Procurorul-șef al DIICOT, Felix Bănilă, a declarat miercuri, la bilanțul pe 2018, că instituția a făcut apel la decizia de achitare a inculpaților din dosarul Țăndărei, dispusă de Tribunalul Harghita, scrie Mediafax. Ancheta a fost deschisă după ce 160 de copii romi au fost găsiți la cerșit în Anglia.

Felix BanilaFoto: Hotnews

„Ceea ce vă pot comunica este faptul că noi, DIICOT, am declarat apel în raport de toți inculpații față de care s-au dispus soluții în dosarul Tribunalului Harghita. Și în raport de inculpații achitați, și în raport de inculpații față de care s-a dispus încetarea procesului penal ca urmare a intervenirii prescriptiei”, a declarat Felix Bănilă, șeful DIICOT.

Inspecția Judiciară s-a autosesizat și face verificări la Tribunalul Harghita după ce dosarul „Țăndărei”, în care au fost judecate 25 de persoane, s-a încheiat după aproape 9 ani, deoarece s-au prescris faptele. Ancheta a fost deschisă după ce 160 de copii romi au fost găsiți la cerșit în Anglia. Procesul judecat la Tribunalul Harghita s-a încheiat prin decizia din 12 februarie, după aproape nouă ani și zeci de termene.

Magistrații au admis schimbarea încadrării juridice a faptelor din „constituire a unui grup de criminalitate organizată”, faptă prevăzută de Legea nr. 39/2003, privind prevenirea și combaterea criminalității organizate în „constituirea unui grup infracțional organizat”, faptă prevăzută de art. 367 din Codul Penal.

Dacă în primul caz, fapta se pedepsește cu închisoare de la 5 la 20 de ani, în cazul al doilea, pedepsa este cuprinsă între 1 și 5 ani. Cele 25 de persoane au fost acuzate de trafic de minori, spălare de bani și constituire a unui grup de criminalitate organizată, iar unii dintre ei și pentru nerespectarea regimului armelor și munițiilor. În plus, instanța a dispus ridicarea sechestrului asigurator instituit asupra bunurilor inculpaţilor.