Fosta șefă a DNA, Laura Codruța Kovesi, s-a prezentat, vineri, la Secția pentru anchetarea magistraților pentru a fi audiată în dosarul deschis în urma sesizării lui Sebastian Ghiță. Kovesi a precizat că e suspect, iar acuzaţiile din dosar sunt abuz în serviciu, luare de mită şi mărturie mincinoasă. Audierea sa are loc în contextul în care Kovesi este favorită pentru postul de procuror-șef european.

LC Kovesi la audieriFoto: Captura Digi 24

UPDATE 12:25 Fosta șefă a DNA a ajuns la Parchet. Ea nu a făcut declarații. Mai multe persoane au așteptat-o în fața Parchetului, scandând: "Codruța, nu uita, noi suntem de partea ta", "PSD, ciuma roșie".

Pe scrările Parchetului au fost puse lalele roșii și albe.

„S-a prezentat un polițist la domiciliul meu și am primit o citație din partea Secției de investigare a infracțiunilor din justiție în calitate de suspect pentru infracțiunile de abuz în serviciu, luare de mită şi mărturie mincinoasă. Este foarte interesant că această citație vine înainte de a merge la Parlamentul European în vederea audierii, dar probabil este tot o coincidență faptul că inițial am fost anunțată de procedura din Parlamentul European, am înțeles că audierea urma să fie pe data de 18 februarie, mi-am cumpărat bilet de avion pentru data de vineri, ca să pot să merg la Bruxelles și să particip la audiere. În acest sens, chiar am fost astăzi la Înalta Curte de Casație și Justiție și am depus o cerere de amânare pentru un proces care urma să aibă termen în data de luni și la cererea de amânare am depus biletul de avion din care rezulta că în data de vineri urma să plec din țară. La nici câteva câteva ore după ce am depus această cerere din care rezulta că eu voi fi plecată din țară pentru această audiere am primit această citație", a declarat Laura Codruța Kovesi, la Europa FM.

Adina Florea, procurorul de caz, a declarat ulterior că ancheta în care este vizată Laura Codruța Kovesi este tratată ca orice altă speță, fără a fi analizate aspecte cu dublă măsură, subliniind totodată că, dacă fosta șefă a DNA nu se va prezenta la audieri, vor fi avute în vedere măsurile privind citarea și aducerea sa. Florea a mai spus că dosarul e deschis în urma unei sesizări a lui Sebastian Ghiță din decembrie 2018.

„Este vorba de o activitate de urmărire penală înderulare, s-a asigurat cadrul procesual legal și se va asigura cadrul procesual legal oricărei persoane cercetate. Toate persoanele cercetate au dreptul să-și studieze dosarul, să propună probe să administreze probe și să participe la audieri. Prin urmare, nu antamăm activitățile și nu antamăm niciun fel de subiect care să nu aibă o bază legală”, a declarat Adina Florea, la sediul CSM.

Totodată, întrebată ce riscă Laura Codruța Kovesi dacă nu se va prezenta la audierea de vineri, Florea a subliniat: „Există măsuri procesuale, acelea referitoare la modalitățile de citare și la aducerea persoanei cercetate”.