Sesizarea referitoare la teza de doctorat a consilierului de stat Darius Vâlcov, din care mai mult de jumătate ar fi plagiată, a fost admisă de Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) și va fi verificată.

Darius ValcovFoto: Guvernul Romaniei

Sesizarea privind teza de doctorat a lui Darius Vâlcov, cu titlul "Perfecţionarea managementului financiar al întreprinderii în perspectiva aderării României la Uniunea Europeană", susţinută la Academia de Studii Economice, a fost transmisă CNATDCU, alături de documentele în format hârtie. Sesizarea a fost înregistrată cu nr. 510/27.02.2019.

Potrivit CNATDCU, sesizarea respectă cerinţele cerute şi va fi analizată și soluționată.

Darius Vâlcov, consilier de stat în aparatul de lucru al premierului Viorica Dăncilă, a plagiat mai mult de jumătate din teza de doctorat pe care a susținut-o în 2008la Facultatea de Finanțe, Asigurări, Bănci și Burse de Valori (FFABBV) din cadrul Academiei de Științe Economice din București, a scris jurnalista Emilia Șercan în PressOne. După analizarea lucrării, reiese că sunt plagiate mai bine de 100 dintre cele 212 de pagini ale tezei, iar sursele originale identificate sunt exclusiv cărți de economie care nu sunt disponibile online.

Conducătorul de doctorat al lui Darius Vâlcov este profesorul Emil Negrea de la FFABBV, care între timp s-a pensionat.

Vâlcov s-a înscris la doctorat în 2001, când România se afla la începutul perioadei de preaderare la Uniunea Europeană (UE), iar lucrarea sa - cu titlul "Perfecționarea managementului financiar al întreprinderii în perspectiva aderării României la Uniunea Europeană" - a fost susținută la un an după ce România aderase la UE, deci tema de cercetare nu se mai justifica la acel moment.

În 2001, anul înscrierii la doctorat, el a devenit și student al Facultății de Drept din cadrul Universității "Spiru Haret", pe care avea să o absolve trei ani mai târziu, în 2004.

În bibliografia tezei sale de la ASE sunt menționate patru articole pe care le-a semnat împreună cu Cristian Florin Ciurlău – actualmente conferențiar universitar la Facultatea de Finanțe, Bănci și Contabilitate a Universității "Dimitrie Cantemir". După ce Vâlcov a devenit, în 2014, ministru de Finanțe, Ciurlău a fost numit membru în Consiliul de Administrație al Companiei Naționale Loteria Română. Ulterior, în noiembrie 2017, Ciurlău a devenit membru în Consiliul de Programare Economică, entitate care face parte din Comisia Națională de Prognoză. Principala atribuție a Consiliului de Programare Economică este să urmărească îndeplinirea programului de guvernare. Totuși, acest Consiliu s-a întrunit până acum doar de trei ori - o dată în 2017 și de două ori în primul semestru din 2018.

Emilia Șercan a descoperit că în fiecare din cele VI capitole ale tezei de doctorat a lui Vâlcov există pagini întregi plagiate, ba chiar capitole copiate integral din alte surse. Mai mult, sunt plagiate și stufoasele note de subsol, care lasă senzația că teza este una minuțios lucrată.

Darius Vâlcov a susținut că nu a plagiat în teza de doctorat, iar scandalul este provocat de o parte "din cei 19.000 de angajați ai SRI”.

"​Pentru că nu era suficientă decredibilizarea mea, cu invenții privind lingouri și bani ascunși prin cimitire, mai nou, o parte din cei 19.000 de angajați ai SRI (am inclus aici și acoperiții), cataloghează teza mea de doctorat drept una parțial plagiată. Răspunsul meu este simplu: EXCLUS!”, a reacționat Vâlcov pe Facebook.