Ministrul Justiției, Tudorel Toader, susține că a aflat înaintea ședinței de Guvern despre avizul negativ dat de Consiliul Superior al Magistraturii pe OUG care modifică Ordonanța 7 și că premierul a considerat că trebuie adoptată Ordonanța pentru a pune în aplicare modificările convenite cu șefa CSM, Lia Savonea, și cu reprezentanți ai unor asociații ale magistraților. El a spus că orice lege este perfectibilă, iar modificările făcute acum de Guvern "prezintă un pas semnificativ pentru realizarea opțiunilor exprimate de magistrați". Tudorel Toader a făcut aceste declarații la finalul ședinței de Guvern și a refuzat să răspundă întrebărilor. El nu a făcut nicio referire la controversatele modificări privind secția de anchetare a magistraților, care se mențin.

HotNews.roFoto: Hotnews

În declarația de presă susținută la finalul ședinței de Guvern, Toader nu a amintit nimic despre modificările din OUG 7 privind secția de anchetare a magistraților care rămân în acea formă, în pofida protestelor magistraților și a instituțiilor din justiție.

El a susținut că toate cele cinci modificări aduse OUG 7 au fost convenite de premier la întâlnirea de la guvern cu șefa CSM, Lia Savonea, și cu reprezentanți ai magistraților.

Tudorel Toader a spus că "temeiul" acestor modificări făcute OUG 7 a fost întâlnirea avută de el și de premierul Viorica Dăncilă cu președinta CSM, Lia Savonea, cu conducerea Inspecției Judiciare și a Secției de anchetare a magistraților și cu președinții Asociației Magistraților din România, Uniunii Naționale a Judecătorilor și Asociației Procurorilor din România. El a spus că, "ascultând argumentele și contraargumentele și văzând reacțiile din sistemul judiciar și parțial din societatea civilă" față de OUG 7 au fost convenite cinci modificări.

Modificările din OUG care modifică Ordonanța 7 sunt:

1 - abrogarea prevederilor din art 54, alin 1 - se revine la reglementarea anterioară: la conducerea parchetelor pot fi numiți doar procurorii care au o vechime de 15 ani în magistratură, iar avizul consultativ va fi emis de secția pentru procurori, ci nu de plenul CSM, cum era în OUG 7

2 - abrogarea unui alineat din art. 57 care interzicea delegările în funcțiile de conducere de rang înalt

3 - renunțarea la motivul pentru care putea fi pierdută calitatea de magistrat dacă se pierdea buna reputație. Din motivele de revocare din magistratură cuprinse în OUG 7 a dispărut această condiție

4 - vizează salarizarea diferențiată a salariilor IT-iștilor. Prin OUG modificată, ei vor avea același grad de salarizare

5- o modificare propusă de Inspecția Judiciară - "în cazul în care se constată că există indiciile săvârşirii unei abateri disciplinare, inspectorul judiciar dispune, prin rezoluție, începerea cercetării disciplinare".

Toader spune că noua formă a OUG are și o a șasea prevedere, propusă de Ministerul Muncii, pentru reglementarea salariilor specialiștilor de la Secția de anchetare a magistraților, pentru că exista o diferențiere nejustificată între specialiștii de la DNA, DIICOT și cei de la secția specială.

El a susținut că știa că astăzi la ora 12.30 este ședință a CSM pentru a aviza această ordonanță, că nu a putut participa și că la ora 14.00, înaintea ședinței de guvern a aflat că "CSM a avut o abordare generală, adică aviz negativ per total, nu numai pe cele 5 prevederi convenite".

Ordonanța de modificare a OUG 7 a fost adoptată în pofida avizului negativ al CSM, iar Tudorel Toader a susținut că "doamna prim-ministru a considerat că e necesar să pună în aplicare cele convenite cu reprezentanții magistraților".

"Eu știu că orice lege e perfectibilă. Consider că cele cinci modificări, cu a șasea adăugată, prezintă un pas semnificativ pentru realizarea opțiunilor exprimate de magistrați", a mai spus Toader.

