Zeci de actori ai Teatrului Național din București au protestat duminică seară, pe treptele instituției, cerând o justiție independentă. Pintre actorii solidari cu magistrații s-au aflat Victor Rebengiuc și Mariana Mihuț, care au spus că toți românii de bună-credință trebuie să iasă în stradă și să își spună nemulțumirea, aceasta fiind singura soluție de a scăpa de actuala putere.

Victor Rebengiuc la protestFoto: Agerpres

Înaintea spectacolului "Revizorul" de la Teatrul Național București, zeci de actori au ieșit pe scările instituției, având coli albe cu mesaje precum "Justiție independentă", "Toader demisia". De asemenea, actorii au avut o bucată mare de pânză cu mesajul "Tudorele, abrogă OUG 7".

Printre actorii care și-au declarat solidaritatea cu magistrații s-au numărat Mariana Mihuț, Victor Rebengiuc, Marius Manole, Mihai Călin, Claudiu Bleonț.

"Nu e un spectacol. Nu e uşor să vii şi să protestezi, este un risc asumat. Dacă lucrurile merg normal într-o ţară, nu ai de ce să protestezi. Dar când totul merge din ce în ce în ce mai prost... Puţin le pasă, ei fac tot ceea ce ştiu ei să facă. De frica închisorii, iau justiţia în braţe şi o schimbă cum vor ei. (...) Sper ca lucrurile să nu rămână aşa şi, dacă toţi oamenii de bună-credinţă ar înţelege că e cazul să protestăm, să dovedim că ne dăm seama de ce se întâmplă în ţară şi că nu suntem de acord cu modul în care merge treaba, asta ar fi singura speranţă, ca toată lumea să înţeleagă şi toată lumea să-şi spună cuvântul în legătură ce se întâmplă în ţara asta", a declarat Victor Rebengiuc.

La rândul său, actrița Mariana Mihuț a spus că nu își dorește "un asemenea guvern rușinoș" și un asemenea premier și vrea oameni tineri și capabili la conducerea țării.

"Toate măsurile care au fost luate sunt samavolnice, a fost din rău în mai rău. Nu suntem tâmpiți, nici ușor de manipulat. Srijinim magistrații pentru că nu s-a întâmplat niciodată ca magistrații să protesteze pentru altceva decât bani sau drepturi ale lor, ci pentru o justiție independentă. Simt că ne îndreptăm către o dictatură și asta spun milioane de oameni. Trebuie să fim demni și să nu mai lăsăm niște inculți analfabeti sa ne conducă", a fost mesajul actorului Mihai Călin.

El a făcut un apel către actorii altor teatre să li se alăture și a anunțat că vor urma și alte forme de protest, care pot merge până la greva actorilor. "Vom vedea ce vom face, poate nu zilnic, poate săptămânal, poate vom intra în grevă... Toți trebuie să simtă libertatea asta", a adăugat Mihai Călin.

CITEȘTE ȘI:Actorii clujeni, solidari cu magistrații în protestele față de Ordonanța 7: "Vrem o justiție independentă"