Asociația Forumul Judecătorilor din România, Asociația Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor și Asociația Inițiativa pentru Justiție cer Guvernului României să abroge imediat și în integralitate OUG nr.7/2019, subliniind că independența justiției nu se negociază iar orice dialog referitor la adoptarea ordonanței de urgență trebuia inițiat anterior emiterii sale, nu post factum. Potrivit ONG-urilor, singura soluție aflată în acest moment la îndemâna legiuitorului (fie el și delegat) este abrogarea imediată și în integralitate a OUG nr.7/2019.

Forumul JudecatorilorFoto: Forumul Judecatorilor din Romania

Judecătorii și procurorii subliniază că ”dialogul loial și constructiv între puterile statului poate avea loc doar în momentul în care sunt îndepărtate din legislație dispozițiile care subminează independența justiției și principiile statului de drept”.

Acestea reamintesc că Guvernul României și Parlamentul României au ”refuzat constant să ia în considerare argumentele și soluțiile constituționale care să respecte convențiile internaționale la care România a aderat”, iar ”adoptarea unor modificări ale legislației privind organizarea judiciară, prin Ordonanțe de urgență ale Guvernului, fără respectarea unor rigori minime de transparență decizională și fără consultarea reală și efectivă a corpului magistraților este contrară angajamentelor internaționale ale Statului român”.

Guvernul României, scriu cele trei ONG-uri, avea obligația de a ”da o minimă dovadă de respectare a recomandărilor din Raportul Comisiei Europene dat publicității în luna noiembrie 2018, a concluziilor avizului Comisiei de la Veneția din octombrie 2018, precum și a concluziilor și recomandărilor raportului GRECO din martie 2018, a căror punere în practică era posibilă cu ocazia intervențiilor legislative prin care s-au adus modificări legilor justiției”.

Asociația Forumul Judecătorilor din România, Asociația Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor și Asociația Inițiativa pentru Justiție subliniază că ”Guvernul are obligația de a lua măsuri pozitive de natură legislativă sau administrativă în scopul suspendării imediate a punerii în aplicare a dispozițiilor din legile justiției și ordonanțele de urgență subsecvente criticate de Comisia Europeană, Comisia de la Veneţia şi GRECO, revizuireaacestor acte normative urmând a fi realizată prin discuții profesioniste și concrete, iar nu prin consultări formale, stabilite la prânzul de week-end și fără o agendă serioasă”.

Cele trei solicită abrogarea dispozițiilor cu privire la înființarea Secției speciale pentru investigarea infracțiunilor comise de magistrați.

”Solicităm imediat Guvernului României să elimine limitările adoptate cu privire la libertatea de exprimare a judecătorilor și procurorilor și să revizuiască prevederile privind răspunderea materială a magistraților, modificând mecanismul de desfășurare a acțiunii în regres. Este necesar ca puterea legislativă și puterea executivă să abroge imediat dispozițiile referitoare la înființarea Secției speciale pentru investigarea infracțiunilor comise de magistrați, cu o competentă exclusivă care nu mai există în cazul niciunei categorii socio-profesionale. Cerem Guvernului României să renunțe imediat la dispozițiile care prevăd dublarea perioadei de pregătire în cadrul Institutului Național al Magistraturii și la cele care elimină meritocrația în magistratură, promovarea efectivă la instanțele și parchetele superioare urmând a se face numai pe baza meritocratice, inclusiv și mai ales la Înalta Curte de Casație și Justiție. De asemenea, solicităm Guvernului României să abroge imediat OUG nr.77/2018, precum și prevederile referitoare la reorganizarea Inspecției Judiciare care întăresc nejustificat atribuțiile inspectorului-șef”, arată comunicatul celor trei ONG-uri.

Premierul Viorica Dăncilă a transmis duminică un comunicat prin care anunța că invită luni, la ora 15.30, pe reprezentanții asociațiilor de magistrați și ai CSM pentru a discuta despre modificarea legilor justiției. Anunțul a fost făcut de guvern în contextul în care magistrații au protestat vineri, într-un gest fără precedent, față de ordonanța de urgență de amendarea a acestor legi.