Cum vrea să scape Liviu Dragnea de condamnarea la trei și jumătate de închisoare. Avocații cer desființarea sentinței completului de 3 judecători

de MH     HotNews.ro
Marţi, 19 martie 2019, 16:26 Actualitate | Esenţial


Liviu Dragnea
Foto: Agerpres
Apărarea lui Liviu Dragnea în procesul angajărilor fictive de la Direcția pentru Protecția Copilului Teleorman în care liderul PSD a fost condamnat la trei ani și jumătate de închisoare cere instanței supreme rejudecarea dosarului în fond. În documentele depuse la instanța supremă și consultate de HotNews.ro, avocații au invocat o nulitate absolută, spunând că sentințele în acest proces au fost pronunțate de un complet penal obișnuit, ci nu de un complet specializat pentru judecarea cauzelor de corupție, așa cum prevede Legea 78/2000.

La termenul de luni al procesului, avocații lui Liviu Dragnea și avocatul Toni Neacșu, care o reprezintă pe Olguța Șefu, fost director executiv adjunct DGASPC Teleorman, au invocat o nulitate absolută privind constituirea nelegală a completului de fond, arătând că dosarul ar fi trebuit judecat de un complet specializat în cauze de corupție.

Avocații solicită desființarea sentințelor penale din 21 iunie 2018 pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție în acest dosar și rejudecarea cauzei de către un complet specializat pentru judecarea cauzelor de corupție, arătând că sentința a fost pronunțată de un complet nelegal compus întrucât nu a respectat condiția specializării prevăzută în art. 29 din Legea nr. 78/2000. Potrivit art. 29 din Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea și sancționarea faptelor de corupție, pentru judecarea în prima instanța a infracțiunilor prevăzute în prezenta lege se constituie complete specializate.

În acest dosar, inculpații au fost trimiși în judecată și judecați în prima instanță, printre altele, și pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, infracțiune prevăzută de art. 13/2 din Legea nr. 78/2000. Fiind vorba de o normă de organizare judecătorească obligatorie, iar nu supletivă, judecarea cauzei în prima instanța trebuia să aibă loc în fața unui complet specializat pentru cauzele de corupție, se arată în documentele depuse în instanță de avocați și consultate de HotNews.ro.

În solicitarea depusă în instanță de avocații Marian Nazat și Flavia Teodosiu, care îl reprezintă pe Liviu Dragnea, se arată că normele care reglementează compunerea completurilor de judecată sunt norme de organizare judiciară, de ordine publică, a căror încălcare este sancționată de lege cu nulitatea absolută.

Ei spun că, din studierea informațiilor publice existențe pe portalul Înaltei Curți de Casație și Justiție, secțiunea destinată organizării instanței, secțiilor și completurilor, respectiv secțiunii hotărârii de colegiu, au constatat că nu există în cadrul secției penale, prin nicio hotărâre de colegiu, completuri specializate pentru soluționarea, în fond, a cauzelor de corupție.

"Acest lucru determină constatarea firească a faptului că nici completul care a soluționat în fond prezența cauza nu a fost unul specializat, în acord cu exigențele art. 29 din legea 78/2000. Prin urmare, rezultă în mod neechivoc faptul că prezenta cauză a fost soluționată de un complet nelegal compus, cu consecința nulității absolute a hotărârii pronunțate, în raport cu dispozițiile art. 281 al. 1 lit a) Cpp. Specializarea completurilor de judecată la ICCJ este prevăzută în art. 19 al.3 din legea 304/2004 cu modificările ulterioare, privind organizarea judiciară potrivit cărora: <<la începutul fiecărui an, colegiul de conducere al ICCJ, la propunerea președintelui sau a vicepreședintelui acestuia, poate aproba înființarea de complete specializate..... în funcție de numărul și natura cauzelor, de volumul de activitate al fiecărei secții, precum și de specializarea judecătorilor și necesitatea valorificării experienței profesionale a acestora>>. Aceste dispoziții sunt prevăzute și în Regulamentul privind organizarea și funcționarea administrativă a ICCJ, republicat în M. Oficial nr. 1076/30.11.2005, cu modificările și completările ulterioare. Față de dispozițiile mai sus arătate, rezultă că în cadrul secțiilor ICCJ pot fi constituite complete specializate în raport cu natura și numărul cauzelor dintr-o anumită materie, însă, în materia cauzelor de corupție, constituirea completurilor specializate este obligatorie, textul art. 29 din legea 78/2000 fiind unul imperativ", se mai arată în documentele menționate.

