Eurodeputatul PSD Gabriela Zoană, înlocuitoarea Vioricăi Dăncilă în Parlamentul European, susține că prin solicitarea adresată președintelui Parlamentului European, Antonio Tajani, Guy Verhofstadt îndeamnă Guvernul României să intervină în actul de justiție și să dispună procurorilor să înceteze a strânge probe în cazul Laurei Codruța Kovesi. Ea mai susține că este "o tentativă de încălcare a statului de drept în România" din partea unui lider de grup europarlamentar care critică permanent ţara exact pentru acest motiv.

HotNews.roFoto: Hotnews

Eurodeputatul PSD comentează scrisoarea transmisă președintelui PE de către liderul eurodeputaţilor ALDE din Parlamentul European, Guy Verhofstadt, susținând că astfel Verhofstadt îndeamnă Guvernul României să intervină în actul de justiţie şi să dispună procurorilor să înceteze a strânge probe în cazul Laurei Codruţa Kovesi.

"Ceea ce nu înţelege Verhofstadt şi alţii ca el este că România nu a intrat în Uniunea Europeană pentru a executa ordinele domniei sale, ci pentru a fi membru cu drepturi egale în această familie europeană. Am observat, de asemenea, că Verhofstadt marjează mult pe cartea faptului că doamna Kovesi este doar suspect şi nu este condamnată încă. Eu doresc să îl întreb pe liderul ALDE din Parlamentul European, dacă ar fi avut un candidat din ţara domniei sale, suspect într-unul sau în 18 dosare penale, la fel i-ar fi susţinut candidatura?", susține europarlamentarul PSD.

Gabriela Zoană mai spune că declaraţia lui Verhofstadt pare mai degrabă o modalitate prin care se doreşte intimidarea actului de justiţie din România.

Ea continuă într-o notă ironică: "Dar, dacă Verhofstadt s-a gândit să rezolve domnia sa această problemă a doamnei Kovesi, făcând presiuni asupra Guvernului, poate se gândeşte şi cum să îi rezolve şi cealaltă problemă: lipsa de calificare a fostului procuror şef al DNA. Pentru a participa la acea procedură de selecţie, doamna Kovesi are nevoie de o echivalare rapidă a gradului profesional de procuror de parchet de pe lângă tribunal cu cel de procuror de la Înalta Curte de Justiţie".

Europarlamentarul Maria Gabriela Zoană este cea care a înlocuit-o pe Vioricăi Dăncilă în Parlamentul European, în urma nominalizării ca premier.

Grupul ALDE, din care face parte și formațiunea lui Călin Popescu Tăriceanu, îi ia apărarea Laurei Codruța Kovesi, candidat la funcția de procuror-șef european, într-o scrisoare semnată de liderul Guy Verhofstadt și adresată președintelui Parlamentului European Antonio Tajani. ALDE critică autoritățile de la București și îi cere lui Tajani să intervină pentru ca puterea PSD-ALDE să nu blocheze candidatura fostei șefe DNA.

Liderii ALDE spun că este inacceptabilă încercarea guvernului român de a sabota candidatura unui ”luptător împotriva corupției”.

Ei condamnă atacurile la care este supusă Kovesi de către puterea de la București. ”Suntem consternați de atacurile împotriva candidaților întreprinse de autoritățile române și suntem îngrijorați că aceste acțiuni riscă să submineze procesul de selectare a procurorului șef. Am fost șocați să aflăm că dna Kovesi a fost citată imediat după ce a intrat pe lista scurtă a candidaților pentru a împiedica audierea ei la Parlamentul European”, se arată în scrisoare.