Cele trei asociații ale magistraților care au cerut abrogarea integrală a OUG 7 anunță că protestele vor continua: Delimitarea de proteste a unor președinți de curți de apel și tribunale, un demers insignifiant

de MH     HotNews.ro
Luni, 11 martie 2019, 13:20 Actualitate | Esenţial


Instanta de judecata
Foto: pixabay.com
Asociația “Forumul Judecătorilor din România”, Asociația ”Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor” și Asociația ”Inițiativa pentru Justiție” transmit din nou că modificările aduse Ordonanței 7 printr-o nouă OUG ignoră voturile a mii de magistrați și spun că protestele aparțin miilor de judecători și procurori români care le desfășoară zilnic, neavând legătură cu susținerile individuale sau cu interesul personal al vreunui magistrat ori om politic, și au singurul scop de a contribui la menținerea statului de drept în România. Cele trei asociații mai spun că delimitarea de proteste a 31 de președinți sau vicepreședinți de curți de apel, respectiv 30 de președinți sau vicepreședinți de tribunale, reprezentând 1,3% din judecătorii din România, respectiv 0,8% din magistrații români, fără a avea mandate de reprezentare din partea colegilor lor, constituie un demers insignifiant, fără influență asupra majorității judecătorilor și procurorilor din România.

Asociația “Forumul Judecătorilor din România”, Asociația ”Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor” și Asociația ”Inițiativa pentru Justiție” spun, într-un comunicat de presă transmis luni, că lipsa unui dialog real cu judecătorii și procurorii a determinat mii de magistrați să protesteze sub diverse forme, de la suspendarea ședințelor de judecată și până la ieșirea pe treptele instanțelor și parchetelor, într-un demers nemaiîntâlnit în sistemul judiciar și care va continua în același ritm și în zilele următoare, libertatea de exprimare a magistraților români neputând fi îngrădită arbitrar.

Potrivit acestora, aceste proteste principiale aparțin miilor de judecători și procurori români care le desfășoară zilnic, neavând legătură cu susținerile individuale sau interesul personal al vreunui magistrat ori om politic, și au singurul scop de a contribui la menținerea statului de drept în România, independența justiției fiind esențială în acest sens.

"Delimitarea de proteste a unui număr de 31 de președinți sau vicepreședinți de curți de apel, respectiv 30 de președinți sau vicepreședinți de tribunale, reprezentând 1,3% din judecătorii din România, respectiv 0,8% din magistrații români, fără a avea mandate de reprezentare din partea colegilor lor, constituie un demers insignifiant, fără influență asupra majorității judecătorilor și procurorilor din România. Opinia unui președinte de instanță, care are rol exclusiv administrativ într-o instanță, nu are o valoare mai mare decât opinia unui simplu judecător, între judecători neexistând subordonare ierarhică. Ne întrebăm retoric ce soluție întrezăresc și ce anume au întreprins în acest sens acești judecători cu funcții de conducere sau Consiliul Superior al Magistraturii, în contextul în care Guvernul nu a ținut seama nici măcar de mandatul de negociere dat președintelui CSM, introducând texte noi prin O.U.G. nr.12/2019, nesupuse avizării CSM sau dezbaterii magistraților?", spun reprezentanții celor trei asociații ale magistraților.

Ei reafirmă că adoptarea unor ordonanțe de urgență ale Guvernului cu privire la sistemul judiciar, fără respectarea unor rigori minime de transparență decizională și fără consultarea reală și efectivă a corpului magistraților, este contrară
angajamentelor internaționale ale Statului român și a fost dezaprobată de Comisia de la Veneția, Comisia Europeană, Parlamentul European, GRECO, numeroase asociații ale judecătorilor și procurorilor din Europa, dar și de majoritatea covârșitoare a corpului magistraților români.