Apărătorii mi arată în documentele depuse la Înalta Curte de Casație și Justiție că la toate celelalte instanțe judecătorești competente, respectiv curți de apel și tribunale, asemenea completuri specializate sunt constituite cu regularitate, la soluționarea în prima instanță.

De asemenea, avocații invocă o decizia a instanței supreme din septembrie 2018, deci ulterioară pronunțării sentinței, în iunie, privind compunerea completurilor de judecată specializate.

"Natura normelor care sancționează compunerea completelor de judecată și sfera de cuprindere a noțiunii de legală compunere a acestora a fost însă tranșată, pe cale de interpretare, de către Înaltă Curte de Casație și Justiție, prin Decizia nr 17/17 septembrie 2018, respectiv un recurs în interesul legii, decizie prin care a stabilit că normele din Legea de organizare judiciară referitoare la compunerea completelor de judecată specializate sunt norme de ordine publică, care ocrotesc un interes public, anume buna administrare a justiției, iar încălcarea acestora este sancționată de lege cu nulitatea absolută. În decizia mai sus menționată, Înalta Curte de Casație și Justiție a precizat în mod expres faptul că legală compunere a instanței nu se limitează numai la aspectul cantitativ (numărul de judecători), ci are în vedere și aspectul calitativ (soluționarea cauzelor de judecători specializați), arătând că acest mod de interpretare este unul unanim acceptat", mai arată avocații.
Ei fac trimitere și la o decizie a Curții Europene a Drepturilor Omului din 3 mai 2011, în cauza Sutyagin contra Rusiei: "Și Curtea Europeană a Drepturilor Omului, în jurisprudența sa, a subliniat importanța ce revine compunerii instanțelor de judecată, ca o componentă a dreptului la un proces echitabil, arătând că revine fiecărei autorități naționale rolul de a decide procedurile interne în scopul bunei administrări a justiției, iar repartizarea cauzelor unor judecători se înscrie în materia de apreciere de care se bucură autoritățile naționale, existând o serie largă de factori precum resursele disponibile, specializarea judecătorilor, etc, ce trebuie luați în considerare la momentul repartizării unui dosar".

"Prin urmare, încălcarea normelor privind soluționarea cauzelor în fond de judecători care nu au fost desemnați în compunerea completelor specializate determină nulitatea absolută a hotărârii pronunțate, în acord cu dispozițiile art. 281 alin 1 literă a C.p.p și cu decizia nr 17/2018 – RIL, a Înaltei Curți de Casație și Justiție, decizie care a prevăzut natura normelor de organizare judiciară ce reglementează compunerea completelor specializate. Existența unei cauze de nulitate absolută a sentinței pronunțate face inutilă verificarea de instanța de apel a fondului cauzei, având în vedere că singura soluție posibilă într-o atare situație este desființarea sentinței și trimiterea spre rejudecare în raport cu dispozițiile 421 pct. 2 lit. b) teza finală CPP", mai arată avocații liderului PSD, care cer instanței supreme să constate nulitatea hotărârii prin care Liviu Dragnea a fost condamnat la trei ani și jumătate de închisoare cu suspendare.

O astfel de solicitare a fost depusă și de avocatul Toni Neacșu, care spune că dacă se va admite acest motiv de apel, soluția legală este trimiterea cauzei spre rejudecare în fond la un complet de 3 judecători specializat pe judecarea cauzelor de corupție.


