Fosta şefă a Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruţa Kovesi, a fost chemată joi la secţia de anchetare a magistraţilor pentru a fi audiată în dosarul în care este acuzată de abuz în serviciu, luare de mită şi mărturie mincinoasă.

Laura Codruta KovesiFoto: Agerpres/EPA

Audierea ei urmează să aibă loc în aceeași zi în care conferința președinților, formată din președintele Parlamentului European și liderii grupurilor politice stabilesc echipa de negociere cu Consiliul UE pentru desemnarea viitorului procuror-șef european, post pentru care candidează și Kovesi.

Fosta șefă DNA a declarat, sâmbătă, că au fost prea multe coincidențe în dosarul penal pe care i l-a făcut Secția de anchetare a magistraților. Ea a afirmat că s-a început urmărirea sa penală chiar înainte de a merge la audierea din Parlamentul European, iar acum este chemată din nou la Parchet chiar în ziua în care trebuie să meargă din nou la Bruxelles.

Laura Codruţa Kovesi are calitatea de suspect, faptele anchetate fiind luare de mită, mărturie mincinoasă şi abuz în serviciu. Dosarul a fost deschis în decembrie 2018, ca urmare a unei sesizări a lui Sebastian Ghiţă, care a susținut că i-a dat bani lui Kovesi pentru aducerea în țară a lui Nicolae Popa.

Secția pentru investigarea faptelor din justiție susține că Laura Codruța Kovesi ar fi cerut și primit în 2011, când era procuror general, suma de 268.689,36 de lei de la Sebastian Ghiță pentru extrădarea din Indonezia a omului de afaceri Nicolae Popa.

Kovesi a declarat, în februarie, după ce a fost fost audiată de secția de anchetare a magistraților, că această anchetă îi va afecta "cu siguranță” candidatura la funcția de Procuror european, dar va "merge mai departe”.

Procedura pentru alegerea procurorului european, pe scurt:

  • În 4 februarie 2019, un panel de experți independenți a selectat 3 candidați pentru postul de procuror-șef european. Kovesi a fost s-a clasat pe primul loc, în fața candidaților Jean-Francois Bohnert (Franța) și Andres Ritter (Germania).
  • În 20 februarie, în cadrul Consiliului COREPER, cei 22 de ambasadori ai statelor care au aderat la mecanismul Parchetului European au votat, fără audierea candidaților, următoarea listă: Jean-Francois Bohnert - 50 de puncte, Laura Kovesi - 29 puncte, Andres Ritter 29 puncte.
  • În 26 februarie 2019, cei 3 procurori-candidați au fost audiați în Comisiile reunite de Libertăți civile (LIBE) și Control bugetar (CONT) ale Parlamentului European. Kovesi a câștigat votul strâns în Comisia CONT, cu 12 puncte, cu unul mai mult ca francezul Bohnert, iar a doua zi, în Comisia LIBE candidata româncă s-a impus cu 26 la 22 voturi.
  • Pentru că rezultatul votului a fost diferit în în cele două etape, urmează negocieri între Parlamentul European și Consiliul Uniunii Europene. Joi 7 februarie Parlamentul European va decide echipa de negociere. Grupul Partidului Popularilor Europeni (PPE) va fi reprezentant în ședință de joi de europarlamentarul PNL Marian-Jean Marinescu