Laura Codruța Kovesi a declarat vineri, după ce a fost fost audiată de secția de anchetare a magistraților, că această anchetă îi va afecta „cu siguranță” candidatura la funcția de Procuror european, dar va „merge mai departe”.

Laura Codruta KovesiFoto: Agerpres

„Cu siguranță va exista o afectare a candidaturii mele (...) Eu voi merge mai departe. Mă voi prezenta la audieri în 26 februarie în Parlamentul European”, a spus Kovesi, la întrebările ziariștilor și printre scandările câtorva zeci de susținători ai săi, care strigau „Kovesi” și „Nu ceda!”.

Fosta șefă a DNA a precizat că în timpul audierilor i s-a adus la la cunoștință „calitatea de suspect” sub acuzațiile de abuz în serviciu, luare de mită și mărturie mincinoasă.

Laura Codruța Kovesi a precizat că a depus două cereri de recuzare pentru „afectarea imparțialității” și a fost informată că i se va comunica ulterior răspunsul la aceste cereri. În dosar nu există „măsuri preventive”, a precizat ea.

În opinia sa, nu poate fi vorba de o coincidență între această audiere și candidatura sa la conducerea Parchetului European, unde pleacă din postura de favorită, în condițiile în care dosarul penal cu privire la extrădarea lui Nicolae Popa a fost deschis în ianuarie 2017 iar ea a fost audiată cu puțin timp înainte să se prezinte la audierile din Parlamentul European.

„Nu e nicio coincidență. De doi ani și jumătate sunt hărțuită cu plângeri penale, am 18 dosare penale. Toți cei care și-au făcut treaba în magistratură au probleme”, a continuat ea, citând ca exemplu inclusiv cazul șefei Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Despre acuzațiile formulate împotriva sa de Sebastian Ghiță:

  • Nu am comis niciodată, dar niciodată fapte penale
  • Acuzațiile făcute de un inculpat din dosarul DNA sunt pure fabulații
  • Nu am avut niciun fel de atribuții legate de extrădarea condamnatului Popa Nicolae
  • Nu am exercitat niciun act abuziv pentru că nu aveam aceste atribuții
  • De extrădare s-a ocupat Poliția Români și Ministerul Justiției

Despre acuzația că ar fi primit în mod direct bani pentru a plăti extrădarea

  • Există un comunicat al Poliției Române, plata s-a făcut de Poliția Română
  • Există un comunicat al Parchetului General din care rezultă că plata s-a făcut de Poliția Română
  • Deci avem două comunicate oficiale

Despre acuzațiile că s-ar fi întâlnit cu Sebastian Ghiță la evenimente private:

  • Nu am avut întâlniri în afara unui cadru instituțional. Am participat la evenimente organizate de instituții ale statului
  • Nu am vorbit niciodată nici la telefon, nici prin mail, nu am folosit mailul cucuveaua
  • Pot să apară poze de la aceste evenimente sau poze false. Nu exclud să existe înregistrări de la evenimente ale instituțiilor
  • Nu am discutat niciodată cu nimeni despre dosare penale în afara cadrului instituțional

Citește și: VIDEO Kovesi, audiată de secția de anchetare a magistraților / Fosta șefa a DNA, întâmpinată de susținători care au scandat „Codruța, nu uita, noi suntem de partea ta”