Grupul ALDE, din care face parte și formațiunea lui Călin Popescu Tăriceanu, îi ia apărarea Laurei Codruța Kovesi, candidat la funcția de procuror-șef european, într-o scrisoare semnată de liderul Guy Verhofstadt și adresată președintelui Parlamentului European Antonio Tajani. ALDE critică autoritățile de la București și îi cere lui Tajani să intervină pentru ca puterea PSD-ALDE să nu blocheze candidatura fostei șefe DNA.

Guy VerhofstadtFoto: Parlamentul European

Liderii ALDE spun că este inacceptabilă încercarea guvernului român de a sabota candidatura unui ”luptător împotriva corupției”.

Ei condamnă atacurile la care este supusă Kovesi de către puterea de la București. ”Suntem consternați de atacurile împotriva candidaților întreprinse de autoritățile române și suntem îngrijorați că aceste acțiuni riscă să submineze procesul de selectare a procurorului șef. Am fost șocați să aflăm că dna Kovesi a fost citată imediat după ce a intrat pe lista scurtă a candidaților pentru a împiedica audierea ei la Parlamentul European”, se arată în scrisoare.

Este obligația Parlamentului să se asigure că audierile care vor avea loc la sfârșitul lunii februarie nu vor fi perturbate și să garanteze o procedură corectă pentru toți cei trei candidați rămași în cursă.

”De aceea, vă solicităm să luați poziție în apărarea integrității acestui proces și să cereți autorităților române să îi garanteze lui Kovesi prezența în Parlamentul European și participarea la audieri. Câtă vreme nu a fost acuzată de nimic, cu atât mai puțin condamnată, nu poate fi privată de drepturile sale”, se mai arată în documentul semnat de Guy Verhofstadt și vicepreședintele ALDE Sophie In't Veld.