Victor Rebengiuc, care duminică a protestat pe scările Teatrului Național București alături de zeci de actori solidari cu magistrații, spune că sunt 70 și ceva de ani de când trăiește în comunism, pentru că suntem conduși de comuniști, dar că încă nu și-a pierdut speranța - "încă mai pâlpâie". El a vorbit, la Europa FM, despre aservirea justiției de către un grup mafiot aflat la conducerea statului și care "se căznește" să dea legi care să-i scape de responsabilitatea hoțiilor pe care le-au făcut.

Victor Rebengiuc la protestFoto: Agerpres

"Eu nu pot să merg la proteste. Sunt mai tânăr ca domnul Șora, dar am șalele mai subrede decât el și nu pot să stau în picoare. Gesturile de respingere a Partidului Comunist le am încă de dinainte de 1989. M-am săturat de când trăiesc în comunism, sunt 70 și ceva de ani de când trăiesc în comunism", a afirmat Victor Rebengiuc.

Întrebat de moderator dacă mai suntem în comunism, Rebengiuc a răspuns: "Dar în ce suntem? În orice caz, suntem conduși de comuniști, conducerea e comunistă".

El a spus că toate legile date în Parlament și Ordonanțele de Urgență adoptate de Guvern și contestate de foarte multă lume în țară și pe plan extern, de Comisia Europeană sau de Comisia de la Veneția, tind să instituie o dictatură, "să nu mai mișcăm niciunii, să stăm cuminți în banca noastră, că știu ei să conducă țara, nu trebuie să atragem atenția la derapaje".

Rebengiuc a spus că, într-adevăr, coaliția de la guvernare este rezultatul unui vot, dar al votului majorității celorlalți care au participat, pentru că cei care au fost comozi și nu s-au dus la vot nu au putut să contribuie la o stabilire corectă a echilibrului. "Îi lăsăm să își inchipuie că sunt majoritate, dar nu sunt. Eu sper de 70 și ceva de ani să se schimbe comunismul. Nu mi-am pierdut încă speranța, mai pâlpâie".

Vorbind despre protestele pentru justiție, actorul a spus că ceea ce contează cu adevărat pentru o țară este justitia, modul în care se face dreptate.

"Dacă aservești o justiție unor oameni, unui grup mafiot care e la conducerea statului, dacă te căznești să dai legi care să-i scape de responsabilitatea hoțiilor pe care le-au făcut, atunci nu mai e nicio încredere în viitorul țării (...) Au făcut legea pentru ei, nu se atinge nimeni de ei, vor să pună toți procurorii numai pentru ei, completurile de judecată ale lor, care să zica <>. Când te gândești că e pe cale să devină așa ceva dacă nu există o reacție din partea cetățenilor, nu o să fie deloc bine", a afirmat Victor Rebengiuc.