Procurorul general, Augustin Lazăr, a respins cererea Laurei Codruța Kovesi de recuzare a șefului Secției de anchetare a magistraților, Gheorghe Stan.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Prin ordonanța din data de 18 februarie 2019, procurorul general al PICCJ a dispus respingerea cererii de recuzare formulată de persoane la care faceți referire, în calitate de suspect într-un dosar instrumentat de Secția pentru investigarea infracțiunilor din justiției întrucât în articolul 67, alineat 2, teza a II-a din Codul de procedură penală legiuitorul a prevăzut expres că este inadmisibilă recuzarea procurorului chemat să decidă asupra recuzării", a transmis procurorul general, la solicitarea HotNews.ro.

Vineri, fosta șefă a DNA s-a prezentat la Secția pentru anchetarea magistraților, unde i s-a adus la cunoștință că are calitatea de suspect într-un dosar penal, și a depus două cereri de recuzare împotriva Adinei Florea și a lui Gheorghe Stan.

Cererea de recuzare a procurorului Adina Florea a fost respinsă de procurorul-șef al Secției pentru anchetarea magistraților, Gheorghe Stan.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a susținut duminică seară, la România TV, că cererea de recuzare a șefului Secției de anchetare a magistraților formulată de Laura Codruța Kovesi este fără obiect, deoarece Gheorghe Stan nu instrumentează cauza fostei șefe DNA: "Recuzarea înseamnă când partea dintr-un dosar exprimă îndoieli cu privire la corectitudinea celui care sesizează în dosar. Cu privire la doamna Florea înțeleg faptul că i s-a respins cererea de recuzare. Cu privire la șeful secției, el nu lucrează în dosar. Dacă el nu lucrează în dosar, nu ai motive să îi ceri recuzarea. Ce ar fi dacă domnului Lazăr i s-ar cere recuzarea pentru un caz la care lucrează un procuror?".

Laura Codruța Kovesi a declarat vineri, după ce a fost fost audiată de secția de anchetare a magistraților, că această anchetă îi va afecta "cu siguranță” candidatura la funcția de Procuror european, dar va "merge mai departe”.

Laura Codruţa Kovesi are calitatea de suspect, faptele anchetate luare de mită, mărturie mincinoasă şi abuz în serviciu. Dosarul a fost deschis în decembrie 2018, ca urmare a unei sesizări a lui Sebastian Ghiţă, care a susținut că i-a dat bani lui Kovesi pentru aducerea în țară a lui Nicolae Popa.

Secția pentru investigarea faptelor din justiție susține că Laura Codruța Kovesi ar fi cerut și primit în 2011, când era procuror general, suma de 268.689,36 de lei de la Sebastian Ghiță pentru extrădarea din Indonezia a omului de afaceri Nicolae Popa.

Secția pentru investigarea infracţiunilor din justiţie a transmis, vineri seară, un comunicat de presă prin care anunță că Laura Codruța Kovesi este urmărită penal pentru luare de mită, abuz în serviciu și mărturie mincinoasă.

De asemenea, secția anunță că în acest caz în urmă cu două zile s-a decis extinderea urmăririi penale și începerea urmăririi penale in rem pentru favorizarea făptuitorului şi fals în declaraţii. Secția specială susține că în 9 ianuarie 2017 Parchetul General ar fi comunicat în mod nereal, prin Biroul de informare şi relaţii publice, că procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică ar fi dispus începerea urmăririi penale cu privire la faptă într-o cauză penală.