Mai mulți actori de la Teatrul Național din Cluj-Napoca au ieșit în fața instituției înainte de spectacolul de sâmbătă seară, purtând banderole albe la mâini și pancarte cu mesaje precum "Vrem un stat de drept” și "Susținem protestul magistraților", scrie Transilvania Reporter.

HotNews.roFoto: Hotnews

Protestul actorilor clujeni a avut loc înaintea începerii spectacolului "Țiganiada" și s-a desfășurat în liniște timp de 15 minute. Actorii au purtat banderole albe pe brațe și au avut coli de hârtie cu mesaje precum "Vrem un stat de drept", "Susținem protestul magistraților", "Respectul pentru justiție nu e opțional", "Vrem o justiție independentă".

"Ne arătăm solidaritatea față de gesturile de protest din ultimele zile ale magistraților. Dorim să dispară OUG 7 și ne dorim să trăim într-un stat de drept. Gestul nostru vine ca răspuns la inițitativa colegilor din Teatrul Național București. Misiunea actorilor sau a artiștilor dintr-un oraș nu e doar aceea de a aduce bună dispoziție sau de a fi niște simpli entertaineri, ci cred că au și datoria de a semnala problemele care se întâlnesc în societatea în care trîiesc. Credem că și acesta este scopul teatrului", a spus Ionuț Caras, unul dintre actorii participanți la protestul din fața Naționalului clujean.

Actorii au anunțat că nu vor renunța la banderolele albe până când OUG 7 va fi retrasă. ”Această banderolă albă înseamnă pentru noi libertate de expresie, înseamnă că suntem alături de magistraţii care au avut curaj şi au ieşit în stradă, înseamnă că susţinem statul de drept", este mesajul lor.

Actorul Marius Manole a publicat vinei pe Facebook un mesaj video prin care îşi îndeamnă colegii să se alăture protestului magistraţilor faţă de controversata Ordonanță 7, pentru "a le arăta guvernanților că nu suntem un popor uşor de umilit şi de îngenuncheat şi că încă sunt oameni care luptă pentru libertate".