La termenul de luni, magistrații au continuat audierea unor martori cheie, printre care și fosta șefă a departamentului Resurse Umane, care a relatat că toată lumea știa care era situația angajatelor, însă oamenii nu comentau de frică să nu își piardă locul de muncă.

Dosarul angajărilor fictive de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Teleorman (DGASPC) Teleorman, în care Liviu Dragnea a fost condamnat în primă instanță la 3 ani şi 6 luni închisoare cu executare, a fost amânat pe parcursul a mai multe termene de judecată, în urma controverselor referitoare la constituirea completurilor de cinci judecători.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

13624 vizualizari

 • +21 (23 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 19 martie 2019, 16:33)

  [anonim]

  • +2 (4 voturi)    
   Pot fi ....nu exprima obligatia (Marţi, 19 martie 2019, 17:13)

   Frank777 [utilizator] i-a raspuns lui

   Pot fi ...in caz ca este nevoie :
   Art 29. ( 1) Pentru judecarea infracțiunilor de corupție și a infracțiunilor asimilate acestora, prevăzute în prezenta lege, pot fi constituite complete specializate, potrivit art. 15 din Legea nr. 92/1992 pentru organizarea judecătorească, republicată, cu modificările ulterioare.
   si
   (2) Judecătorii care compun aceste complete specializate, procurorii care funcționează în cadrul Secției de combatere a corupției și criminalității organizate din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea Supremă de Justiție, al serviciilor și birourilor teritoriale specializate, precum și persoanele prevăzute la art. 28 alin. (4), (5) și (6) vor primi, pe lângă celelalte drepturi bănești, un spor de 30% din salariul de bază.

   Deci problema este ca art 29 se refera nu la drepturile inculpatilor ci la organizarea judecatoreasca care poate fi ........ sau poate fi NOT
 • +20 (22 voturi)    
  Comment sters de user (Marţi, 19 martie 2019, 16:40)

  polonyca [anonim]

 • +24 (28 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 19 martie 2019, 16:41)

  [anonim]

 • +15 (21 voturi)    
  Miroase.. (Marţi, 19 martie 2019, 16:46)

  NasoalaTreaba [utilizator]

  Avocatii nu stiau din prima faza a procesului ca art. 29 prevede complete specializate? Stiau, evident, dar au tinut acest fapt ca un glonte de argint pentru momentul cand nu vor mai avea argumente juridice.

  In acelasi timp, cine raspunde de aceasta grava eroare? Livache este foarte aproape de a fi scapat de raspundere pe chestii de forma, pe erori procedurale. Nu vreau sa ma gandesc ca aceste erori au fost prestabilite, ar fi prea mult... dar nu gasesc alta explicatie pentru lipsa de profesionalism intr-un caz atat de important.
 • -11 (17 voturi)    
  articol (Marţi, 19 martie 2019, 16:57)

  Georgiana1995 [utilizator]

  "la trei și jumătate de închisoare." ???


  şi la patru iese ?
 • +4 (6 voturi)    
  ... A cerut nulitatea absoluta ... (Marţi, 19 martie 2019, 16:59)

  si_mort_va_vad [utilizator]

  O s-o primeasca ABSOLUTA , doar ca nu va fi NULITATE !!!
 • +4 (6 voturi)    
  Cum vrea să scape Liviu Dragnea (Marţi, 19 martie 2019, 17:03)

  sbangi [utilizator]

  Liviu Dragnea nu a fost condamnat pentru coruptie dar a primit o pedeapsa de 3 ani si 6 luni inchisoare cu executare pentru instigare la abuz in serviciu.Asa ca nu prea trebuie un complet specializat in reate de coruptie.
  • 0 (2 voturi)    
   Neacsu si Nazat fabuleaza - continuare (Miercuri, 20 martie 2019, 3:39)