El nu a răspuns întrebărilor jurnaliștilor, invocând că trebuie să plece în Parlament, unde se dezbate moțiunea inițiată de PNL împotriva lui.

Una dintre cele mai importante și controversate modificări din OUG 7- cea privind Secția pentru anchetarea magistraților - a rămas neschimbată

Prin OUG 7, Secția pentru anchetarea magistraților iese de sub autoritatea procurorului general și dobândește puteri sporite. "Ori de câte ori Codul de procedură penală sau alte legi speciale fac trimitere la „procurorul ierarhic superior” în cazul infracţiunilor de competenţa Secţiei pentru investigarea infracţiunilor în justiţie, prin aceasta se înţelege procurorul şef al secţiei, inclusiv în cazul soluţiilor dispuse anterior operaţionalizării acesteia”, prevede un nou alineat introdus la articolul 88 ^1 al Ordonanței.

La alineatul 88 ^5 se introduc două noi alineate: "Membrii comisiei de concurs prevăzute în prezenta secțiune nu devin incompatibili și își exprimă votul în plen"/ "Comisiile de concurs prevăzute de art 88 ^3, respectiv 88 ^5, își desfășoară legal activitatea în prezența a cel puțin 3 membri".

Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie primește și atribuții sporite, în sensul în care aceasta va avea și competența de retragere a căilor de atac în cauzele de competența sa, inclusiv pentru cele aflate pe „rolul instanțelor sau soluționate definitiv anterior operaționalizării” Secției.La articolul 88^8, alineatul 1, litera d) se modifică astfel: "Exercitarea și retragerea căilor de atac în cauzele de competența secției, inclusiv în cauzele aflate pe rolul instanțelor sau soluționate definitiv anterior operaționalizării acesteia potrivit OUG 90/2018".

O altă prevedere din OUG 7 rămasă neschimbată, deși este contestată de magistrați, este cea care le interzice colegiilor de conducere ale instanțelor să adopte decizii privind regulamentele de funcționare.

Ordonanța 7 care modifică din nou cele trei legi ale justiției a generat proteste fără precedent ale judecătorilor și procurorilor din zeci de instanțe și parchete din mai bine de jumătate din județele țării. Magistrații au cerut Guvernului ca OUG 7 să fie abrogată în totalitate.

De altfel, după prezentarea proiectului de modificare a OUG 7, Asociația “Forumul Judecătorilor din România”, Asociația ”Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor” și Asociația ”Inițiativa pentru Justiție” au transmis că această propunere ignoră voturile exprimate de mii de magistrați în adunările generale ale instanțelor și parchetelor care au cerut revizuirea actelor normative vizând sistemul judiciar.

Asociațiile magistraților spuneau că, pentru ca starea de protest din magistratură să înceteze, Guvernul "trebuie să elimine limitările adoptate cu privire la libertatea de exprimare a judecătorilor și procurorilor" și să abroge dispozițiile referitoare la înființarea Secției de anchetare a magistraților, "cu o competență exclusivă care nu mai există în cazul niciunei alte categorii profesionale". De asemenea, ei o critică pe șefa Consiliului Superior al Magistraturii, Lia Savonea, că nu i-a consultat pe magistrați înainte de a cere premierului adoptarea unei ordonanțe de urgență care a deschis calea altor modificări intempestive.

Și DIICOT a criticat, luni, proiectul de modificare a OUG 7, subliniind că trebuie eliminate prevederile privind Secția de anchetare a magistraților. Procurorii DIICOT au anunțat că vor continua protestele și vor purta banderole albe la braț până în 22 martie. Procurorii spun că înființarea acestei secții arată o "o abordare punitivă față de întreg sistemul judiciar" și cer Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituțională, iar Guvernului să elimine reglementările care vizează această structură al cărei artizan este Tudorel Toader.

De asemenea, magistrații au contestat legitimitatea asociațiilor care au mers la întâlnirea de la Guvern, spunând că acestea nu mai au membri.