​Judecătorul Cristi Danileț a declarat pentru HotNews.ro că suspendarea activității magistraților nu înseamnă grevă, pentru că ei nu au revendicări salariale sau în legătură cu munca, el explicând condițiile în care magistrații pot protesta. "Când celelalte puteri încalecă justiția, magistrații au obligația să reacționeze inclusiv într-un mod radical, extrem", a afirmat judecătorul. Eugen Nicolicea, unul dintre vârfurile de lance ale PSD la modificarea legilor justiției, i-a amenințat cu închisoarea pe magistrații care protestează, susținând că, de fapt, aceștia fac grevă.

Cristi DaniletFoto: Hotnews

"Magistrații au decis să protesteze împotriva acestei ordonanțe prin scrisori, comunicate, banderole albe, ieșiri în fața tribunalelor, suspendarea activității. Cu privire la întreruperea activității, țin să precizez că nu este vorba de grevă. Legea interzice magistraților să facă grevă. Legea spune că greva se face pentru pretenții salariale sau privind condițiile de muncă și că nu se poate face grevă în scopuri politice. Dar nu orice blocare a activității este grevă", a explicat judecătorul.

El spune că libertatea de exprimare și de adunare sunt drepturi constituționale, iar una dintre formele de manifestare ale acestora este protestul.

"La rândul lui, protestul se poate desfășura în mai multe modalități. Una este suspendarea activității. Suspendarea din partea noastră însă nu este grevă pentru că noi nu avem revendicări salariale sau în legătură cu munca, nu reproșăm ceva angajatorului. Ci pretindem încetarea activității politice de afectare a independenței justiției și luarea de măsuri politice prin abrogarea unor acte normative. La aceasta ne obligă chiar statutul nostru, prin art. 7 din Codul deontologic al magistraților. Acțiunea noastră nu intră, așadar, sub incidența legii dialogului social nr. 62/2011 care reglementează conflictele de muncă și interzice greva magistraților, militarilor, polițiștilor. În aceste zile magistrații nu au vreun conflict cu angajatorul pentru a face grevă, ci este un conflict intre autoritățile centrale ale statului", mai afirmă Cristi Danileț.

El reamintește că în 2009 toți magistrații au suspendat activitatea timp de o lună și s-a argumentat la fel: "când celelalte puteri încalecă justiția, magistrații au obligația să reacționeze inclusiv într-un mod radical, extrem".

Eugen Nicolicea, unul dintre vârfurile de lance ale PSD la modificarea legilor justiției, susține că procurorii care au suspendat activitatea au comis o infracțiune și ar trebui pedepsiți. Mai exact el spune că aceștia au intrat, de fapt în grevă, fapt interzis de lege și care se pedepsește cu închisoare de la 1 lună la 1 an sau amendă.