   CezarBubuianu [anonim] i-a raspuns lui sbangi

   ( categoric defavorabil mismasurilor si aburelilor procedurale pe care incearca sa le inventewze Toni Neacsu si compania de avocati ai borfasilor) pronuntandu-se chiar ICCJ prin cel putin doua decizii – una chiar relativa la Legea 78/2000 si problema completelor specializate. Este intuibil ca av.Toni Necsu va face tot posibilul sa nascoceasca o situatie prin care sa se ajunga la investirea directa a Curtii Constitutionale , pt ca slugile lui Dragnea sa-l salveze din nou ( se si intreaba , de altfel, retoric, pe contul propriu de facebook cum sa faca) , fie prin invocarea unei exceptii de neconstitutionalitate directe ( dar care nu suspenda judecata, pt ca Cprpen interzice expres suspendarea prin art. 367 alin. 9 – ceea ce va permite solutionarea dosarului , cu o condamnare certa, concomitent cu investirea CCR ), fie prin scornirea unui conflict intre puterile statului – cum a fost in contextul in care slugile de la CCR i-au servit gogorita cu completul de 5 , prin care s-au pus pe foc toate marile condamnari din ultimii ani ale completelor de 5( Dorneanu recunoscandu-i lui Tarcea ca alege sa incalce legea pt a pronunta decizia pe completul de 5). Decizia invocata de Neacsu, pe RIL, e in materie civila si nu penala. Pe norma de procedura penala, observand cu scrupulozitate succesiunea de legi in timp in materie de competenta materiala si dupa calitatea persoanei din cazul ICCJ, inclusiv RO.I. si inclusiv reglementarile concrete din materia completelor specializate de la ICCJ, dar si respectand cu fidelitate jurisprudenta ICCJ ( in care nu se regaseste nici macar o decizie in sensul celor dorite de Neacsu) singura solutie legala posibila este respingerea exceptiei nulitatii absolute pt nepronuntarea in prima instanta prin complet specializat si purcederea la judecata pe fond a apelului. Iar o astfel de solutie nu ar fi nici macar pt o secunda dictata de jocul politic sau de timingul electoral. E drept, ca pt termenul din 18 martie 2019, Dragnea va incerca sa se agate
  • 0 (2 voturi)    
   Neacsu si Nazat fabuleaza-continuare 2 (Miercuri, 20 martie 2019, 3:40)

   CezarBubuianu [anonim] i-a raspuns lui sbangi

   Dragnea va incerca sa se agate de stari medicale si de eventuale operatii programate chiar pe termenul de judecata. Si asta se va putea depasi fie prin videoconferinta, fie prin deplasarea completului de judecata la patul ` gravului bolnav`Dragnea, nemernicul care nu ezita sa puna pe butuci intregul sistem judiciar – si Romania odata cu el-prin slugile cocotate peste tot precum un cancer cu metastaze ( judeca-i-ar si smeri-i-ar Dumnezeu pe toti, deopotriva, in cele care ii ustura cel mai tare care interese si vise de marire si inavutire!Amin.)
 • +3 (5 voturi)    
  Daca niciodata (Marţi, 19 martie 2019, 17:28)

  PowerIon [utilizator]

  n-au fost completuri specializate pe coruptie, ar insemna ca toate condamnarile pe coruptie sunt anulate. S-ar zgârâia pe ochi cei ce au făcut deja bulău și ar sări la beregata avocaților lor. N-au stiut nici de chestia cu completurile de 5 trase la sorti. Pe Dragnea îl va judeca acum un trio specializat în corupție: Năstase, Catalin Voicu și Adrian Severin.
 • +3 (5 voturi)    
  Comment sters de user (Marţi, 19 martie 2019, 17:30)

  DiDiRo [anonim]

 • +5 (7 voturi)    
  Totul numai pe chichite tehnice (Marţi, 19 martie 2019, 17:35)

  atreju [utilizator]