Asociația “Forumul Judecătorilor din România”, Asociația ”Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor” și Asociația ”Inițiativa pentru Justiție” mai afirmă că starea de protest din magistratură poate înceta atunci când se va dovedi diligență în punerea în aplicare a recomandărilor entităților internaționale precizate anterior, respectiv atunci când Guvernul României va elimina limitările adoptate cu privire la libertatea de exprimare a judecătorilor și procurorilor, va abroga dispozițiile referitoare la înființarea Secției speciale pentru investigarea infracțiunilor comise de magistrați, va renunța imediat și pe termen lung la dispozițiile care prevăd dublarea perioadei de pregătire în cadrul Institutului Național al Magistraturii și la cele care elimină meritocrația în magistratură, promovarea efectivă la instanțele și parchetele superioare, dar și promovarea în funcții de conducere urmând a se face numai pe baza meritocratice, fără interviuri formale, inclusiv și mai ales la Înalta Curte de Casație și Justiție, cu tragerea la sorți a tuturor membrilor comisiilor de concurs, iar nu numirea lor directă de Secția pentru judecători a CSM.

Aproximativ 30 de preşedinţi şi vicepreşedinţi ai curţilor de apel cer Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) să ia măsuri în legătură cu formele radicale de protest ale unor magistraţi, susţinând că judecătorul Cristi Danileţ nu este reprezentativ pentru justiţia din România. Duminică, un apel similar a fost semnat de 30 de președinți și vicepreședinți de tribunale. Astăzi, de la ora 18.00, în fața Palatului de Justiție din București este anunțat un nou protest al magistraților, nemulțumiți de refuzul Guvernului de a abroga integral Ordonanța 7.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1889 vizualizari

 • -3 (5 voturi)    
  Au dreptate (Luni, 11 martie 2019, 14:11)

  DanTeo [utilizator]

  Procentul celor care protesteaza este de 69.
 • -2 (6 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Luni, 11 martie 2019, 14:26)

  [anonim]

  • +1 (3 voturi)    
   Destul de serios ... (Luni, 11 martie 2019, 15:26)

   jhonnyfirst [utilizator] i-a raspuns lui

   Functia de presedinte/vicepresedinte este una administrativa. Nu toti magistratii isi doresc o astfel de functie, de fapt cei mai multi nu o vor.
   In afara de chestiuni administrative de rezolvat, nu prea ai avantaje, gen salarizare. O masina sub fund sau o delegatie la capitala nu atrage magistratii. Sigur, pentru unii "sefia" reprezinta un avantaj maxim ... nu detaliez.
   Ce se intampla in aceste zile cu justitia nu poate fi cenzurat de presedinti/vicepresedinti, in considerarea faptului ca acestia reprezinta magistratii.
 • 0 (4 voturi)    
  8000 (Luni, 11 martie 2019, 15:09)

  vodatepes [utilizator]

  Va spune ceva cifra de 8000? Sau mai mult de 8000 asa spre 8500? E acesta cifra reprezinta numarul de dosare depuse de cetateni romani la CEDO pentru inclacarea drepturilor omului in principal de Justitia romana. Adica 2 doi pe tari la numarul de plangeri , in fata noastra este Rusia. Noi suntem pe locu 1 din tarile din UE. Mai vreti procente? pai peste 48 % din accesarile site-ului CEDO sunt din Romania. Aceste cifer arata adevratul dezastru produs de Justitia romana. Cine face greva ? Aia care au dus Romania pe locul 1 din tarile UE lanumarul de plangeri la CEDO. Cifre? Peste 16 milioane de euro platiti de statul roman despagubiri in urma decizilor CEDO. Deci cine face greva? Aia care au produs o paguba de 16 milioane euro bugetului de stat.
 • -1 (5 voturi)    
  Numai Curtea de Apel Cluj nu apare (Luni, 11 martie 2019, 15:19)

  xrogo [utilizator]

  in acel demers, e de asteptata, acolo este Danilet, arhanghelul dreptatii, cel urmat de cca 6% dintre judecatori!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by