În plină simulare naţională la Bacalaureat, Inspectoratul Școlar Județean Timiș și mai multe licee din Timişoara au rămas fără internet, după ce primarul Nicolae Robu a început luni seară o operațiune de tăiere a cablurilor aeriene din zone centrală, în războiul cu firmele care nu s-au conformat dispoziției de a muta în subteran aceste cabluri. Conducerea Inspectoratului Şcolar spune că astăzi, în ziua simulării la bacalaureat și a înscrierilor la clasa pregătitoare, a pierdut legătura cu şcolile și cu Ministerul Educaţiei pe canalele securizate. Robu susține însă că toate instituțiile publice au "posibilități multiple" de racordare la internet și că "se afișează victime pentru că dă bine".

Nicolae RobuFoto: Agerpres

Printre instituțiile care au rămas fără telefonie și internet se numără, alături de Inspectoratul Școlar, Liceul Pedagogic "Carmen Sylva”, Colegiul Tehnic Emanuil Ungureanu și Casa Corpului Didactic.

Conducerea Inspectoratului Școlar spune că mâine, cel mai probabil, elevii vor primi pe stick-uri subiectele de la proba de matematică de la simularea examenului de bacalaureat.

"Încercăm să identificăm soluţii. E simulare la bacalaureat azi, înscriere la clasa pregătitoare şi am pierdut legătura cu şcolile, cu Ministerul Educaţiei Naţionale, pe canalele securizate. Au tăiat şi soluţia de back-up. Mâine...şcolile din centrul orașului vor descarca subiecte pe stickuri, sperăm! Lăsăm să finalizăm proba de azi şi ne mobilizăm să găsim soluţii pentru proba de mâine", a declarat pentru HotNews.ro șeful Inspectoratului Școlar Timiș Aura Danielescu.

Ea a precizat că la acest moment Inspectoratul Şcolar și firmele de telecomunicaţii UPC şi Vodafone numără instituţiile rămase fără telefonie şi internet.

Primarul Timișoarei: Se afișează victime pentru că dă bine

Primarul Timișoarei, Nicolae Robu, spune însă că toate instituțiile publice au "posibilități multiple" de racordare la internet și că "nu există niciun pericol" pentru simulare. El susține că "se afișează victime pentru că dă bine".

"Nu cred că a rămas nimeni fără internet din aceste instituții. Instituțiile publice au posibilități multiple de racordare la internet, au trasee alternative. Din nou se afișează victime că dă bine. Nu știu dacă este vorba despre efectul intervenției noastre. O să mă interesez, dar, oricum, sunt soluții și nu e niciun pericol pentru simulare", a declarat Robu, marți dimineață, într-o conferință de presă, întrebat despre situația de la ISJ și de la mai multe școli.

Mai mult, Robu spune că nu va ceda și că vor fi tăiate toate cablurile aeriene.

"Noi nu avem preferințe și nu avem nimic cu nimeni. Vrem să scăpăm orașul de aceste cabluri aeriene și trebuie apreciată această acțiune", a declarat primarul Timișoarei.

Potrivit acestuia, clienții nemulțumiți trebuie să își îndrepte nemulțumirea față de operatorii de telefonie și internet, ci nu către primărie.

"Vrem să începem reabilitarea trotuarelor în toată zona centrală. Nu e normal ca după ce terminăm să vină operatorii, să spargă asfaltul și să facă apoi reparația în stilul lor de fușereală, așa cum s-a întâmplat în tot restul orașului. Fiindcă vorba bună nu a a dat rezultat, contez pe eficiența ghilotinei", a mai afirmat Robu.

El nu a putut estima cât va dura această operațiune, estimând încă că va fi vorba despre câteva luni.

Operațiunea de tăiere a cablurilor aeriene a fost inițiată de primarul Timișoarei, Nicolae Robu. Astfel, luni seara, reprezentanți ai Primăriei Timișoara s-au deplasat în zona Podului Mihai Viteazu, aflat în centrul orașului, pentru a reteza mai multe fire deținute de opt operatori de telefonie, televiziune și Internet. Acești furnizori au fost notificați în mai multe rânduri să-și mute cablurile în subteran, însă nu au răspuns solicitărilor, motiv pentru care s-a luat decizia de a se interveni în forță.