  Si nimic care sa dovedeasca nevinovatia! Deci dragnea cu D mic, a renuntat sa mai incerce sa-si dovedeasca nevinovatia si invoca numai chihite tehnice, doar, doar se termina odata calvarul asta :)). Om disperat!
 • -1 (5 voturi)    
  Avocatul Marian Nazat (Marţi, 19 martie 2019, 17:51)

  ady77 [utilizator]

  Unul dintre cei mai buni avocati, daca nu chiar cel mai bun, a asteptat acest moment, si a venit cu aceasta cerere, in care i se va da dreptate.
  Asa ca Livache nu isi face probleme ca va fi condamnat, daca se rejudeca.
  Intre timp lumea isi va schimba declaratiile, si uite asa avem circ pe banii nostrii.
 • +1 (3 voturi)    
  depinde (Marţi, 19 martie 2019, 18:36)

  nahir [utilizator]

  în primul rând la ce a fost încadrat dosarul hamsterului.
  Chichița avocățească face referire doar la un aspect al dosarului pentru care românul țeapăn, patriotul plin de simțiri din inimă, cunoscutul rapsod teleormănean dinți de greblă, a primit condamnarea de 3,5 ani de pușcărie cu executare. În plus, tovarășii avocați aduc în discuție ca argument hotărâtor și niște prevederi care au apărut ulterior hotărârii judecătorești.
  Ce am reținut ca esență a solicitării avocaților este că ei ar dori ca hamsterul să fie judecat pentru furt de diamante de către niște judecători specializați în furturi de diamante, nu de niște judecători specializați doar în furturi, așaaa, în general.
 • +3 (5 voturi)    
  rezultatul final (Marţi, 19 martie 2019, 18:52)

  ber [utilizator]

  Nici sentinta noului complet nu va fi valabila pentruca judecatorii nu au avut basca si judecatoarele palarie!
  Justitia se lasa calcata in picioare!
 • +1 (3 voturi)    
  Nu e anchetat nimeni?! (Marţi, 19 martie 2019, 18:55)

  merace [utilizator]

  Daca art. 29 din Legea nr. 78/2000 a fost incalcat, cum de nu este anchetat nimeni pentru incalcarea legii?!
 • +4 (6 voturi)    
  Avocatii apararii (Marţi, 19 martie 2019, 19:06)

  Isobar [utilizator]

  vor sa transforme un proces de hotie din banii statului
  in proces de coruptie.
  Cine pe cine a corrupt ?
 • +4 (6 voturi)    
  Hai ca disperarea e mare.... (Marţi, 19 martie 2019, 19:42)

  astronaut [utilizator]

  se incearca toate tertipurile , toate variantele , dar de unde si pana unde acest dosar ar fi unul de coruptie ?asta cu foloasele necuvenite in cazul acesta n-ar prea ar sta in picioare , dar sta in picioare abuzul de PUTERE , cu raspundere solitara , parerea mea ?
 • +2 (4 voturi)    
  Culmea judecății ? (Marţi, 19 martie 2019, 20:11)

  Observatory [utilizator]

  Un condamnat penal acuza ca “alți” aduca judecătorii sunt criminali...
  Nu se poate nici in Namibia sau alta țara sa existe asemenea mentalitate , tupeu, obrăznicie , și sfidare legii ca la acest “individ “( ma abțin )
 • +1 (3 voturi)    
  Un acuzat isi angajeaza un avocat sau (Miercuri, 20 martie 2019, 9:06)

  xrogo [utilizator]

  chiar mai multi pentru a se apara de acuzatii asa ca nu il poti arata cu degetul daca ceea ce face este in limitele legii, ceea ce este inafara legii nu este acceptat de judecatori!
  Asa ca dragi postaci anti Dragnea voi vorbiti discutii inutile ca ce face sau o sa faca Dragnea, el foloseste pur si simplu toate cale de atac oferite de lege!
 • 0 (0 voturi)    
  Comment sters de user (Miercuri, 20 martie 2019, 12:29)

  complet_ret [anonim]Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by