Procurorii Secției speciale pentru anchetarea magistraţilor au transmis conducerii instanței supreme o adresă prin care au solicitat detalii cu privire la constituirea completelor specializate din ÎCCJ, potrivit unor surse judiciare citate de Mediafax. Răspunsul transmis arată că toți magistrații de la ÎCCJ sunt specializați pe fapte de corupție.

Foto:

Sursele judiciare au precizat pentru Mediafax că Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ) au transmis către Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) o adresă, prin care a solicitat detalii privind completurile specializate pe fapte de corupție de la nivelul acestei instanțe.

Aceleași surse au mai precizat că răspunsul transmis SIIJ de către instanța supremă spune că toți judecătorii sunt specializați pe fapte de corupție.

Amintim că, la termenul de luni, apărarea lui Liviu Dragnea în procesul angajărilor fictive de la Direcția pentru Protecția Copilului Teleorman, în care liderul PSD a fost condamnat la trei ani și jumătate de închisoare, a cerut instanței supreme rejudecarea dosarului în fond. În documentele depuse la instanța supremă și consultate de HotNews.ro, avocații au invocat o nulitate absolută, spunând că sentințele în acest proces au fost pronunțate de un complet penal obișnuit, și nu de un complet specializat pentru judecarea cauzelor de corupție, așa cum prevede Legea 78/2000.

Concret, avocații au cerut rejudecarea fondului cauzei de către un complet de 3 judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție specializat pe fapte de corupție. Avocații susțin că a fost constituit nelegal completul de 3 judecători care a pronunțat decizia în primă instanță.

Judecătorii instanței supreme au stabilit ca Liviu Dragnea să fie audiat în dosarul privind angajările fictive de la DGASPC Teleorman pe data de 15 aprilie, la ora 11:00. Liderul PSD trebuia să fie audiat luni, însă nu s-a prezentat în fața judecătorilor, deoarece ar fi internat în spital, în urma unei duble hernii.

Dosarul angajărilor fictive de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Teleorman (DGASPC) Teleorman, în care Liviu Dragnea a fost condamnat în primă instanță la 3 ani şi 6 luni închisoare cu executare, a fost amânat pe parcursul a mai multe termene de judecată, în urma controverselor referitoare la constituirea completurilor de 5 judecători.

Completul care îl judecă pe Dragnea este format din judecătoarele Enceanu Simona Daniela, Rog Tatiana Lucia, Rus Alexandra Iuliana, Mera Luciana și Popa Rodica Aida. Între timp, unul dintre judecători, Luciana Mera, a solicitat pensionarea, iar cererea i-a fost aprobată de către Consiliul Superior al Magistraturii.