Președintele PLUS, Dacian Cioloș, a scris pe Facebookcă ordonanța de urgență adoptată azi de Guvern și care modifică legile justiției ”lovește grav în independența Justiției și în separația puterilor” și că aceasta este un ”gest profund antieuropean, care îndepărtează și mai mult România de Europa”. Cioloș a făcut apel la proteste în stradă și a îndemnat cetățenii să meargă la vot. De asemenea, acesta a subliniat că va face din ”anularea tuturor măsurilor care subordonează justiția un obiectiv al oricărei majorități politice pe care o vom constitui în urma alegerilor”.

HotNews.roFoto: Hotnews

Potrivit lui Cioloș, ”prin ordonanța de urgență adoptată astăzi, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu vor să își ducă la capăt fărădelegea începută acum doi ani”.

”Ei vor ca numirea șefilor parchetelor din România să depindă integral un om numit politic, adică de ministrul Justiției, în timp ce rolul președintelui și al Consiliului Superior al Magistraturii devine unul strict decorativ”, subliniază Cioloș.

Potrivit acestuia, ”Ordonanța anti-justiție” este un gest care ”lovește independența Justiției și separația puterilor”.

”Ea este un gest profund antieuropean, care îndepărtează și mai mult România de Europa. Le este teamă de oamenii integri din Justiție, așa că își doresc procurori-șefi supuși lor, care să nu îndrăznească să iasă vreodată de sub dominația hoților și infractorilor. Ordonanța de astăzi grăbește întoarcerea României la începutul anilor 2000, când Justiția era condusă de partid, de același partid”, a mai scris fostul premier.

Acesta a făcut apel atât la procurori, cât și la cetățeni să protesteze.

”Procurorii și judecătorii din România ar trebui să aibă curaj să vorbească, să protesteze și să nu se lase intimidați de presiunea politică. Noi, cetățenii români, suntem alături de ei și suntem gata să le apărăm demnitatea profesională și independența.

În același timp, în calitate de președinte PLUS și copreședinte al Alianței 2020 USR PLUS, voi face din anularea tuturor măsurilor care subordonează justiția un obiectiv al oricărei majorități politice pe care o vom constitui în urma alegerilor.

Românii cinstiiț trebuie să se facă acum auziți - și în stradă, dar și la vot. E timpul ca oamenii să spună apăsat ce își doresc pentru România europeană”, a mai scris Cioloș.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat marți că Guvernul a adoptat două ordonanțe de urgență - una dintre ele vizează desemnarea candidaților României pentru funcția de procuror european, iar cea de a doua modifică toate cele trei legi ale justiției, modificate deja anul trecut de către PSD-ALDE, precum și unele regulamente pentru admiterea la Institutul Național al Magistraturii (INM). Una dintre cele mai importante modificări este că la funcțiile de conducere din parchete, începând cu funcția de procuror general, pot candida și judecători care au fost procurori, iar avizul nu va mai fi dat de Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), cum se întâmplă acum, ci de către plenul CSM.