trebuie să aibă cvorum şi vot majoritar.